Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Barcelona kunde ha vunnit med det dubbla

Hussfelt

Canal+ nämnde att det var en match mellan ‘världens två bästa fotbollslag’ redan i vår sändning i Fotbollskanalen Europa igår. Ifjol rapporterade mina gamla kollegor från ‘världens bästa liga’ på de brittiska öarna. I år är det Visasat som kör den grejen.

Det var dock inte världens två bästa lag som möttes i ‘El Clasico’ ikväll. Det var ett av världens bästa lag någonsin, världens mest välspelande kortpassningslag mot en sovande gigant. Real Madrid har inte haft stora internationella framgångar på nära ett decennium nu och är inte där ännu. Ikväll blev det ännu tydligare.

Real Madrid är en klubb som är rankad tolva i Europa, två platser bakom AC Milan och ytterligare tre bakom Europamästarna Inter exempelvis. Roma, två placeringar bakom Real brukar inte ha alltför svårt mot los Blancos. Vem har glömt Romas 2-1-vinst på Bernabéu eller Aquilanis sköna avslappnade pendel..

Annons

..som bara Pirlo kan överträffa?

Sportens värld är enkel, kanske den enklaste av världar. Det mesta är svart eller vitt. Antingen vinner du, eller så förlorar du. Den som vinner är bäst. Därpå kan du även kalla dig bäst.

Med den utgångspunkten vet vi också förvisso att Real Madrid har förstärkt med världens bästa Mourinho. Mourinho är så bra på att hantera media att till och med de flesta av oss glömmer bort att det är hans spelare som ska göra jobbet åt honom. Alla klubbar är olika, alla lag är olika, identiteter skiljer sig från varandra, egenskaperna är vitt skilda.

I Inter stapplade sig laget fram i ligaspelet i 1,5 års tid och i Europa var laget nära 10 raka utan vinst innan allt plötsligt vände. Det var inte alltid vackert när Inter slet sig till täta trepoängare i ligan och ute i Europa krävdes det en taktisk trollformel på Stamford Bridge mot Chelsea för att vända klubbens förlorarmentalitet. Efter den matchen var det inget som kunde rubba Inter. Alla starka spelare, de flesta på toppnivå på den här planeten, blev ett närmast ogenomträngligt kollektiv. Den ena delen av fotbollen är att göra mål, den andra är att hålla tätt.

Annons

Mourinho har jobbat i La Primera Division med det här laget i tre månader. Det kommer att ta tid för de vita eleganterna att få allt att fungera. Det spelar ingen roll om du har en Ronaldo eller en Özil om du i princip inte får låna bollen. I natt drömmer Mourinho om att han fått med sig Lucio eller att han hade en Javier Zanetti i laget. I natt drömmer madridisti kanske att Cambiasso aldrig skulle ha flyttat därifrån.

När jag har diskuterat Milan med folk i allmänhet i höst har flera sagt att laget blev ‘avslöjat’ på Bernabéu. Ändå var Milan någon minut ifrån revansch i returen mot Real på San Siro trots att Ibra brände ett par fina lägen i en match där Real hade det större bollinnehavet. Om Milan blev ‘avslöjat’ där och då, vad blev då Real ikväll?

Och förresten Sergio Ramos. Paolo Maldini utsåg dig till sin efterträdare, men även om Puyol faller lite för enkelt för att det ska vara okej, så kommer Sergio Ramos aldrig att bli den elegant som Paolo Maldini var.

Annons

FC Barcelona – Real Madrid 5-0. Tankarna går tillbaka till AC Milan – Real Madrid 5-0 i Europacupens semifinal 1989.

[youtubeplay id=”pwx-K5UUnBQ” size=”large”]

Real Madrid kan ta sig tillbaka till toppen. Ge Mourinho tid. Men kalla inte det här laget för ett av världens bästa bara för att Real Madrid har köpt ett gäng bra spelare. Inte ännu i alla fall.

Barcelona? Det är det bästa laget i modern tid, som föga överraskande tycker jag vann ännu ett Clasico. De senaste åren har jag kommenterat El Clasico på Camp Nou. Då har mötena slutat 2-0 och 1-0 till Barca. Lägg därtill förödmjukelsen 6-2 i Madrid och den lätta 2-0-vinsten i våras. Jag trodde på 2-0 igen när jag tippade i Fotbollskanalen igår, men jag hade lite fel. Jag underskattade detta Barca.

Barcelona spelar världens bästa och vackraste fotboll, kanske någonsin med ett snabbt återerövringsspel i defensiven på toppen av allt.

Annons

Grattis Inter! Njut av titeln i Europa i ett halvår till. Tänk en gång extra på hur stor den där triumfen i våras var.

Publicerad 2010-11-30 00:09

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto