POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ibra är mycket större i Italien

Zlatan Ibrahimovic kommer alltid att vara ett föremål för diskussion hemma i vårt lilla land. Vi som är uppväxta med att se våra hjältar i skidskytte på förstasidorna på våra tidningar får svårt att sätta in Björn Ferry och Zlatan Ibrahimovic i ett internationellt perspektiv.

Björn Ferry är en bra skidskytt i en sport som följs av ett fåtal länder. Ibra är en av världens bästa fotbollsspelare det senaste halvdecenniet.

‘En av världens bästa? Nu överdriver han väl ändå lite..?’

Italien, ett land där ungefär hälften av de 60 miljoner invånarna lever lidelsefullt för sin fotboll. Du kan resa vart du vill i det här landet som är ett av världens 5-6 stora fotbollsländer år efter år. Vart du än kommer så är alla eniga om att Ibra har dominerat den här ligan ända sedan han skrev på för Inter 2006. Han gjorde det då, han upprepade det och han gör det igen och igen och igen.

Ibra köptes som världens som världens tredje dyraste fotbollspelare genom alla tider till Barcelona. Här är topplistan:

1. Cristano Ronaldo

2. Zinedine Zidane

3. Zlatan Ibrahimovic

4. Kakà

5. Luís Figo

Av spelarna ovan är det bara Ibra som inte har vunnit Guldbollen då han inte har lyckats med sina lag i de avgörande matcherna i slutskedet av Champions League. Enda ‘misslyckandet’ kom i Barcelona där Ibras ruskigt starka höst med i snitt ett mål per match i inledningen av säsongen sammanföll med en sällan skådad måltorka för Lionel Messi som var omtalad i spansk fotboll. Mellan den 22 september och 6 december 2009 gjorde Messi enbart 3 spelmål på 16 matcher. Av dessa var enbart ett mål i ligan, ett mål inprickat i slutet av matchen hemma mot Zaragoza som Barca vann med 6-1.

Ibra var vid det här läget kung i Barca och han avgjorde El Clasico den 29 november. Sedan vände det uppåt för Messi, för Ibra vände det i samma veva neråt och hans ställning blev aldrig så stark i Barca igen. Resten vet ni.

I ett land som Sverige där vi via svensk television alltid fått följa de flesta sporterna sett ur nästan enbart ett svenskt perspektiv, så blir det svårt för oss att skilja agnarna från vetet. Alltså att veta vilket värde vi ska sätta på våra svenska stjärnors internationella insatser. Våra kommentarorer i vintersporterna har tradiotionellt sett varit lika mycket hejaklack som referenter.

Ibra är med i toppen av skytteligorna i Serie A och Champions League vid detta tillfälle under säsongen. Han är med i toppen av assistligan i den inhemska ligan, han är AC Milans viktigaste och starkaste uppspelsalternativ, har rör sig ut i ytor som en nummer 10 och frigör andra spelare, han tar jobbet för laget och han visar numera med kroppsspråk, attityd och inställning att han gör allt för det här laget. I den klubben som har flest internationella titlar av alla i världsfotbollen.

Den som tycker att vi överdriver när vi pratar om Ibra här hemma, och jag förstår den som tycker så, ska veta att det är många gånger värre i Sydeuropa. Där nere är han en av de allra största spelarna i modern fotboll. I Italien är han nummer ett.

Publicerad 2011-01-17 kl 12:48
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå