Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ekdal en av 10 spelare som når toppen

Serie A kryllar av offensiv begåvning. De senaste säsongerna har ligans sportchefer tävlat med varandra om att leta upp de allra bästa unga spelarna på Balkan och i Sydamerika. Unga italienska spelare som Rossi och Balotelli har redan lämnat landet och när det handlar om spelarna här nedan så är känslan att de flesta av dem kommer att spela i viktiga roller i några av Europas största och bästa klubbar inom ett par år.

Av de unga spelarna på väg att spränga sig in bland de bästa börjar nu Albin Ekdal visa vad Juventus såg i honom och varför Bologna varje vecka vill se Ekdal på planen.

10. Albin Ekdal, 21 år, Bologna/Juventus (SVERIGE) – har hela tiden visat upp en speluppfattning som är närmast unik för unga svenska spelare. MFF:s Ivo Pekalski är en annan som jag upplever har en del av det där. Albin visade i sin senaste insats upp ett genombrottsspel med boll som gör honom mångsidig. Innan han blev skadad visade han mot Catania upp en urkraft som vi inte har sett så mycket av tidigare och som får oss att förstå varför Juventus värvade honom. Prognos: snart i landslagstruppen på riktigt och stjärna i Bologna.

9.  Adem Ljajic, 19 år, Fiorentina (SERBIEN) i en klubb där det redan kryllar av begåvning så som Babacar eller Gulan – när Stevan Jovetic skadade sig och då Mutu var avstängd fick Ljajic ett närmast obrytbart förtroende av sin tränare Mihajlovic. Sprungen ur Balkanskolan så visar han upp eleganta tekniska egenskaper och har bara att arbeta på sin speluppfattning, sin fysik och att bli mer konkret. Har allt för att bli en riktigt stor offensiv spelare. Prognos: om han inte kan konkurrera ut Jovetic kan han bli tvungen att flytta till en lika stor klubb och växa ytterligare. Närmast gränslös begåvning.

8. Josip Ilicic, 23 år, Palermo (SLOVENIEN) i rosanero där jag lika gärna hade kunnat nämna Kasami eller Bacinovic – vem? Ja, innan säsongen var Ilicic helt oprövad på hög nivå. Nu är han ett av ligans vassaste offensiva vapen. Han är stor, kraftfull, teknisk och avslutar med perfektion. Speluppfattning och driv har han. Ilicic skulle redan idag kunna spela i en större klubb i en viktig roll. Har nog närmat sig toppen på sin förmåga, men det hindrar honom inte från att bli ett av ligans allra största namn. Prognos: ensam kung i Palermo när Pastore går eller redan mogen för att spela CL med Napoli/Lazio om ett av dem går dit.

7. Coutinho, 18 år, Inter (BRASILIEN) – redan debuterat i brasilianska landslaget. Det finns något Giovinco-mässigt över hans approach och passningsspel och något som påminner om Pato och Messi i hans utväxling. Han har varit svår att beskriva positionellt (optimalt alltså) då han flyter över så stora ytor. Om brassarna redan tycker att han är redo för landslaget så är han såklart något alldeles extra. Jag tycker att han överarbetar och spelar för sällan med högt bolltempo. När allt sitter blir han svår att stoppa. Ett minus är att hans fysik riskerar att minimera honom till ‘ett guppande flöte’ där ute. Prognos: om Leonardo får in honom i elvan kommande år har han Sneijder som läromästare. Får sikta på att först bli ordinarie.

6. Alexis Sanchez, 22 år, Udinese (CHILE) på Friuli där spelare som unge Asamoah redan gör bra ifrån sig. – Ja, vart ska vi börja när det gäller Sanchez? Hans grymma VM? Eller faktumet att Alex Ferguson drömmer om honom dag och natt sedan ett par år tillbaka? Eller att Inter, Real Madrid och Chelsea väntar på att kliva in och ta honom. Alexis Sanchez är hybriden mellan en god trequartista och en ytter. Egentligen har han farten för att kunna utmana från en kant, men så har han också så känsliga fötter att han kan trä in bollar med rätt fart i minsta lilla lucka. En färdig toppspelare nu. Prognos: spelar i en storklubb i höst.

5. Marek Hamsik, 23 år, Napoli (SLOVAKIEN) – även han en färdig toppspelare. Är spindeln i nätet i Napoli. Rör sig fritt och ledigt. Har fått en offensiv roll som gör att han kan sväva runt och leta ytor då motståndarna har bollen, istället för att tvingas täcka ytor i defensiven. Närmast ofelbar på ett tillslag, även i de svåraste momenten. Ser allt som oftast ‘nästa steg’ före motståndaren då han hela tiden registrerar sin omgivning. Skulle behöva lite mer pondus för att bli världens bäste mittfältare, och lite mer jämnhet på topprestationerna. Har allt för att bli bäst. Prognos: tar Napoli till Europa-toppen?

4. Alexandre Pato, 21 år, Milan (BRASILIEN) – värvades för att bli ‘den nya Ronaldo’. Har egentligen det mesta som Ronaldo hade utom den där silkeslena bollbehandlingen med högt tempo, och även om båda ‘borrar ner huvudet’ så kändes det som om ‘fenomenet’ alltid hade koll på sin omgivning. Pato är lite ‘on’ och ‘off’. Han behöver ligga på en konstant hög nivå och fortsätta utveckla sitt spelsinne för att bli det mesta av det där. Farten går inte att ta honom på. För explosiv i musklerna och drar ofta upp baksida lår, vilket måste stävjas. Prognos: blir Ibras perfekta partner eller tvingas flytta och börja om.

3. Javier Pastore, 21 år, Palermo (ARGENTINA) – redan värderad till minst 350 miljoner, även om president Zamparini vill ha det dubbla. I sina bästa stunder skjuter han direktskott från 30 meter i krysset, flyter förbi sina motståndare, avslutar med pannan ur trånga situationer och slår väl avvägda avgörande passningar. I sina sämsta stunder är han sur eller till synes omotiverad. Spelar på samma höga nivå som Ibra när han är bra, men har en bit kvar för att hitta jämnheten. Prognos: lyfter Palermo ut i Europa fram till 2012. Sedan flyttar han. Man City?

2. Stevan Jovetic, 21 år, Fiorentina (MONTENEGRO) – ja, vi får inte glömma bort honom. Fiorentina har hittat en ny lejonkung efter Batistuta. Precis som Pastore var Jovetic innan flytten jagad av de största klubbarna i Europa men han hade en stark vilja att flytta till Florens. Jovetic sänkte på egen hand Liverpool i Champions League och har klivit fram när många andra spelare inte har haft förmågan eller inte har vågat. Spelar helt utan nerver och har en kolossal tro på sin förmåga. Det kan ta honom ännu längre. Prognos: spelar kvar i Florens och blir lika stor som Rui Costa, innan han spelar några år i en ännu större klubb för att vinna de största titlarna.

1. Edinson Cavani, 24 år, Napoli (URUGUAY) – ja, han fyllde nyss 24 år, Matadoren. Cavani var förvisso skyttekung på sina sju mål i U20-mästerskapen i Sydamerika för fyra år sedan så vi borde ha förstått att den här utvecklingen var att vänta, men fotbollen/idrotten är lömsk. Det är svårt att veta när en spelare har nått sin fulla potential. Han springer oavbrutet hela matcherna, han orkar ta de där viktiga centimetrarna för att nå inläggen perfekt, han har en avslutsteknik med panna och båda fötterna som nog är oöverträffad och han älskar rampljuset när han är på planen. Född stjärna. Prognos: Real Madrid bjuder 450 miljoner men han blir kvar i Napoli och gör klubben till Scudetto-utmanare de närmaste åren.

Publicerad 2011-02-22 kl 12:32
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons