Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Pengar köper Pastore och tradition

Den här fotbollshelgen var händelserik, och det finns mycket att reflektera över. För egen del började jag med att följa Arsenal – Birmingham. Mina funderingar under matchen:

Emirates Stadium känns klinisk och ren och tyst. Själlös? Ja, så har jag känt då jag har varit där i alla fall. Arsenal har fått en ny fin arena, men har blivit av med sina hardcore-supportrar i London. Nya fina VIP-loger ser till att det kommer nya pengar in i klubben, men det är tystare än på ‘the Library’. Håller detta på sikt? Håller det med amerikanska ägare i England som vill göra hela ligan till ett jippo? Vill dom stänga ligan? Kommer keps-försäljning och cheerleaders bli viktigare än pints och halsdukar?

Jag säger som Thomas Nordahl sa på sin tid.: ‘Claes, jag är orolig.’ Och innan nån arg ‘Gunner’ kastar sig över tangenterna bör jag få tillägga att jag har följt engelsk ligafotboll under 25 års tid och har njutit vid många tillfällen. Jag har också bott i USA och rest runt och sett idrottsevemang där borta. Amerikanerna är överlägsna på att producera toppidrott både på arena och TV, men en del av hardcore-glädjen går förlorad. I USA är sport entertainment. Att vinna eller förlora är inte lika viktigt generellt för majoriteten av supportrarna.

I övrigt: Oj, så ängsligt Gunners lirar. Så mycket sidled, så långsamt tempo i matchen. Har det där med tempot i England blivit en myt? Det är väl mest lagen från the Championship med majoriteten brittiska spelare som tar med sig den upp i högstaligan? Och tänk att begränsade spelare som Stephen Carr kan lira i samma lag som Alexander Hleb. Premier League är ändå starkt när det gäller att plocka in stjärnor från andra länder, även om de ofta får spela med medelmåttor på öarna.

*****

Igår gjorde Javier Pastore ett nytt galet mål. (Kommentatorn här är ingen trist Svenne Banan. Han är kung helt enkelt.)

Brittisk media har den senaste månaden rapporterat om att Manchester City är villiga att betala drygt en halv miljard för hans namnteckning. Jag är inte säker på att den rapporteringen har nått ända hit, men en eventuell flytt har varit uppmärksammad i både Italien och England. Pastore själv har Riquelme som stor idol. Jag minns själv när jag kommenterade Riquelme på Eurosport i Argentinas U21 då Riquelme var 19 år. Jag blev kär direkt. Pastore har ju tackat Maradona för att han fick chansen i VM, och det har märkts att Diego har ett gott öga till 21-åringen. Hur bra kan han bli? Så här stor blir han aldrig: (ETT MÅSTE ATT KOLLA!)

*****

Om Arsenals match var tempofattig var det inget mot Bari-Lazio. Ventura mot Reja, Serie A:s två äldsta tränare. Nu förstår jag vad Serie A-belackare menar. Om matcherna såg ut så där, som på 90-talet, så är det inget att slå på TV:n för. Två lågt stående lag utan press på bollhållaren, lågt tempo, gåfotboll och några soloruscher. Men därmed inte sagt att Lazio hade ett fint försvarsspel och att Hernanes fortsätter att glänsa.

*****

Har ni nånsin sett Totti springa i försvarsspel? I lördags inträffade det. Kaptenen har insett något! Men på tal om ängslighet, vad tänkte Roma på sista kvarten? Det är skrämmande att se hur rädda dom blir då de ska försvara en bräcklig ledning. Bortgjorda mot Cagliari, nio man i eget straffområde utan aggresivitet uppe i München och så den här avslutningen hemma mot Genoa.

Genoa förresten. Gasperinis 3-4-3 fungerar INTE på bortaplan. Och det finns för många spelare som inte håller toppklass. Milanetto är för trög, Sculli och Mesto är utfyllnadsspelare och Luca Toni är inte riktigt så vass som en topp-nia bör vara tycker jag. För många medelmåttor för att utmana de stora helt enkelt.

*****

Mihajlovic på väg bort från Fiorentina redan?

*****

Och så har Rafa Benitez börjat tjata om att han behöver nya spelare igen. Precis som i Liverpool. Hur känner man sig som spelare i hans nuvarande lag när han går ut och släpper sådana uttalanden i media?

*****

Real Madrid – Milan. Imorron smäller det. Senast vann Milan med 3-2 på Bernabéu, trots ett bortdömt mål. Och Thiago Silva kan spela som det ser ut. Och med Abbiatis fina form så har Milan en stabil målvakt. Så här såg det ut ifjol:

[youtubeplay id=”vqWS-7r9H0w” size=”large”]

*****

Juventus, Serie A:s offensivaste lag. Del Neri är cool, men får han vinna? Har han hittat balansen nu?

*****

Roberto Mancini utmanar Carlo Ancelotti i Premier League. Hans fotboll är utpräglat defensiv, med urstarka fysiska spelare och organisation som huvudingredienser. I första halvlek igår spelade Man City kontrollerat. I andra släppte dom på alla tyglar, Tévez gjorde två mål och nu har City lagt de andra lagen en bit bakom sig. Tradition är en sak. Pengar är en annan. Och pengar kommer alltid att slå tradition som jag ser det, åtminstone över tid. Det är så man skapar sig tradition numera, och så har det till stor del alltid varit.

*****

Messi till Inter? Är det bara en utopi? Moratti verkar ju seriös, och Barcelona har skulder på över fyra miljarder..

*****

Och Alex Ferguson är osams med ännu en storstjärna. Då Beckham, Stam och van Nistelrooy mognade och inte tålde skottens auktoritära stil längre så flyttade dom vidare till ‘glassigare’ miljöer. Efter Ronaldos flytt kan det vara dags för Rooney. Men vart hamnar han? Real? De brukar ju hamna där. United är eller har blivit en klubb som de stora flyttar IFRÅN.

Mycket att resonera om.

Publicerad 2010-10-18 kl 14:31
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons