Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Baggios fotboll är på väg att dö

Grattis Pinturricchio!

Igår fyllde alltså fotbollsgeniet Alessandro Del Piero 36 år och samtidigt gick hans företrädare Roberto Baggio ut och berättade om sina tyngsta fotbollsstunder. VM ’90 då Italien åkte ut i hemma-VM i semi på straffar utan att förlora i turneringen, finalen ’94 förlust på straffar och VM 2002 då hela Italien ville få med sin älskade Baggio till Asien, men då han nekades en plats i truppen av Trapattoni.

Jag minns att Baggio en gång har sagt att det inte längre kommer fram spelare som honom eller Del Piero. Alltså, eleganter som smyger fram, med mjuka tillslag och med små finesser i sitt spel. Baggio var ju en sån där som kunde se det som ingen annan kunde i förväg, innan det plötsligt bara inträffade. Javier Pastore är väl så nära en sån spelare vi kommer. En fantasista utan någon speciell fysik eller extrem lungkapacitet.

Vi är på väg mot maskinfotbollen. USA står i första ledet med perfekta bildproduktioner på sina sportevenemang och med närmast perfekta fysiska fenomen i sina sporter vare sig det gäller amerikansk fotboll, basket, ishockey eller friidrott. Det handlar om att paketera evenemangen för kunden. NBA säljs som produkt och vi köper det med hull och hår. När det gäller just NBA är ändå min känsla att basketen har lyckats behålla underhållningsmomentet i stor grad, att artisterna fortfarande får stort utrymme. De blir allt färre inom fotbollen.

Italien går en strid gentemot övriga Europa och världen och även om de stora klubbarna klarar sig bra i Europa så har det gått sämre för de lite mindre. I Italien är fotboll ett spel där laget positionerar sig smart, för att sedan erövra bollen och med sina individuella egenskaper lyckas göra mål. Italien har fostrat snipers som bara behövt ett tillslag för att såra sina motståndare och Italien har fostrat spelaren som hjälper snipern, en nr 10, för att luckra upp motståndarnas försvar. Frågan är om den tiden, och om den fotbollen, är förbi.

Idag visar det sig allt oftare att lagen får resultat med fysiska ‘monster’. Med starka, snabba spelare går det att nå bra resultat om man bara får in spelarna i ett taktiskt mönster. Tempo premieras över teknik. Det lag som springer mest och dessutom kan vinna många 50/50 vinner i längden. Så ser trenden ut. Hela motsägelsen i det här resonemanget heter FC Barcelona som står upp mot allt det här nya och som kör sin egen grej och förmodligen ändå är bäst i världen. De andra spanska lagen hakar på i viss mån.

*****

Från en Uppsala-kontakt kommer nästa tips om ‘Paulies kusin’, som sägs vara ‘en legend’.

‘Skönt att du har frontat Uppsalakrögaren Zmajko Petronevic som Paulies kusin i bloggen! Han har en av stans skabbigaste hak, Baren Baren. Lite Goodfellasvibbar dock. Kör dessutom alltid med lite för korta byxor och loafers utan strumpor.’

Det skulle Paulie aldrig göra.

Publicerad 2010-11-10 kl 11:51
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons