Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Så trött på alla "förbud" kring supporterskap

Lundhs Krönika

Man får inte hålla på lag i utlandet.
Man får inte glädjas åt framgångar om man inte följt en klubb från start.
Så trött på alla begränsningar – kan inte folk få göra som de vill?

Eftersom jag tillhör den delen av befolkningen som håller på lag så lider jag mycket. Faktum är att de dryga 40 år som Leeds United och Landskrona Bois varit en del av livet har det mest gjort ont. Inte sällan riktigt ont.

Naturligtvis är det något konstigt att en klubbs resultat kan sänka min stämning. Som i veckan när jag följde Leeds-Derby och stabilt spel och ledning med 1-0 snabbt vändes till ilska, frustration och uppgivenhet när det blev 1-2.

Är rätt säker på att de flesta som håller på lag känner igen sig. För oavsett var i näringskedjan man befinner sig så finns det ofta fler besvikelser än triumfer. Och när det går riktigt bra då vet man att det aldrig kan hålla, någon gång kommer smällen.

Annons

Konstigt nog så står man ut som supporter trots att det kan gå långt mellan kickarna av framgång. Kan fortfarande känna glädjen och hur jag svävade ut från IP i Landskrona efter att Ole Jensens kalla straff avgjort kvaldramatiken mot Linköpings FF i mitten på 1980-talet.

Eller när Landskrona Bois återigen var allsvenskt hösten 1993. Då firades det rejält på puben bakom Åhlens och allt var ett enda svart och vitt rus. En kväll när man kramade och dansade med allt och alla och närmaste ville frysa tiden. Tyvärr är det långt mellan gångerna, men det räcker.

Under lördagen spelar Landskrona en ny ödesmatch på IP. En till synes ointagbar ledning har krympt efter att man förlorat tre av de fyra senaste matcherna. En ynka poäng krävs för serieseger och en plats i superettan, men jag vill knappt titta på matchen.

Annons

Tyvärr är jag inte på plats. Jobb, familj och annat kommer emellan och jag får se sändningen för 89 kronor. Är jag då en riktig supporter? Kanske platsar jag egentligen inte alls eftersom jag inte är född i Landskrona? Faktum är att jag inte ens bott en natt i staden.

Ändå har jag sedan mitten på 1970-talet varit Boisare. Jag identifierar mig med det och har i perioder varit på alla matcher hemma som borta, skänkt pengar när konkursen var nära, haft mina barn som medlemmar och på olika sätt följt den.

Naturligtvis kan det ändå gå att ifrågasätta. För man ska hålla på sitt lokala lag. Man ska ha varit med från början, egentligen från födseln, och sedan gjort de rätta sakerna för att vara en äkta supporter. Följt med i uppgång och i motgång.

Att ens tala om att jag håller på Leeds är uppenbarligen fel. Alex Schulman skrev ju i augusti att han skäms över svenskar som håller på utländska klubbar. Givetvis vill han provocera men han fångar också något kring supporterskapet.

Annons

Tänkte även på det när Thomas Wilbacher var inne på att bara ÖFK:s riktiga supportrar och ungar som nu fastnar för klubben kan glädja sig åt framgångarna. För Wilbacher kliver nu in och bromsar vanvettet att fler än ÖFK-fansen gläds åt klubbens framfart. Varför då? Vilket vanvett? Jag kan inte se problemet.

Inte sällan när jag skriver om supportrar och fans så kommer svaret att jag inte fattar något och att jag inte ska dra upp att jag håller på Landskrona. Men även jag har suttit i en supporterbuss en vardag för att se Bois få spö av Västra Frölunda och sedan åkt hem i en bakfull buss.

Kan ärligt säga att jag inte saknar de ständiga pissepauserna men det är klart att det finns något häftigt i supporterskapet som samlar olika människor under ett emblem. Man blir på något sätt ett under en match och enas när man stöttar sitt lag.

Annons

Men i dag är jag trött på alla oskrivna regler om vad som gäller supporterskap. Att bara om man är på ett visst sätt så är man en äkta supporter. Bara en riktigt supporter kan förstå den här klubben. Varför är det inte okej att vara som man vill och stötta på sitt sätt?

Livet förändras och då kanske man inte kan följa sitt lag på samma sätt som från början. Och varför ska det vara exkluderande? Det borde i sann demokratisk anda vara inkluderande. Alla borde vara välkomna, inte tvärtom.

Alla bor kanske inte i Stockholm och nära sin klubb hela livet? Hur gör man då? Eller om man som Erik Niva växte upp långt från allsvenska arenor och då lockade istället klubbar i utlandet som egentligen kom närmare via tv:n.

Är givetvis helt för att klubbar premierar de supportrar som åker på flest matcher via poängsystem eller annat. De som ställer upp i alla lägen ska givetvis ha ett företräde. Det är viktigt att klubben tar hand om fansen och att de får en plats.

Annons

Däremot hade det varit skönt om man slutade gradera supportrar. Att det var mer välkomnande istället för att vara exkluderande, vilket inte betyder att nyvakna fans eller fans på avstånd ska kunna kliva rakt in på de bästa platserna på arenan.

Vid 15:00 på lördag så är jag inte på IP utan framför en dator. Förhoppningen är att få uppleva ännu en magisk stund när Bois tar en serieseger och kliver uppåt i seriesystemet. Även om jag vet att solen går upp oavsett hur det går så tvivlar jag på att så blir fallet om Landskrona förlorar. 

Helgens...

Helgens måste
På söndag stänger vi allsvenskan med den sista omgången och det är studiojobb med Lasse Granqvist och Alexander Axén. Blir det ”Vem där” igen? Ångestlördag väntar med skrivarbete och Landskronas ödesmatch mot Karlskrona och Leeds försök att resa sig mot Brentford.

Helgens avstå
Allt kul.

Veckans tv-podd
Intervjun med Marija Banusic finns även i tv-format och går att se via denna länk.

Veckans tips till SvFF
Danska fotbollsförbundet DBU har varit en föregångare när det gäller regelverk för agenter efter att Fifa lät de nationella förbunden bestämma själva. Nu skärper DBU kraven på agenter för att skydda yngre spelare och försöka sätta stopp för att man undviker att betala skatt.  Bland annat så kan inte en agent jobba med en klubb som vill knyta till sig agentens tidigare spelare under en viss tid. För att få jobba med spelare under 18 år måste agenter vara certifierade av DBU och då krävs både ett test samt att man tecknat en ansvarsförsäkring.

Veckans regelfel alternativt fel regel
Kim Källström
slapp ytterligare avstängning för sitt gästspel i Djurgårdens omklädningsrum när han var avstängd. Förvisso sunt förnuft, men obegripligt beslut av SvFF:s Disciplinnämnd sett till regelverket.
Naturligtvis bra att man ser över om man ska behålla den regeln – som är väldigt tydlig – men det är ett konstigt beslut utifrån regelverket.

Veckans dubbelmoral
Houston Astros Yuli Gurriel
gjorde en rasistisk gest mot en motspelare i LA Dodgers tidigare under World Series, som Astros vann i veckan. Gurriel blev avstängd i fem matcher, men inte förrän nästa säsong.
Även om finalspelet är avslutat så skedde händelsen mitt i World Series och MLB ansåg att det vore fel att straffa Astros.   

Veckans siffra
533 000. Antalet tittare som följde Östersunds FKKanal 9. En strålande tittarsiffra och man hade i princip lika många under första halvlek. Man fick knappt stryk av Syrror i TV4 och hade fler tittare än Aktuellt.

Veckans lyssning
Söndagsintervjun i P1 med Linda Skugge. Fint genomförd av Martin Wicklin.

Veckans bråk I
Dalkurds
tränare Andreas Brännström anklagade Syrianska för systematisk matchfixning. Syrianska svarade med att polisanmäla Brännström. Polisen släppte den anmälan och lade istället kraften på att skydda Brännström mot eventuella hot. Man kan lugnt konstatera att det är svårt att bevisa brott i de här fallen och dessutom finns det inte ens lagar i Sverige som sätter stopp för spelare att komma överens om att rigga matcher. Även om det är bra att börja tala om det här är det svårt med beskyllningar helt utan bevis.

Veckans avsaknad av prestige
Pia Sundhage
stannar inom svensk fotboll och blir förbundskapten för F15- och F17-landslagen. Låter som en bra värvning.

Veckans ständiga ekonomiska kris
GIF Sundsvall
har precis som många andra elitklubbar svårt att få finanserna att gå ihop. Känns som om det var nyss man fick in fem miljoner kronor genom att locka med Emil Forsbergs vidareförsäljningsklausul. Nu hoppas klubben på kommunen. Man kan konstatera att kostnaderna är för höga och att GIF Sundsvall haft svårt att anpassa sig till det under många år. Rysaren är väl att man knappt har något att sälja och att Eric Larsson går som Bosman-spelare och inte ger en krona. Ett eventuellt kvalspel ger kanske ett överskott? Samtidigt är det nog mer värdefullt att veta att man är allsvenskt även 2018.

Veckans Fifa-skandal
Ytterligare en dom i kölvattnet av gryningsräden mot Fifa föll i veckan. Costas Takkas fick 15 månader i fängelse för pengatvätt.

Takkas var ”bag man” till Fifa-höjdaren Jeffrey Webb och fixade falska kontrakt och dolde mutor genom att kalla dem bröllopsgåvor.

Veckans mejl
Bäste Olof. Tror att det finns någon hund begraven när Peter G ratar Lisa Dahlqvist ungefär som när Alexander Östlund blev ratad i A-landslaget Kanske vorde värt att ta upp. Hon var given i A med Pia och nu bara bort jag fattar inte och tycker inte att det finns så många bättre än henne!! Kjelle.

Lisa Dahlkvist har knappast gjort någon större reklam för sig i Kif Örebro som åkte ur allsvenskan. Så någon hund begraven tror jag inte du hittar kring Peter Gerhardsson och Lisa Dahlkvist.

Veckans pengaklirr
När Västerås SK inte vill berätta om pengarna från Benfica eller vad Stefan Pettersson fick betalt för att hjälpa klubben så bjuder den portugisiska klubben på insyn. Närmare 40 miljoner kronor har gått till VSK, enligt Benfica. Stefan Pettersson då? Ja, han vill inte svara på vad han fick.

Veckans misstanke
Hej. Tycker inte ni att Victor Claessons senaste mål i Ryssland ser oerhört suspekt ut? (Ni länkade till det för ett par dagar sedan.) Claesson får en halvträff, visserligen är skottet välplacerat men målvakten är på plats och har alla möjligheter att avvärja, men väljer att hålla tillbaka sina armar. Ingen skugga över Claesson naturligtvis men givet den allmänna etiska nivån inom rysk idrott (doping etc), en åtminstone delvis korrupt rättsapparat och oligarkintressen borde alla varningsflaggor vara hissade. Med vänlig hälsning,

Niklas

Här är målet som Viktor Claesson gjorde. Även om min tilltro till Rysslands rättssystem och rysk idrott är begränsad så tycker inte jag att det ser så farligt ut. Ett bra avslut nere vid stolpen.

Veckans bråk II
Sydsvenskan
avslöjade i veckan att FC Rosengård åkte privatjet med sponsorer till en Champions League-match för herrar samtidigt som man fick bidrag av kommunen. Vilket fick klubben att slå tillbaka och påpeka att det var en av sponsorerna som stod för flygresan i privatjet. Man fick faktiskt in ett genmäle i Sydsvenskan. Samtidigt som Sydsvenskan skjuter tillbaka och påpekar att inget fel kan påvisas. Även miljardären och sponsorn Dan Olofsson ger sig in i fajten, och klarlägger att Sydsvenskan har fel. Bra att Sydis är på och granskar och faktum är att trots att jag läst både klubbens och sponsorns svar på artikeln så förstår jag inte om Rosengård tog av sina sponsormedel och betalade för resan eller om man fick flyga gratis med Olofsson. Klart är dock att klubbar givetvis måste ge något tillbaka till sponsorer för att få till avtalen.

Veckans starkaste division 1-serie
Den norra. Via Diljen Otlu så lär vi oss att de fem senaste vinnarna av division 1 Norra gått till allsvenskan, även om AFC hunnit trilla ur.

Patrick Winqvist har gått igenom de fem senaste vinnarna av division 1 Södra och där är NOLL lag i allsvenskan, även om Trelleborg har chansen kvar. Två av vinnarlagen har dessutom hunnit trilla ur superettan igen.

Veckans fria fall
Sunderland. 
Sorglig läsning om klubbens sönderfall.

Veckans Twitter-attack
Någon driver en kampanj mot fotbolls-VM i Qatar via Twitter. Det sker dessutom helt anonymt. Man trycker framför allt på att Qatar stöttar terrorism, vilket är en del av anklagelserna mot emiratet som fick länder som Egypten, Saudiarabien, Bahrain och Förenade Arabemiraten att bryta alla förbindelser med emiratet i juni.

Veckans mejl II
Hej Olof

Skickar detta mejl till dig för att ni journalister har kontakt med både landslagets förbundskapten och Zlatan Ibrahimovic. Som du vet önskade en del att Zlatan skulle komma tillbaka till landslaget. Jag har en känsla av att det verkar att både Zlatan och Janne Andersson är positiva till en återkomst, men ingen av dem vill be om det av prestigemässiga skäll. Här om dagen slog mig tanken att tänk om man släppte nyheten om Zlatans återkomst till landslaget ett par dagar innan Sverige-Italiens möte. Det skulle försvaga Italienarnas moral mycket med tanke på den respekt som de har för honom. Jag tror inte att Zlatan skulle tacka nej till att han skulle komma tillbaka till landslaget för att ge moraliskt stöd till killarna och samtidigt sitta på bänken för ett eventuellt inhopp i ett underläge. Det skulle också bana vägen för ett fullkomlig återkomst ifall landslaget hade gått vidare till VM och om han hade kommit till samma nivå innan skadan. Jag tror det är värt att föra vidare detta förslag till Zlatan och Janne Andersson. Hade varit tacksam om du kunde bekräfta detta mejl så att jag vet att du har läst det. Vänliga hälsningar, Farhad

Tror först och främst du överskattar journalisternas relation till Zlatan Ibrahimovic. Sedan är han fortfarande skadad och knappast spelklar. Dessutom måste nog initiativet komma från Zlatan om han nu ändrar sig gällande landslaget. Till matcherna mot Italien kommer det inte att hända.

Veckans Leeds United
Tala inte om det.

Veckans låt
”Redemption Song” – Johnny Cash och Joe Strummer.

Veckans podd
Förbundskapten Janne Andersson är gäst och svarar på frågor om Sveriges chanser mot Italien, kritiken mot Victor Nilsson Lindelöf, hur stor VM-bonus han får, om SvFF ska ge lika mycket till herrar och damer och hur han ser smeknamnet ”Party-Janne”. Poddintervjun går att se i Sportkanalen, 21:15 måndag. Man kan även se den på Cmore.se efter sändningen under två dygn och därefter på Fotbollskanalen. Den läggs även ut i vanlig poddform i gryningen på måndag. Sedan tidigare finns närmare 170 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Jag tycker inte om att man har en sådan här omröstning. Att man, när det gäller en lagidrott som fotboll, ska utse vem som är bäst i olika lagdelar. Jag är lite emot det men det är bara vad jag personligen tycker. Fotboll för mig är ett lagspel. Det handlar om att göra varandra bra.”

Assisterande förbundskapten Peter Wettergren är ibland för ärlig för sitt eget bästa men det är ju kanon för oss journalister att få en riktig bild istället för något politiskt tillrättalagt. Sportbladet intervjuade Peter Wettergren om Fotbollsgalan och nomineringarna till olika priser, där det bland annat blivit liv kring att Victor Nilsson Lindelöf inte är nominerad.

Publicerad 2017-11-03 kl 13:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto