Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hagen om nya rollen i IFK - och avskedet i Norge: "De bröt löftena som de hade gett mig"

Allsvenskan

DEHESA DE CAMPOAMOR. Elias Hagen är ett profilköp av IFK Göteborg.
Nu berättar 23-åringen om sin nya roll i Blåvitt, och om avskedet i Norge.
- De bröt löftena som de hade gett mig. Jag står för det och det är bara sanningen, säger han till Fotbollskanalen.

0:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från Blåvitt-Tromsö i spelaren ovan.

Elias Hagen, 23, anslöt nyligen till IFK Göteborg från den norska storklubben Bodø/Glimt, för vad som rapporteras vara lite mindre än nio miljoner svenska kronor. Den centrale mittfältaren var så sent som för ett år sedan med och slog Roma två gånger på hemmaplan i Europa Conference League, och i år väntar spel med Blåvitt i allsvenskan.

Hagen tycker att första tiden har varit bra i sin nya klubb i Sverige.

- Jag har kommit in i gruppen bra, både på och utanför planen, så det är roligt, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det är många bra spelare och ett bra lag, vilket jag var förberedd på. ”Micke” (Mikael Stahre, chefstränare) verkar också vara en trevlig kille, som alltid har ett skämt på gång. Han är en rolig typ.

Annons

Hagen tycker att det varit värdefullt för honom att få spela flera träningsmatcher direkt.

- Det är viktigt. Jag behöver tid för att lära känna mina nya medspelare och hur de vill ha bollen, då det är lite sådana detaljer som man inte kan köpa. Det får komma med tiden och det är bara att öva. Sedan blir det bättre och bättre kemi med tiden.

Hagen är en rytmspelare med bra bollbehandling och blick för spelet. Därmed gäller det också att han känner sina medspelare för att kunna leverera på planen.

- Det är ganska viktigt, som du säger. Jag vet själv att om jag har haft kantspelare eller backar, som jag har haft god kemi med, så har det varit lättare för mig att spela framåt eller in bakom. Det betyder såklart väldigt mycket, säger han.

När Fotbollskanalen pratade med Hagens tidigare Bodø/-lagkamrat, Hugo Vetlesen, under torsdagen beskrev han Hagen som lite av en Sergio Busquets-typ på planen.

Annons

- Det var trevligt. Jag kan förstå att jag påminner mycket om honom i min spelstil. Sedan vill jag bidra lite mer offensivt än vad han gör, och jag hoppas jag kan visa det, som i förra matchen. Sedan får vi se, jag har i varje fall planer på det.

Hagen slog tidigare i veckan till med en ordentlig fullträff i lagets träningsmöte med Tromsø (2-0-seger) i Spanien, något han tycker var kul, då han känner att han har en avslutsfot.

- Det var roligt. Det har tydligen varit många som sagt att jag inte kan skjuta, så då var det extra fint. Jag har inte tänkt så mycket på att bevisa det, men alla vill göra mål, och det är kul att göra mål.

Hagen tillhörde Bodø/Glimt mellan sommaren 2020 fram till i år, och fick gott om speltid, både i Eliteserien och i Europa, fram till att mittfältaren Patrick Berg, som är en stor profil i den norska klubben, återvände förra sommaren. Då förändrades Hagens situation, och han var plötsligt inte längre ordinarie startman i laget.

Annons

- Det var egentligen bara överraskande (Bergs återkomst), och jag kunde inte göra något åt det, så jag lade väldigt lite energi på det. Många hade kanske blivit sura eller irriterade, men jag ägnade inte tid åt att vara sur eller negativ. Jag försökte bara göra det bästa av det, då jag inte kan göra mer än mitt bästa, säger norrmannen.

Hagen, som i april i fjol förlängde sitt avtal med Bodø/Glimt, sa under torsdagen till norska sajten Nettavisen att han inte är bitter över slutet i klubben, men menade också att han blev lovad vissa saker som gjorde att han förlängde, och som klubben inte höll i slutändan.

Nu berättar Hagen mer om vad det var för löften, som han fick av klubben.

- Det handlade om roll i laget, tiden man ska få för att bli bättre, och att få lov till att göra misstag. Det var lite sådana saker, primärt. Sedan blev det att det nästan vändes upp och ner över en natt. Så då var det som jag sa i det fallet, att de bröt löftena som de hade gett mig. Jag står för det och det är bara sanningen, säger mittfältaren.

Annons

Var du besviken på tränaren Kjetil Knutsen?
- Nej, inte egentligen, kanske lite, men inte så. Det var så med en gång, men jag kunde oavsett inte göra något åt det, säger han.

Hur är din relation med Bodø/Glimt i dag?
- Jag har många vänner som spelar där, så de har jag bra kontakt med, men jag har inte så bra kontakt med så många i och runt klubben generellt, men det är kanske heller inte så vanligt när man byter lag. Det är nog ganska normalt, säger han och skrattar.

Till Nettavisen säger Kjetil Knutsen följande om Hagens avsked:

- Det som var väldigt viktigt för mig var att vid den tidpunkten jag förstod att Patrick skulle komma tillbaka igen, så var det första jag sa att vi behövde göra var att ringa agenten och informera spelaren. Problemet var att det bara var dagar kvar innan fönstret stängde och då var vi i en svår situation, sa tränaren till den norska sajten och fortsatte:

Annons

- Men jag har också varit ärlig mot honom om att vår plan med honom misslyckades när Patrick kom hem. Sedan måste man göra några utvärderingar, men också vara ärlig mot spelaren.
Knutsen sa samtidigt att han har förståelse för Hagens bild av att löften blivit brutna

- Jag förstår att spelaren uppfattar det som ett löfte som brutits, men det har i varje fall löst sig och han har fått gå vidare. Det visar att klubben har varit lösningsorienterad å spelarens vägnar.

Nu är Hagen glad över att vara i IFK Göteborg och ses som en profilvärvning av klubben. Han tycker att det är roligt att ha press på sig att leverera i allsvenskan.

- Jag kom till Bodø från Grorud och då var jag en ”nobody”, så jag tycker att det här är mycket roligare, då jag känner mig som en viktig spelare med en gång. Jag får mycket ansvar och förtroende, vilket självklart ger mig självförtroende och en bra känsla. Då kan jag lättare prestera bättre. Många har höga förväntningar på mig, men det följer med jobbet.

Annons

Hagen hoppas i år på en fin säsong och att Blåvitt utmanar i toppen av allsvenskan

- Vi vill såklart göra det så bra som möjligt, prestera bra och göra bra resultat. Sedan får vi se vad det leder till, säger han och fortsätter:

- Vi har goda möjligheter till det (att utmana i toppen av tabellen). Vi siktar på det, vill det och har en god tro på det.

Publicerad 2023-02-10 kl 20:16

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto