Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wendt om nya rollen i Blåvitt - och stående jobb-erbjudandet i Tyskland: "Jättekul"

Allsvenskan

DEHESA DE CAMPOAMOR. Oscar Wendt väntas i år vara ”back up” till Anders Trondsen.
Nu berättar 37-åringen om hur han ser på sin nya roll - och avslöjar att det finns ett jobberbjudande från Gladbach efter karriären.
- Det är jättekul att man inte bara sätter avtryck som spelare i en klubb, utan även som person och människa, säger Blåvitt-profilen till Fotbollskanalen.

0:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Blåvitt-Tromsö i spelaren ovan.

IFK Göteborgs landslagsmeriterade vänsterback Oscar Wendt, som gjort 244 matcher i Bundesliga, vände under sommaren 2021 hem till Blåvitt, och har sedan dess fått gott om speltid i allsvenskan. Inför årets säsong har läget dock förändrats, då IFK tagit in norrmannen Anders Trondsen, 27, på samma position, och därmed väntas 37-åringen i år vara ”back up”.

Nu berättar Wendt om hur han ser på sin nya roll och om sitt engagemang kring att ge tillbaka och hjälpa unga spelare i klubben.

- Var sak har sin tid, och jag har ända sedan jag var ung, och givetvis med ålder och erfarenhet, varit en som tycker det är viktigt och finner glädje i att hjälpa yngre och laget på det sättet jag kan. Jag har alltid tyckt att kunskap bara är bra om man kan dela med sig av den. För vad fan ska jag göra med kunskapen annars?, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Jag vill bara dela med mig, och vi har många unga i laget, som har höga ambitioner, vilket de ska ha, och kan jag då hjälpa dem på vägen oavsett om det är med en procent eller med 60 procent i deras karriärer, så gör jag det mer än gärna. Jag har haft förmånen att spela med många i min karriär här, i Köpenhamn och i Tyskland, som delat med sig av mycket och gett mig tips som jag kunnat använda hela vägen. Då får man föra traditionen vidare.

När Blåvitt träningsspelade mot norska Tromsø i veckan spelade Wendt som mittback i Johan Bångsbos och Sebastian Hausners frånvaro, och fick efteråt beröm av tränaren Mikael Stahre.

Wendt är öppen för att täcka upp där också - om det behövs kommande säsong. 

- Jag finns till för att hjälpa till där det behövs, och backar på vänsterback och vänster mittback. Jag försöker bidra med det jag kan oavsett om jag spelar 90 minuter eller sitter vid sidan under 90 minuter. Jag är med för att hjälpa laget på alla sätt som bara går.  

Annons

Wendt har just nu kontrakt över i år, men vill inte säga att det blir hans sista år på planen.

- Att planera i fotboll är omöjligt och än så länge tycker jag fotboll är så jävla kul, samtidigt som min kropp fortfarande känns bra. Så länge jag kan bidra på planen vill jag fortsätta. Sedan är jag i den åldern och fasen i min karriär att jag tar ett halvår och ett år i taget. Sedan får vi se. Saker och ting kan ändras fort med skador och form, allting. Att planera för långt är bara onödigt. Man får ta det med tiden.

Hur mycket tänker du på vad du ska göra efter karriären?
- Både mycket och lite. Det är klart att jag vet att jag har mer bakom mig än framför mig, så tankarna finns där, men jag är fortfarande en spelare och det är det som jag är nu. Jag vill lägga allt jag kan i det så länge som jag är spelare. Sedan är det klart det finns tankar på vad jag ska göra efteråt, men än så länge är jag spelare och har samma mentalitet gällande att tävla dag in och dag ut, som jag hade för fem år sedan, tio år sedan, 15 år sedan och 20 år sedan. Var sak har sin tid.

Annons

Skulle du vilja jobba med ungdomsspelare i framtiden?
- Det är inte omöjligt, det är absolut en möjlighet. Sedan hänger det givetvis mycket ihop med att det är IFK. Jag är ändå blåvit rakt igenom, har varit det sedan barnsben och kommer vara det till den dagen jag inte står upp längre. Det är väl både att jag vill ge tillbaka till de generationer som är på väg upp, men också ge tillbaka till Blåvitt på de områdena som jag kan och på det sättet som jag kan.

En annan möjlighet för Wendt efter karriären finns också hos Borussia Mönchengladbach i Tyskland.

37-åringen tillhörde ”Die Fohlen” mellan 2011 och 2021 och är på 17:e-plats vad gäller spelare som gjort flest matcher i klubbens historia, samt på andra plats bland utländska spelare som gjort flest framträdanden. När han lämnade fick han ett stående erbjudande om arbete i klubben. 

Annons

- Så var det redan när jag var där: "Vill du stanna kvar i Tyskland när din aktiva karriär är slut, så hittar vi enkelt en roll till dig och löser det. Inte välja och vraka, men vill du jobba i klubben får du jobba i klubben". Men vi ville hem, så det var inte mer än så, säger Wendt och berättar att han har en bra relation med den tyska klubben.

- Den är stark. Jag var ändå där i tio år, och hade en ganska stark position i laget och i klubben. Nu har de bytt tränarstab och så, men jag känner många som jobbar i och runt klubben. Det är alltifrån de som klickar biljetter till står på parkeringen, sportchefen, ordföranden, kassören och receptionen. Jag känner alla och har även fortfarande bra kontakt med många spelare som är kvar. Den är stark, kontinuerlig och fungerande.

Är det aktuellt med jobb-erbjudandet i framtiden?

Annons
- Vi får se, det beror på vad som händer efter jag är klar. Jag har också en fru och tre barn, och vi får se hur vi löser den biten med tanke på hur mycket de följt mig och fått lägga saker vid sidan för att fotbollen ska fungera. Då är det från min sida att jag först och främst vill se till att de får det de vill. Sedan är vi vana vid att leva i den här världen, så det är nog ingen omöjlighet att det skulle fortsätta i fotbollens värd. Sedan får vi ta det med tiden.

Men smickrande att ha ett stående jobb ledigt?
- Ja, självklart. Det är jättekul att man inte bara sätter avtryck som spelare i en klubb, utan även som person och människa. Det tar man som en klapp på axeln, att man både var uppskattad som person och spelare, säger vänsterbacken. 

I slutet av förra året anordnade Mönchengladbach en ”legendarmatch”, där flera av klubbens tidigare spelare, inklusive Wendt, var inbjudna till spel, men svensken kunde inte vara med den gången, då det inte passade schemamässigt och fortfarande var träningar med IFK Göteborg.

Annons
Publicerad 2023-02-08 kl 11:37

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto