Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hausner om näthatet - och vikten av det mentala spelet: "Börjar du gräva din grav kommer du aldrig tillbaka"

Allsvenskan

DEHESA DE CAMPOAMOR. IFK-förvärvet Sebastian Hausner har upplevt mycket på få år.
Nu berättar mittbacken om tiden i AGF som format honom, och om att han tycker att det är viktigt att vara stark mentalt i dagens fotboll.  
För två år sedan blev han utsatt för hat, något som han använde som tändvätska.
- Om du börjar gräva din egna grav kommer du aldrig tillbaka, säger han till Fotbollskanalen.

0:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Blåvitt-Tromsö i spelaren ovan.

Sebastian Hausner, 22, anslöt i slutet av januari till IFK Göteborg, men har ännu inte gjort debut för sin nya klubb. Mittbacken, som kom från danska Århus, gjorde ett mindre ingrepp i sitt ena knä i november i fjol och har därmed fått ta det lite försiktigt under sin första tid i Blåvitt.

Nu har Hausner tränat fullt de senaste dagarna under lagets träningsläger i Spanien och ger besked om att han är redo för att spela match igen. Han tror och hoppas på att få göra sina första minuter på planen i den blåvita tröjan mot Viborg på lördag på Pinatar Arena. 

Hausner spelade senast en match med Århus i oktober i fjol, och vill nu äntligen få visa upp sig igen.

Annons

- Det kommer såklart bli kul. Det var längesedan jag spelade och det har hänt mycket sedan dess, då jag nu har en ny klubb och nya lagkamrater. Jag ser fram emot att få minuter på planen med laget och det blir kul att se hur det går med det vi tränat på, säger han till Fotbollskanalen.

Hausner tror inte det kommer ta lång tid förrän han är på sin toppnivå igen, då det är hög intensitet på lagets träningar, samtidigt som han lägger ner ett hårt jobb varje dag.

- Jag är fast besluten om att gå ut och visa vad jag går för, och få självförtroende igen, då det gått ett tag sedan jag spelade kontinuerligt. Det är därför, vi fotbollsspelare, håller på med det här, för att spela varje vecka. Jag ser verkligen fram emot det, och jag är som ett litet barn som bara väntar på att få gå ut på gräset igen. Det kommer bli jättekul, säger han.

Annons

Hausner tror att han kommer fungera bra ihop med både Johan Bångsbo och Adam Carlén på planen.

- Jag tror det kommer bli bra. De är lite längre än vad jag är, och vad jag har sett så här långt är de bra med bollen, så jag hoppas kunna hjälpa dem med min kommunikation. Det är kanske inte deras största styrka, men en av mina styrkor, så förhoppningsvis kan vi komplettera varandra på det sättet och ha en bra kemi. När vi har det kommer det också gå upp genom hela laget längre fram på planen. Det är bra för ett lag att ha en bra kemi, så jag tror att det blir mitt ansvar att kommunicera och ta ledning i backlinjen.

Hausner är bara 22 år gammal, men har samtidigt gjort många matcher på elitnivå. Under våren 2019 gjorde han, som 19-åring, debut för Århus i Superligan och därefter var han ordinarie mellan våren 2020 och fram till starten på den här säsongen med totalt 96 matcher med klubben fram till han lämnade i år. Hausner, som kom till AGF som 14-åring, har därmed genom åren byggt upp starka känslor för den danska klubben.

Annons

- Jag var där i åtta år innan jag kom hit, och jag hade de flesta av mina viktiga ungdomsår där, samtidigt som vi uppnådde saker ihop, både med ungdomslag och med seniorlaget. Århus har en plats i mitt hjärta och kommer alltid ha det för det jag upplevt där, säger han.

När Hausner får frågan om det finaste minnet, som han har från tiden i Århus, väljer han att nämna säsongen 2020, då den danska klubben tampades i toppen av Superligan.

- Vi tog brons, och det var klubbens första medalj på typ två decennier. Århus var till slut tillbaka på den europeiska kartan igen och vi ville visa upp oss i ett europeiskt gruppspel, men tyvärr tog vi oss inte till ett gruppspel. Medaljen får dock vara höjdpunkten för mig, säger han.

En spelare som Hausner tog lärdom av är förre AIK-backen Niklas Backman, som tillhörde Århus mellan vintern 2016 och hösten 2021, och numera är han ansvarig för föreningens U17-lag.

Annons

- Han är en fantastisk ledare och han var väldigt viktig för gruppen som vi hade då. Han tog alla under sina vingar och såg till att alla passade in. Det är något som jag skulle vilja lära mig, och på planen ville han även vinna till varje pris. Han är också en emotionell kille på ett positivt sätt. Jag har lärt mig av hans ledarskap och av hans vinnarmentalitet. 

Hausner fick även viktig erfarenhet i klubben kring hur det är att hantera spelet utanför planen.

- Det är en klubb med mycket media och allt det där, så det är bra för en ung kille att lära sig spelet så snabbt som möjligt. Det spelar ingen roll om du är 18 år eller 31 år, eller om du är erfaren eller oerfaren. Kraven är höga för alla. Jag kände det, på gott och ont, så Århus kommer alltid vara en del av mig, säger han.

22-åringen hamnade under våren 2021 i skottgluggen, då han gjorde ett misstag som ledde till förlust mot Brøndby i slutet av säsongen, och sedermera tog Köpenhamnsklubben hem ligan.

Annons

Efter matchen skrev den danska sajten Tipsbladet att det både förekom hat, hot och anklagelser om matchfixning riktat mot Hausner, samtidigt som AGF:s kommunikationschef Søren Højlund Carlsen uttalade sig om att det var väldigt nedsättande kommentarer.

Hausner klargör nu att han inte tog emot några hot och kunde hantera efterspelet.

- Det var faktiskt inte så illa, för som fotbollsspelare är jag ganska inställd på att alla kan göra misstag. Det är mänskligt, så jag tog det ganska lätt. Jag vet att det alltid kommer vara några unga pojkar som kommer att skriva skit. Det är många killar som festar på ena sidan, och sedan är de andra på den andra sidan. Det kommer alltid att påverka någon när man gör ett misstag, så det var faktiskt inte så illa, men min Instagram var ganska het. Vi hade samtidigt bra mediafolk i Århus, som tog hand om mig, och mina direktmeddelanden på Instagram för att säkerställa om det var något som behövdes tas vidare till polisen eller något. Men det var inte så illa. Det var inte direkta hot, men jag är också en ganska lugn kille, så jag tar inte det så allvarligt.

Annons

Hausner tycker samtidigt att det är viktigt att vara starkt mentalt inom elitfotbollen. 

- Man växer mentalt när man går igenom saker, och när man gör misstag lär man sig av dem. Men det ger också lite självförtroende, för om du vet att du kan ta dig tillbaka efter ett hemskt misstag, så vet du också att du kan hantera allt. Så det ger självklart en ”boost” mentalt. Jag tror också att det är viktigt att vara mentalt stark i fotboll. Du kommer alltid ha upp- och nedgångar, och ibland spelar du kanske inte bra under en period, men om du börjar gräva din egna grav kommer du aldrig tillbaka. Jag tror därmed att det är viktigt att vara stark mentalt.

När han blickar framåt och tillåter sig att drömma skulle han gärna vilja spela i Bundesliga eller i Premier League i framtiden. Det är ligorna, som han tittar på mest och tycker passar honom bäst.

Annons

 - Det är mest för intensiteten i de ligorna. Det är framåtlutat försvarsspel och höga backlinjer, samtidigt som det är fajter om alla dueller, vilket passar mig väldigt bra. Jag tittar såklart också på Champions League, och där är det ganska blandat, men jag tittar mest på Bundesliga och Premier League. Jag tycker också att de bästa spelarna är där som man kan lära sig mest av. Om man tar sig till Premier League eller Bundesliga och spelar bra, så har man gjort något rätt. Vi har Oscar (Wendt) här, som varit i Mönchengladbach, och det går att se på honom att han har upplevt det. Han har också det där mogna lugnet, vilket jag bara tror du kan få när du spelat med de bästa. Vi strävar såklart alla efter att nå dit, och alla tar sig inte dit, men om man tror på det tror jag man kan göra det.

Annons

Men i dagsläget har han bara fokus på Blåvitt och hoppas nu på ett fint år i allsvenskan. 22-åringen tycker att Blåvitt ska gå in i säsongen med en tro på att slåss i toppen av tabellen.

- Vi strävar efter att komma så högt upp som möjligt, och vi ska ha höga ambitioner. Om du inte vill vinna allt, som fotbollsspelare, är du i fel bransch. Jag tycker också att det är viktigt att vi inte börjar tveka, om vi till exempel kommer in i en dålig trend. Det är fotboll. Man kan spela helt fantastiskt, och ändå förlora. Jag tror det är viktigt att ta en match i taget, men självklart är målet att vara med i slutet, och det är det vi alla vill, säger han och fortsätter:

- Jag tycker att vi har kvalitet i laget för det, samt en bra ledarstab. Jag tycker därmed att vår ambition ska vara att vara med i toppen, men jag tror också det är viktigt att ta det lugnt. Även om vi har en bra trend ska vi inte tänka: ”Nu kommer vi ta ligaguld, vi kan gå på vatten”. Om man sedan förlorar två matcher kan man vara på andra halvan av tabellen. Det är viktigt att ta det steg för steg, men jag tycker vi har potential för att göra en bra säsong. 

Annons
Publicerad 2023-02-10 kl 12:19

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto