Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Thern om rollen i Blåvitt - och lärdomen från Jonas om framtiden: "Jag får ha med mig det"

Allsvenskan

DEHESA DE CAMPOAMOR. Simon Thern är inställd på att stanna i Blåvitt.
Den erfarne mittfältaren, som fyllt 30 år, ser flera år framför sig i allsvenskan.
- Om jag får hålla mig hyfsat frisk vill jag hålla på, säger han till Fotbollskanalen.

0:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Blåvitt-Tromsö i spelaren ovan.

Simon Thern, 30, har varit med länge på allsvensk nivå. IFK Göteborg-mittfältaren gjorde allsvensk debut för Helsingborgs IF under våren 2011, och har sedan dess bärgat tre SM-guld och representerat fem klubbar i allsvenskan. Sedan två år tillbaka tillhör han Blåvitt, och i dagsläget sitter han på ett relativt långt kontrakt, som sträcker sig över 2025.

Nyligen uppgav GP att Thern kan vara på väg bort från klubben, men mittfältaren är tydlig med att planen är att stanna i IFK och bidra till storklubben.

- Jag är fullt inställd på det. Jag har en sambo som studerar och två döttrar som är i förskoleålder. Vi har också köpt hus och grejer. Om man går tillbaka sex-sju år var det lite lättare att bara ta sitt pick och pack och dra, men nu är jag i ett helt annat skede av karriären, säger han och fortsätter:

Annons

- Jag beslutade mig för att skriva ett lite längre avtal med Blåvitt, så jag är inställd på att vara kvar, och sedan kan alltid allting hända i fotboll, men min och Blåvitts inställning är att jag ska vara kvar. Det är det jag har att förhålla mig till, och vi trivs bra i huset, samtidigt som min sambo studerar. Jag har fullt fokus på att vara kvar här.

I år är det samtidigt lite tuffare konkurrens på mittfältet, då norrmannen Elias Hagen 23, kommit in från Bodø/Glimt, för vad som sägs vara lite mindre än nio miljoner svenska kronor.

Thern ser att han kan spela på alla positioner på mittfältet, som sittande, framför och på kanterna. Han är därmed flexibel, och under lördagen kommer han starta som offensiv mittfältare i IFK:s sista träningsmöte med Viborg i Spanien.

- ”Micke” (Mikael Stahre, tränare) har haft mig och sett mig under många år, och vet vilken typ av spelare jag är. De senaste åren har jag både spelat i en roll framför och bakom, så jag är ganska flexibel i det. Sedan vill man på något sätt få en kontinuitet. Om tanken är att man ska spela på en position vill man åtminstone få en liten känsla, då det skiljer sig lite om man ska spela mellan linjerna som en lite mer offensiv spelare eller om man ska spela lite mer som en speluppbyggare. Det är klart att man vill hitta lite relationer, som med exempelvis Marcus (Berg), som är nia, så man vet var man har varandra. Jag har spelat så länge nu, så jag fixar båda två

Annons

Han fortsätter:

- I morgon (läs i dag) ska jag spela i rollen framför, och jag är inte enbart en spelare, som spelar mellan linjerna, då det blir en flexibilitet i mitt spel. Jag måste också kunna arbeta efter mitt egna huvud, även om det finns en struktur att förhålla sig till. Jag kan spela på alla offensiva positioner, även till vänster och höger. Det är bara att det blir olika spelartyper på olika positioner.

Var står du i dag i din karriär, och tror du att du kan ”peaka” i år eller nästa år?
- Det är alltid svårt att säga. Jag har spelat professionell fotboll sedan 2010, då jag skrev mitt första proffskontrakt. Därmed är det 13 år, och jag är 30 år i dag, så jag har varit med ett tag. Det är klart att jag har haft lite otur med skador och annat, vilket stoppar upp utvecklingen och stoppar upp lite funktioner i kroppen. Det är alltid svårt att säga när man ”peakar”, om jag har ”peakat”, ska ”peaka” eller min ”peak” är nu. Det är jäkligt svårt att säga, då det är en allmän känsla kring allt och resultat har även med saken att göra. Att säga att man ”peakar” när man blir åtta i allsvenskan känns lite väl magstarkt, kan jag tycka, säger han och fortsätter:

Annons

- Jag lägger inte så mycket fokus på det. Först och främst ska jag hålla mig frisk och hjälpa laget på det sättet som jag kan. Nu är jag inte jagande på samma sätt som jag kanske var tidigare i min karriär när jag hela tiden ville ta mig vidare till någonting, även om det självklart finns ett underliggande mål att jag alltid vill vara på så hög nivå som möjligt. Det är ett annat skede i min karriär nu när jag är över 30 än vad det var när jag var 25 eller 22. Jag är ganska trygg i mig själv och vet vilken typ av spelare jag är, samtidigt som ”Micke” vet vad han får av mig när han sätter mig på banan.

Även om Thern har varit med länge ser han många år framför sig på planen.

- Jag har tre år kvar här, och mycket hänger på kropp och knopp, hur allt känns och hur paketet går ihop, men jag funderar inte på att sluta i dag. Det får framtiden utvisa. Det är svårt, då man inte vet vad som kan hända. Man kan få en käftsmäll i morgon och sedan sitter man där och känner något. Det är svårt att sia om, för varje träning som man går ut på finns det saker som gör att det kan ödelägga ganska mycket. Om jag får hålla mig hyfsat frisk vill jag hålla på.

Annons

Han bär med sig att hans pappa, Jonas, ångrar att han inte fortsatte spela i högre ålder.

- Min far slutade när han var lika gammal som jag är nu, och det är det största misstaget som han gjort i hela sitt liv, att han slutade för tidigt. Även om han då kände och trodde att han var klar, så ångrar han det i efterhand. Jag får väl på något sätt ha med mig det, att hålla på så länge jag kan, då det är jävligt roligt, säger han.

Samtidigt dök Thern i slutet av förra året upp i en ny roll, som expertkommentator för Radiosporten. 30-åringen tycker att det var en rolig utmaning, och skulle kunna tänka sig att göra om det.

- Det kom lite hastigt, bara någon vecka innan VM började, och jag funderade lite och kände att det kunde vara roligt att testa. Jag tycker att det var jätteroligt, så absolut - om det skulle vara så att de vill använda mig igen i sådana syften. Jag tycker att det var roligt och givande att testa på något annat som är utanför min komfortzon. Jag tycker att jag skötte det på ett hyfsat sätt.

Annons

Thern är även känd i fotbolls-Sverige som en frispråkig herre, och som då och då väljer att vara en del av debatter i sociala medier - ofta med en dos humor. Han får ibland förfrågningar om att vara med i olika sammanhang, men tycker också om att stänga av lite från sociala medier. 

- Jag brukar ibland ta lite pauser från sociala medier, vilket jag tror kan vara ganska bra, då man får logga ut ett tag. Det är så jäkla lätt att man blir så extremt inne i det, när man väl är i det. Då blir det nästan att det ibland tar över en viss del av fokuset, inte i mitt jobb, men i livet vid sidan av med min familj och sådär. Ibland stänger jag mig ute från det helt och hållet, och nu har jag gjort det en period, och sedan kan det bli att man kommer in ibland. Jag var lite mer aktiv när jag var skadad, då det blev lite mer tid för sådana grejer. Jag kör mycket med glimten i ögat för att ha en lite roligare debatt. Det är mycket som man får ta med en nypa salt. Jag tycker att det blivit lite väl skitnödigt många gånger, säger han och skrattar.

Annons

Nu är fokus främst på den kommande säsongen, och Thern tycker att det finns saker som talar för att Blåvitt kommer utmana i toppen, samtidigt som han menar att det gäller att ha respekt för att det i dagsläget finns flera resursstarkare klubbar i allsvenskan.

- Det är klart att det är en förhoppning, då Blåvitt är en klubb som ska vara med och slåss i toppen, och de sista åren har det varit lite kräftgång, även om det i princip varit en studs uppåt att bli åtta, vilket säger lite om var man varit. Nu har det byggts en ekonomisk grund, vilket gjort att man kunnat plocka in lite högre kvalitet och från en lite högre hylla än tidigare. Det är något som talar för oss, men sedan ska man ha full respekt för att det finns ganska många lag som har fått en väldigt god ekonomi i svensk fotboll tack vare mycket försäljningar och annat, och då kan de plocka spelare för väldigt mycket pengar, vilket man inte sett i svensk fotboll i modern tid.

Annons

- Man ska inte sätta orimliga mål, men samtidigt är det klart att man kan slå underifrån sett till förutsättningar. Sedan finns det lag, som vi har framför oss nu, som är betydligt starkare vad gäller ekonomi och liknande. Det tror jag också att man ska ha respekt för, samtidigt som man hoppas på att vara med och slåss om Europa-platser och vara där uppe och nosa på det. Vi var det delvis i fjol fram till sensommaren, hösten, då vi hade några torskar i rad mot Hammarby och Djurgården, vilket gjorde att det blev lite långt upp. Vi ska absolut kunna utvecklas och bli bättre än vad vi var i fjol, men om det leder till en tredjeplats, andraplats eller fjärdeplats får framtiden utvisa. Självklart ska vi ha som målsättning i IFK Göteborg att vara med och slåss om Europa-platser.

Publicerad 2023-02-11 kl 09:22

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto