Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Skräll i en match är möjligt – men knappast i två

Sverige (herr)

Spanien 2006. Holland 2011. Frankrike 2017.
Då och då händer det.
Men verkligheten är att Sverige nästan aldrig slår stornationer – och nu ska man överleva två matcher.

Sverige har inte varit med i VM-slutspel sedan 2006 och man kan lugnt säga att väldigt lite talar för att man bryter trenden till VM 2018. För det är sällan som landslaget vinner mot stornationer och det krävs antagligen denna vända.

Janne Andersson kan förvisso peka på juni 2017 då han landslag vann med 2-1 mot Frankrike. Ett färskt resultat mot förra sommarens EM-finalist. Förbundskapten kanske även drar upp Portugal i mars, men det var en träningsmatch och faller vid sidan.

I en match finns möjligheten att skrälla och då kan man jobba sig till ett läge som när Ola Toivonen iskallt utnyttjade Hugo Lloris dåliga rensning. Men för att nå VM i Ryssland måste Sverige göra två bra matcher mot Italien.

Annons

Givetvis kan Sverige ta sig till VM via två kryss, till exempel 0-0 i kväll på Friends Arena och sedan 1-1 i Milano. Då tråcklar sig Andersson o Co till en sommar på den ryska stäppen. Även om det inte är troligt så är det häftiga att det är möjligt.

Ett playoff till ett stort mästerskap är fotbollens bägge sidor av eufori och tragedi intryckt i 180 minuter med möjlig förlängning och straffläggning. Antingen slutar det med depp som mot Portugal hösten 2013 då Ronaldo sänkte Sverige eller så blir det som jublet på Parken 2015, då Zlatan pensionerade Danmark.

Sverige har några halmstrån att dra i. Som att man är obesegrat på Friends Arena under Janne Andersson, har allt att vinna ett playoff och knappast är en önskemotståndare för Italien. Dessutom finns en tro i det svenska landslaget, det är tydligt.

Annons

Spelmässigt kan man räkna med att Andersson låter sitt landslag spela avvaktande för att försöka utnyttja långbollar på Ola Toivonen och även kontringar vid misstag. Fokus är på att säkra bakåt och hoppas på att vaska fram några chanser.

Om det blir kul att se på? Kanske inte, men det handlar om göra ett resultat och helst hålla nollan på hemmaplan. Mål på bortaplan är mer värdefulla om det blir lika, så en svensk nolla på Friends Arena kan ge en fördel inför returen i Milano.

Expressens Daniel Kristoffersson var först ut med startelvan och det blir Viktor Claesson till höger och Jakob Johansson på bänken när Albin Ekdal och Sebastian Larsson tar det centrala mittfältet. En överraskning med Claesson som får Emil Krafth bakom sig, men Johansson har varit svag i höst.

Man inser att Italien har en del att välja på när Romas just nu hete Stephan El Shaarawy inte ens tar plats i truppen utan får sitta på läktaren i kväll. Även Simone Zaza faller ifrån på grund av skada, men man har kvalitet nog att mönstra en stark elva oavsett om det blir i 3-5-2 eller 4-4-2.

Annons

Att det är en speciell match gick att känna under torsdagen. Vid podiet satt Gianluigi Buffon och Gian Piero Ventura. Målvakten och förbundskapten hade tagit plats efter en snabb och kostymklädd promenad på gräset på Friends Arena kvällen före match.

Syret inne i presskonferensrummet gick åt snabbt. Ett helt batteri italienska murvlar hade under torsdagen flugits in för att rapportera om varje steg som det italienska landslaget tar på vägen till VM i Ryssland.  Det var trångt och lite hetsigt.

Landslagets pressman tog kommandot och han var rak och tydlig; två frågor var till de utsända från italienska public services radio och tv och vi andra fick slåss om att ställa en. En hel del viftande i luften men i slutändan fick de flesta ställa en fråga.

Om målvaktsveteranen Buffon uppträdde statsmannalikt och ödmjukt och vänligt svarade på alla frågor samtidigt som han tittade frågeställaren i ögonen så var förbundskapten Ventura något annat. Arrogansen gick nästan att ta på.

Annons

Italien är i princip redan i VM och Ventura slog fast att landslaget gjort ett bra VM-kval. Man kan undra varför han lägger extra tryck på sig och landslaget? Antagligen för att det inte spelar någon roll om man missar då VM, då blir han kölhalad oavsett.

Man kan inte tala om några italienska förhoppningar och knappt ens förväntningar – utan det handlar bara om att ta Italien till VM. Allt annat är oacceptabelt, och att man svajat lite på slutet i VM-kvalet är ointressant.

Ventura basar över ett landslag med veteraner som Buffon, Chiellini, Bonucci, Barzagli och De Rossi men där han försökt generationsväxla med Veratti, Immobile och Insigne utan att hitta helt rätt. Kanske är det där Sverige kan hitta sitt hopp, att Ventura är arrogant segersäker och inte fått till ett riktigt lag?

Pontus Jansson, som hade Ventura som tränare i Torino, skjuter ner mina tankar på underskattning från Venturas sida. Mittbacken berättar om när Torino skulle möta BP i Europa League-kvalet och då hade ett gäng taktikgenomgångar om just BP.

Annons

De fyrfaldiga världsmästarna har inte missat ett VM-slutspel sedan 1958 och inget stort mästerskap sedan EM 1992. Lägg till att Sverige inte vunnit en tävlingsmatch mot italienarna sedan EM-kvalet 1987 då Peter Larsson skickade in segermålet.

Då är då och nu är nu, som det brukar heta. När det är dags för avspark för den första playoff-matchen på Friends Arena finns möjligheterna till en svensk skräll där. Om det blir så? Hjärtat hoppas alltid, men hjärnan skriker: Nej, inte en chans. Men i fotboll har inte alltid hjärnan rätt.  

Fakta

Helgens

Helgens måste
Sverige-Italien på Friends Arena fredag kväll och sedan pressträff med landslaget på lördag innan det blir sent flyg till Milano. Därefter väntar jobb på söndagen inför måndagens avgörande VM-playoff på San Siro.

Helgens avstå
Det mesta förutom fotboll.

Veckans tvodd
Förbundskapten Janne Andersson var veckans gäst i Lundh och hela intervjun ser du här. 

Veckans mest diskuterade rekrytering
Stefan Pettersson är ny sportchef för A-landslaget och den Västerås-ättade ex-spelaren var generalsekreteraren Håkan Sjöstrands val och det är en hel del reaktioner i fotbolls-Sverige. Sjöstrand verkar ha rattat rekryteringen på egen hand och har inte alls talat med spelarna, varav några är upprörda över valet. Främst Victor Nilsson Lindelöf som haft insyn i Petterssons jobb för VSK i konflikten med Benfica. Men även andra i klubbar har reagerat över hur snabbt det gick (inte ens Lasse Richt hade klart med när han slutar och hur) och att man i ansökan letade efter en person med erfarenhet från att ha varit ledare i internationell fotboll. Pettersson har ingen ledarerfarenhet överhuvudtaget. Det är märkbart att varken Janne Andersson eller spelare vill kommentera rekryteringen. Här har man knappast gjort en ordentlig koll kring vad Pettersson skulle väcka för reaktioner.

Veckans hemkomst
BBC ställer frågan om tittarna någonsin hört talas om Graham Potter. I lördagens Football Focus så blir det en lång intervju med engelsmannen. 

Veckans förbund som visar vägen
Nya Zeeland är på väg att jämställa förutsättningarna för herr- och damlandslag. På förbund som är folkrörelser kan man ställa de kraven.

Veckans siffra
89. Antalet miljoner som AIK Fotboll har i kapital efter att ha presenterat resultatet för det tredje kvartalet, vilket får mer utrymme i Idrottens Affärer. Inte nog med att klubben ordnade spel i Europa och blev tvåa bakom Malmö FF, det ser ljust ut ekonomiskt och man har en bra bas till trupp till 2018. Onekligen har klubbledningen gjort ett starkt jobb, från vd:n Mikael Alerup via sportchefen Björn Wesström till tränaren Rikard Norling. Malmö FF kan få en rejäl utmanare om man hittar rätt spetsningar till truppen och dessutom har man möjlighet att nå Europa League.

Veckans avhopp
Gais-basen Tomas Andersson meddelade i mitten av oktober att han kliver av som ordförande i klubben. Bland annat för att hans fru blivit utsatt för otrevligheter. Vad jag hör från 031-området så hängde det även ihop med att klubbens valberedning inte ville nominera honom som ordförande.

Veckans mejl
Bäste Olof.

Alltså jag tar alla kostnader privat för planet. Sponsorerna åkte med mig. FC Rosengård gör en besparing motsvarande kostnaderna för ekonomiflyg som man annars skulle ha haft. Jag har inte fakturerat FC Rosengård för resan. Det är således jag privat som betalt för flygresan, inte skattebetalarna eller klubben som Sydsvenskan försöker förvanska det till det. Tvärtom har klubben fått en besparing.

Generellt är det annars så att i sponsoravtalen ingår en Nätverksaktivitet som sponsorerna betalar för och som förhandlats fram, dvs utan denna skulle sponsoravgiften varit lägre. Därmed är det vi sponsorer som betalar för detta. Klubben har således inga nettokostnader för detta. Inte heller skattebetalarna. Ändå hävdar Sydsvenskan att klubben spenderar på sponsorerna och med rubriken "FCR söker bidrag - och åker lyxflyg" vill man skapa den insinuanta kopplingen att skattebetalarna betalar för lyxflyg. Det är så fel det kan bli.

Du kan generellt se det så att för att få 10 Mkr netto från sponsorerna förhandlas, avtalas och faktureras 10,20 Mkr samtidigt som FCR har kostnader för nätverksaktivitet på 0,20 Mkr. Dessa netto 10 Mkr är helt avgörande för att FCR ska överleva som topplag. Detta vrider Sydsvenskan till att det är skattebetalarna och klubben som spenderar på sponsorerna. Det förvånar mig att du inte reagerar på en sådan framställning, eftersom du ändå är en av de få som tar upp temat ekonomi och idrott, och här är det av värde vi får en faktabaserad debatt - inte påhittad fiction. Också journalister bäste Olof behöver någon gång utsättas för en kritisk granskning. Att svärta ner föreningen FC Rosengård utan att man har några relevanta fakta att komma med är inte acceptabelt. Jag hoppas att du med dessa rader fått bättre insikt hur det ligger till. Är något oklart står jag gärna till tjänst.

Bästa hälsningar, Dan

Dan Olofsson mejlar efter att jag skildrat bråket mellan Sydsvenskan och FC Rosengård och sponsorer. Gillar att Olofsson är på hugget och ger sin syn. Bakgrunden var att Sydsvenskan i förra veckan drog på stort om att FC Rosengård åkte privatjet med sponsorer till en Champions League-match för herrar samtidigt som man fick bidrag av kommunen. Man kan konstatera att parterna inte är överens om vad som skett.

Veckans steg i rätt riktning
När Fifa i juni 2018 röstar om vilka länder som ska få anordna VM 2026 så är processen öppen. Det vill säga att den gamla affärsidén att sälja sin röst till flera budgivare inte fungerar längre. Äntligen!

Veckans nya landslagsgrepp
I höst börjar Uefa Nations League för att ta död på vänskapsmatcher mellan länder och addera mer tävlingsmatcher. Nu visar det sig att även Fifa vill köra en Global Nations League. Det enda man kan vara säker på är att saker förändras, om det sedan är bra eller dåligt är rätt irrelevant.

Veckans moderna fotboll
Australiens förbund har sålt landslagets smeknamn till en sponsor och nu kallas landslaget ”Caltex Socceroos”. Heja!

Veckans galnaste
Beskrivningen av sönderfallet i Fulham. Mycket humor, om man då inte håller på klubben förstås.

Veckans läsning
Dagens Industri värvade Andreas Cervenka från Svenska Dagbladet och placerade honom i Silicon Valley. Varje vecka har han långa reportage från en värld som påverkar oss andra väldigt mycket. Vet att de är inlåsta, men det är bra läsning och den typen av journalistik kostar. Kollega Sanny Lindström ger en skakande insikt i hur hjärnskakningarna stoppade honom och vad det kostat honom att idrotta på elitnivå. Guardians Marina Hyde är en av de mest begåvade skribenter som finns och hennes syn på Lewis Hamiltons skatteglidande är skickligt skrivet. Intressant intervju med Danmarks Karl-Erik Nilsson, Jesper Möller. Ger en bra insyn i hur det fungerar i fotbollsvärldens ge och ta.

Intervjun med Bibiana Steinhaus, som är första kvinnliga domare att döma en herrmatch på högsta nivå, är värd läsning.

Veckans Fifa-nyhet
Till och med Fifa:s egen grupp som ger råd kring mänskliga rättigheter ligger på Fifa om att göra mer för gästarbetarna i Qatar som bygger arenor och infrastruktur inför VM 2022. 

Veckans mejl

Hej. Fick 1976 ett Landskrona BoIS match ställ av min skånske Far. Sprang ner till kallkärets fotbollsplan stolt som fasiken. Tog väll cr 5 minuter innan jag var nersparkad av dom stora killarna som undrade om jag trodde jag var en domar djävel, tvinga morsan att åka ner till EPA eller om det va tempo och tjackat nytt matchställ. Så blev jag Gnagare och med farit i hand så är jag jävligt glad för dom dära mobbing asen på kalltjäret en sommardag 1976. 

I lördags var jag förbannat glad att jag hållit i ut i 45 år och åkt med på Landskrona Bois berg-och-dal-bana. Dessutom är det kanske fotbollsvärldens snyggaste dräkt. Alltid svarta byxor till svart-vit-randig tröja.

Veckans Leeds United
Tacka gudarna för ett internationellt uppehåll.

Veckans låt
”Electric” – Leila K.

Veckans podd
AIK:s Henok Goitom är gäst och talar om karriären, klubbens svaga vårsäsonger, Alexander Isak, mutförsöket mot klubben och varför han inte alltid orkar ta debatten. Poddintervjun går att se i Sportkanalen, 21:15 måndag. Man kan även se den på Cmore.se  efter sändningen under två dygn och därefter på Fotbollskanalen. Den läggs även ut i vanlig poddform i gryningen på måndag. Sedan tidigare finns över 170 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Publicerad 2017-11-10 kl 12:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto