Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ambroz om stora Blåvitt-drömmen - och disciplinen i Kroatien: "Om någon gäspade blev den utskickad"

Allsvenskan

DEHESA DE CAMPOAMOR. Filip Ambroz var i fjol på lån i Kroatien.
Nu drömmer han om att få göra allsvensk startdebut på Gamla Ullevi.
- IFK betyder väldigt, väldigt mycket för mig och har alltid gjort det, säger han till Fotbollskanalen.

0:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Blåvitt-Tromsö i spelaren ovan.

IFK Göteborg-talangen Filip Ambroz, 19, gjorde allsvensk debut i början av 2021 och kom sedan till spel i ytterligare fem matcher samma säsong. I fjol blev det färre minuter på planen med ett kort inhopp mot IFK Norrköping i augusti, och under hösten gick han på lån till den kroatiska andraligaklubben NK Dugopolje, där det blev fem framträdanden i ligaspelet.

Nu är Ambroz tillbaka i Blåvitt igen och med på lagets läger i Spanien. 19-åringen har under senaste tiden bytt position från mittfältare till mittback, och trivs med det.

- Jag var borta i Kroatien och är nu tillbaka. Det gick väl inte exakt som det skulle, men jag blickar framåt nu och jag känner att jag börjat bra. Jag känner mig stabil och stark. Jag har fått spela mittback och trivs bra. Jag känner att det är en position som kan passa mig bra, och sedan får vi se hur det blir under säsongen, men jag känner mig bra. Det är positivt, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Vilka egenskaper har du som passar som mittback?
- Jag är ganska snabb och bolltrygg, så det är väl de två bästa.

Ambroz, som både har kroatisk och slovensk bakgrund, tycker att det var en bra tid i Kroatien, men menar att det var tråkigt med knapp speltid.

- Livet var bra, jag bodde bra och det var bra mat. Det var inte optimalt med min speltid, men jag mådde jättebra med livet där och hade bra väder. Jag har lärt mig av det, att ta hand om mig själv och allt sådant. Jag tycker att det var bra, och lite dåligt, säger han.

Varför tror du att du inte fick spela mer?
- Jag vet faktiskt inte, om jag ska vara ärlig. Jag tycker inte att jag gjorde något dåligt, så jag vet inte varför det blev som det blev, men man tar lärdomar av sina beslut, och jag är nu tillbaka revanschsugen, och tycker att jag gjort det på ett bra sätt.

Annons

Ambroz berättar samtidigt att det generellt sett var en lite tuffare miljö med mer disciplin i Kroatien än i Sverige. Spelare kunde bli utskickade från både genomgångar och träningar.

- Det är en annan disciplin. Om någon gäspade under en genomgång blev den utskickad, eller om man tjafsade fick man gå av träningen. Det är mycket respekt. Det är en lite annan sak där och man lär sig av det också, säger han.

Fick du en hårtork eller tvingades lämna träningen någon gång?
- Nej, faktiskt inte. Han röt nog till någon gång när jag inte förstod en övning, men annars inte. Jag klarade mig, säger han.

Ambroz gjorde även under 2019 landskamper med Kroatiens U16-landslag, men har sedan dess inte spelat med något ungdomslandslag. Han berättar att det var en speciell upplevelse, då laget åkte buss från Kroatien till Rumänien, samtidigt som han inte kände någon i landslaget.

Annons

- Det är ganska längesedan, men det var kul. Första gången samlades vi i Zagreb vid Dinamos arena, och skulle åka därifrån till Rumänien. Jag tänkte att vi skulle åka buss till flygplatsen och flyga, men så var det inte. Vi åkte i stället buss i 17 timmar och jag kunde inte språket, absolut ingenting, och satt bara där på bussen. Jag minns att jag blev kissnödig, men jag vågade inte säga att jag behövde gå på toa. Då sa jag till slut till han bredvid: ”Snälla, kan du inte säga att vi kan stanna”. Och då stannade vi.

Han fortsätter:

- Annars var det jättehäftigt och jätteroligt, samtidigt som vi spelade tre matcher mot Polen, Rumänien och Norge, där Polen var hur bra som helst. Det var roligt och en bra upplevelse.

Har du haft någon mer kontakt med kroatiska ungdomslandslag?
- Det har väl varit lite, och jag håller på att försöka fixa pass och sådana grejer, och sedan får man se hur det blir. Det är bara bra att ha olika möjligheter och kunna spela för olika landslag, säger han och syftar på att han alltså skulle kunna spela med Kroatiens, Sloveniens och Sveriges landslag.

Annons

Nu blickar Ambroz fram mot den kommande säsongen och hoppas på att få spela, även om det kommit in två nya mittbackar i form av Sebastian Hausner och Adam Carlén.

- Det är svårt att säga nu. Vi har fått in två nya mittbackar, men jag fokuserar bara på mig själv. Jag ska fortsätta köra på som jag har gjort och jag tycker att jag har gjort det bra. Jag tycker att min form känns bra, säger han.

Ambroz tänker i dagsläget inte på att gå på lån igen, han vill spela i IFK Göteborg.

- Det är inget som är planerat just nu. Jag är här och krigar här. Det är IFK som jag vill spela för och jag kommer att göra allt föra att spela här.

Ambroz har starka känslor för Blåvitt och hans dröm är att få göra startdebut på Gamla Ullevi.

- Blåvitt betyder såklart allt. Jag har tittat och hejat på IFK sedan jag var liten, och jag har bilder på när jag var fem år gammal och hade IFK-tröja. Det har alltid varit en dröm och kommer alltid att vara en dröm att få spela för IFK. Att få göra startdebut på Ullevi någon gång är det största man drömt om, och det är det jag siktar på. IFK betyder väldigt, väldigt mycket för mig och har alltid gjort det.

Annons
Publicerad 2023-02-09 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto