Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: "Janne Anderssons kulturrevolution är en del i framgången"

Förra sommaren lämnade Sverige EM utan att ha gjort något avtryck.
Knappt ens ett avslut.
Omvandlingen därefter är osannolik och en del är Janne Anderssons kulturrevolution.

Dagen efter Sveriges mäktiga men något turliga seger mot Frankrike var det gott humör i källaren på Scandic Park. Förbundskapten Janne Andersson stod omringad av ett batteri journalister och svarade tålmodigt på frågor.

Tränaren som alltid försöker befinna sig i nuet berättade hur han suttit ensam på sin balkong i sommarnatten. Skälet var att han lärt sig att vissa tillfällen helst inte ska få ta slut. Efter Ola Toivonens segermål från halva plan kände han så.

Den tidigare HBK- och Peking-tränaren for varken i väg bakåt när det gällde jämförelser med föregångaren Erik Hamréns landslag eller framåt till höstens fyra avgörande VM-kval. Istället var han kvar i jobbet inför träningsmatchen mot Norge.

Andersson redogjorde för hur Mikael Lustig redan i mars frågat om ledighet efter VM-kvalet då hans Celtic går i gång redan i slutet av juni. Förbundskaptenen hade därefter sonderat truppen på spelare i liknande lägen och sedan gett möjlighet till ledighet.

Vilket betydde att Robin Olsen, Mikael Lustig, Andreas Granqvist och Marcus Berg redan dragit på semester när ni läser det här. In kommer Samuel Armenteros, Niklas Hult och Marcus Rohdén och förstärker truppen inför mötet med Lars Lagerbäck i Oslo.

Niklas Hult tillhör samma klubb som Marcus Berg, men han har varit ledig en vecka och dessutom valt att ansluta till landslaget. Även Viktor Claesson, som spelar med ”Granen” i Krasnodar, valde att stanna med landslaget för att stärka sina chanser istället för att gå på semester.

Dessutom lovade Andersson att låta många nya spela, precis som han gjorde i Budapest i november och mot Portugal i mars. Det gick ju bra resultatmässigt och dessutom var det fler spelare som klev fram och signalerade att de vill vara.

Vi ska absolut inte fara i väg och tro att Sverige är nära VM. Landslaget har tre bortamatcher och endast en hemmamatch kvar i höst, Holland har fått nytt liv med Dick Advocaat och stora rivalen Frankrike har tre hemmamatcher och en bortamatch.

Trots allt handlar landslagsspel om resultat, men det är klart att det landslaget visat under VM-kvalet hittills ger ett litet VM-hopp vilket är mer än vad många trott på, och dessutom är chanserna att utvecklingen fortsätter till EM 2020 som är lättare att nå.

Till Ryssland går enbart 13 lag från Europa, det är trångt i VM-porten, och Sverige har missat två raka VM-slutspel även om det blev playoff till Brasilien 2014. Så det är knappast något att räkna med, men det är häftigt att landslaget är med i kampen.

Däremot går det inte att sluta fascineras av förvandlingen av landslaget på ett år. Under EM i Frankrike var det ett lamt svenskt landslag som knappt hade några avslut och gjorde allt annat än imponera. Atmosfären var allt annat än positiv.

Visst, det var en svår EM-grupp, men skillnaden i uppträdande med vad man sett under Janne Anderssons ledning är minst sagt rejäl. Sverige i dag är ett lag och ett kollektiv och det var intressant att höra Emil Forsberg tala om att folk, det vill säga spelarna, nu förstått att ALLA behöver ta ansvar.

RB Leipzig-stjärnan talade om fokuset på Zlatan som var i landslaget förr, men lade ansvaret för det på spelarna. Nu förstår spelarna att de måste göra jobbet själva, och att de inte kan förlita sig på en superstjärna gör det. Vilket är väldigt uppenbart.

I källaren på spelarhotellet talade Forsberg, Durmaz och Toivonen alla varmt om den spelidé, den tydlighet och det självförtroende som Janne Andersson, Peter Wettergren och alla i teamet (inte minst psykologen Daniel Ekvall) sett till att spelarna blivit matade med.

Och när såg man senast ett svenskt landslag uppträda med ett sådant lugn? Även om de var under press mot Frankrike så fanns det ett självförtroende att försöka vända på det hela. Kombinera det med att de sliter hårt för varandra så blir det en vass kombination.

En ytterligare del som är så tydlig i Janne Anderssons kulturrevolution är de positiva signalerna spelarna emellan. En missad passning eller en dribbling som leder till bolltapp innebär inte skäll eller arga gester som är övertydliga. Istället en tumme upp eller en ”high five”.

Forsberg betonade att det givetvis måste vara högt i tak och man måste kunna ge och ta kritik, men att de blivit matade med att det är viktigt med positiva signaler till varandra. Att de bygger en laganda genom att stötta.

Bland det första som händer när landslagsspelarna kommer till en samling är att Janne Andersson samlar dem. Väl på plats ägnar han en halvtimme åt att dra sina ledstjärnor. Allt från hur man ska träna till hur man ska uppträda inåt och utåt.

Förbundskaptenen är noga med att spelarna inte representerar sig själva utan de representerar ett lag och ett landslag. Därför är det viktigt för Andersson att poängtera att man kommer i tid, man ställer upp för medier och man ser till att ge allt på träningen.

De är inte bara fotbollsspelare utan de är människor som spelar fotboll och det är viktigt att börja med det mänskliga. Något som bidrar till att bygga ett nytt landslag under Janne Andersson som definitivt tagit några kliv.

Sverige kanske inte når VM i Ryssland men det är rätt givet att kulturrevolutionen under Janne Andersson skapat en helt annan atmosfär. Det är uppenbart när man talar med spelarna och sedan är det förståeligt att de inte öppet vill klaga på det som var förr eller poängtera sådant. Resultaten och uppträdandet är tydligt nog.

Kanske är det ödet att samma dag som Manchester United släpper Zlatan Ibrahimovic så står landslaget för en bragd som skakar om. Att superstjärnan känner behov att lägga ut en instagrampost i samband med det är väl sin sak. Vi är alla olika, men det var varje fall inget grattis till landslaget.

Publicerad 2017-06-10 kl 18:45

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER