Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fanatism

Goddag.

I dessa dagar är det tydligt hur subjektivt allt är. Barcelona får straffar till höger och vänster, Milan får en straff emot sig ena dagen och klagar högljutt. Nästa dag får laget en straff till skänks när Maxi Lopez filmar sig till den. Då är det tyst som i graven från egna led om den där filmningen.

Arsenals supportrar talar om ekonomisk dopning och blir överlyckliga över en eventuell tredjeplats i ligan. Förut var det bara titlar som var värt nåt. Som Gooner anses det fult med ‘oljepengar’. Arsenal har byggt en mycket finare kultur. Det spelar ingen roll att laget knappt får ihop två startspelare från England, att segerskytten heter Mikel Arteta och är uppväxt i San Sebastian. Det spelar ingen roll att storstjärnan är uppväxt i Rotterdam, att mittbacken är skolad i Ajax, att målvakten är från Polen eller att en israel som spelat i två rivaliserande klubbar är en av spelarna. Köplagen är fulare.

Manchester United rycker i ligan efter gåvor från domaren i ett par raka matcher. Under hela säsongen har Alex Ferguson i vanlig ordning satt press på domarkåren med sina uttalanden. I Turin har Juventus kört samma race med domarna, fram till dess att Muntari gjorde 2-0 för Milan på San Siro mot Juventus, utan att målet godkändes. Efter det har det blivit lite tystare.

Allt är subjektivt. Man kan kalla Man City för köplag om man vill, man kan irritera sig på tillkottet av nytt kapital och det går att förstå irritationen. Klubbar kanske borde få verka med de befintliga medel som finns tillgängliga, utan stort tillskjutet privat kapital. Men vart går gränsen?

Om nån ser potential i ett varumärke eller i en fotbollsklubb och vill investera så borde det väl finnas en rimlig möjlighet att få göra det? Om nån vill bygga en ny arena och med hjälp av investerade medel från Förenade Arabemiraten kalla den Emirates Stadium så borde väl det vara ok? Eller ska man säga nej till hundra miljoner pund i en sån satsning? Är det fulare att ta emot hundra miljoner pund än att ta emot tio miljoner pund? Är det fulare att ta emot femhundra miljoner än att ta emot hundra?

Allt är subjektivt. Alla andra fuskar. Den egna klubben går alltid fri.

Chelsea anser att Barcelona fått fördel av domarna. Arsenal tycker att Chelsea är dopade ekonomiskt och så där rullar det på.

Alla är finare. Alla är bättre. Ingen skulle göra som den andre. Ingen skulle ta emot pengar, ens om den fick dem. Beroende av summa. Ingen vill ha en straff. Ingen skulle filma. Alla andra får domsluten med sig.

Supporterskap handlar om kärleken till den egna klubben. Fanatism leder ofta till annat. Mycket handlar om att smutskasta dom andra. Liken i den egna garderoben, skräpet framför den egna dörren, kan få vänta. Ligga kvar ett tag till. Det är inget som den fanatiske lägger märke till ändå.

Publicerad 2012-04-09 kl 13:09
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons