Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Öppenhet kring agentarvoden är av godo - och frågor får klubbar leva med

Lundhs Krönika

Malmö FF skickade i väg nästan 27 miljoner kronor till agenter 2022.
Och av allsvenskans rekordförsäljningar på över en halv miljard gick nästan en femtedel till agenter.
Klart det är bra med insynen - även om det väcker frågor.

Ingen har väl missat rapporteringen kring agentarvodena i svensk klubbfotboll och frågorna de väckt. I grunden är det av godo att både medlemmar i föreningar och även journalister som bevakar fotbollen kan ta del av vilka summor det handlar om och vem som får dem. Även om man inte vet exakt vad det betalas för och därför följer givetvis frågorna.

I grunden använder alla inom fotbollen agenter eller rådgivare. Från Fifa, Uefa till fotbollsförbundet, Sef och EFD till föreningar, tränare och spelare. Det är frivilligt att anlita en agent och är det för dyrt kan man alltid avstå. Inte svårare än att säga nej tack till att använda en agent eller förmedlare.

Annons

Svensk Elitfotboll betalade Rune Hauge och hans bolag över 100 miljoner kronor för att sälja mediarättigheterna till allsvenskan och superettan våren 2017. Ungefär lika mycket som alla elitklubbar i Sverige betalade till förmedlare för en rad affärer 2022. Vem fick bästa dealen? Ja, det går givetvis att ifrågasätta.

I grunden måste man kunna stå för det man betalar och varför. Fotbollsförbundet har sedan mitten på 1990-talet jobbat med Rune Hauge och hävdat att han gjort oerhört mycket för svensk fotboll. Han har fått ruggigt bra betalt och att man inte vågat eller velat offentliggöra hur mycket är talande på att det inte skulle tåla en granskning. Särskilt inte när fotbollsförbundet skickat långt över 100 miljoner kronor till ett skatteparadis. Och det bara fortsätter.

Alla som följer svensk fotboll inser nog att det är toppen av ett isberg som kommer ut. Det krävs antingen dokument eller att någon berättar och när man någon ramlar över dokument är det lättare att peka på skumma affärer. Oavsett om det handlar om att man betalar pengar i smyg via en övergångssumma, ser till att runda delar av ett avtal eller när en betalning hamnar hos en aktör som väcker förvåning.

Annons

Fotbollen skulle må bättre av mer insyn. Då kan man ställa frågor. Som efter den senaste tidens genomgångar om var pengarna tar vägen. Ansvaret ligger inte enbart på ligor eller förbund kring att allt sköts utan det är klart att den enskilda föreningen kan driva igenom krav på mer öppenhet. Särskilt sett till att inte alla föreningar verkar uppskatta att redovisa sina affärer.

Efter att Fifa 2015 drog in agentlicensen införde man att agentarvoden i varje fall skulle publiceras. Svenska Fotbollförbundet och svenska klubbar var trögstartade. Minst sagt. Skrev en krönika i ämnet våren 2016Inte blev det bättre 2017 heller. Inte 2018 heller.

Våren 2019 var fotbollsförbundets jurist Tobias Tibell öppen med att det inte gick att lita på klubbarna. Han var ovanligt tydlig med tanke på känsligheten: "Vi är inte så naiva att vi tror att det inte görs affärer som inte redovisas till oss." Nej, det är möjligt att inte allt når förbundet.

Annons

Lägg till det att vi har det gamla tricket att anlita en förmedlare som scout. Allt för att göra det bättre och billigare för alla parter än om en spelare ska betala sin förmedlare. Det är inte bara ett problem i Sverige. Nyligen hade skattemyndigheterna i Storbritannien i gång undersökningar kring klubbar och en expert bedömde att det handlade om över tre miljarder kronor.

I en internationell bransch sprider sig metoderna och det är inte så konstigt att man jagar genvägar av olika skäl. Det kan lika gärna handla om att få ens resurser att nå längre som att någon vill sko sig. Fotbollsklubbar verkar i en konkurrensutsatt värld och företrädare pressas lätt att göra lite mer för att det är bra för klubben.

Fifa har aviserat en ny licens, nya regler och nya begränsningar på vad man kan ta betalt som agent. De utmanas av en del större agenter som hävdar att det strider mot EU:s regelverk för fri rörelse. Vi får återkomma till var det slutar, men klart är att det är svårt att styra denna bransch.

Annons

Inte ens säker på att det skulle räcka om Fifa kunde ta in uppgifter om alla transfers, involverade förmedlare och betalningar och offentliggöra allt för att veta att affärerna följde regelverket. Det kommer alltid att finnas de som söker andra vägar för att verkligen säkra den eftertraktade spelaren.

Klart att fotbollen kan ta ännu fler steg likt att publicera agentarvoden. Utan den typen av siffror blir det svårt att ifrågasätta affärer och vad ens favoritklubb betalar. Mer insyn gör det svårare att fuska och det måste väl alla uppskatta, även om det leder till en del frågor.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Succession. Inte hunnit se de första avsnitten. Mycket skärmtid i form av fotboll: Premier League där bottenstriden gör att man måste följa många matcher, Allsvenskan och Superettan.

Helgens avstå
Påskfirande.

Veckans dåliga stämning
Det är inte svårt att konstatera att det uppsagda kollektivavtalet gällande spelarna i damernas allsvenska har rört upp känslor. Efter min poddintervju med Caroline Seger där hon undrade var EFD:s ökande intäkter tagit vägen, fick hon svar av generalekreteraren Tomas Hoszek. Miljonerna från Obos, Svenska Spel och Viaplay har gått till klubbarna och lönerna har gått upp. Ett besked som Seger kanske inte tog emot på något jublande sätt. I samband med landslagslägret i Malmö talade hon om pajkastning via media. Parallellt mejlade personer som är aktiva i klubbar och var irriterade på EFD och pekade på att lönekostnaderna för EFD har gått upp. Ja, det är onekligen ingen god stämning i samtalen och det blir givetvis tuffare att få drag kring det hela om publiktillströmningen varit större. Med få undantag (Hammarby och IFK Norrköping) har klubbarna svårt att attrahera publik och den effekt som sker i utlandet är inte på plats i Sverige. Åtminstone inte ännu. Kanske blir det annat när Malmö FF och en del andra dubbelklubbar kommer upp?

Veckans besked
Belarus får förvisso EM-kvala men nu har Uefa ryckt ett flickmästerskap från landet och Uefa-basen Alexander Ceferin såg ingen väg tillbaka för Ryssland så länge kriget pågår.

Veckans person som fick rätt
Pontus Jansson gjorde comeback i Brentford och även om det bara blev kryss mot Brighton och förlust mot Manchester United måste man säga att han visste vad han gjorde när han lämnade Leeds 2019 och flyttade till London-klubben. Många ifrågasatte skiftet, men Brentford är under sitt andra år i Premier League och nosar på Europa-spel och Leeds slåss för andra året i rad för att hänga kvar. Dessutom kapten. Återstår att se om han lämnar en kaptensroll och många miljoner i lön i England för att flytta hem till Malmö FF. Måste vara ett svårt beslut, även om det från många håll tros luta åt en återkomst till MFF.

Veckans nordiska bakslag
Norden fick inget EM för damer 2025. Uefas exekutivkommitté gav det till Schweiz och med ganska stora siffror (9-4). Skrev en krönika från Lissabon om det och den finns här. I efterhand har jag svårt att förstå varför länder lägger tid och kraft på att söka men bara kan gissa varför man inte fick det. Hade det inte varit bättre att Uefa A) redovisade vem som rösta på vad B) fick fram motiv varför de röstade på ett visst land. Säger inte att Schweiz är fel, mer bara att det vore rätt att veta mer om vad som fällde avgörandet.

Veckans norska bakslag
Nej, Lise Klaveness fick ingen plats i Uefas exekutivkommitté under kongressen i Lissabon. Skrev en krönika från Lissabon om det och hur Uefa är från en annan tid. Nu ger sig inte Klaveness och tar sikte på 2025. Då lämnar Karl-Erik Nilsson och en plats är öppen för någon från Norden. Eller ställer Fredrik Reinfeldt upp i valet då och utmanar Klaveness?

Veckans härförare i Uefa
Ryssen Alexander Dyukov sitter i Uefas exekutivkommitté. Han är en av 20 medlemmar och Uefa har tagit beslutet att han får delta på möten, i omröstningar och även kongressen. Även det ryska förbundet var på plats i Lissabon. Intressant läsning i danska Tipsbladet om att Dyukov kan kopplas till ambitionerna att dra i gång en ny rysk privatarmé. Heja!

Veckans förbundskapten
Marcelo Bielsa till Uruguay. Hellre det än att han tar en klubb i Premier League.

Veckans olika mediastrategier
Jag vet givetvis att Masked Singer är inspelat för ett bra tag sedan, men när Janne Andersson är Mullvaden i TV4:s succéprogram i fredags och Bojan Djordjic ger sin bild av sig själv och de senaste händelserna i P1:s Söndagsintervjun är det minst sagt olika. Men det är väl som SvFF säger, olika är bra.

Veckans Qatar-affär
Premier League förlänger med Qatar-ägda Bein Sports i Mellanöstern. Cirka 7 miljarder kronor över tre år. Många hade trott att bolag från Saudiarabien skulle kliva in med tanke på ägandet av Newcastle United. Bein Sports är åter blockerat i Saudiarabien och därmed är det svårt att följa lagets framfart i ägarlandet.

Veckans ångest
Lugis herrar i kval mot Skånela. Förlust i första matchen och knapp seger i andra. Vad i h*lvete händer?

Veckans läsarbrev
Varför inte överväga/spekulera i Graham Potter som ny landslagstränare för Landslaget efter herr Andersson.  Tydlig professionell vinnarskalle vs passerad bäst före datum. Med vänliga Skånehälsningar om än fortsatt tveksam HIF- supporter. Anders 

Svar: Min kollega Keven Bader var tidigt ute att skriva om Potter till landslaget. Varför inte? Han är självklart ett intressant namn men min känsla är att han var väldigt knuten till Östersund och Daniel Kindberg snarare än Sverige. Gissningsvis får han erbjudande på en helt annan nivå än vad fotbollsförbundet kan erbjuda, men man ska självklart sondera om han är intresserad. Ungefär som när Lars-Åke Lagrell talade med Roy Hodgson 2009 och även med Sven-Göran Eriksson.

Veckans siffra
14 000 pund. Kostnaden per minut för klubbarna Fulham, Nottingham Forest och Bournemouth att ta sig upp i Premier League. Runt 175 000 kronor i minuten gånger 90 gånger tre gånger antalet matcher (46+46+49). Fick siffran från podcasten Price of Football.

Veckans påminnelse om superettans svårighet
Nykomlingen Gelfe slog Trelleborgs FF i premiären. Borta.

Veckans Championship-besked
Skrev i förra veckan om hur Dazn och även TNT-Viaplay utmanade Sky om de globala rättigheterna till den engelska ligafotbollen under Premier League. Man ville börja visa matcher 15:00 på lördagar även i England. En tid som annars varit blockerad för direktsänd fotboll för att få folk att gå på matcher. Nu kom besked i veckan om att Sky fått en månad på sig att lösa ett avtal med den engelska ligan (EFL) efter att bolaget utsetts till ”preferred bidder”. Osäkert om det därmed öppnar för att man ska kunna följa alla matcher i Championship och de andra engelska ligorna. Sky har inte sänt alla och då har det hängt på om klubbar själva sänder.

Veckans Leeds United
Befrielsen efter segern mot Nottingham Forest var monumental. Ny kamp mot Crystal Palace söndag. Sanslös bottenstrid i Premier League med många lag involverade och ständiga skiften. Hade hellre sluppit.

Veckans låt
”Längesen” – Titiyo, Hurula.

Veckans poddgäst
Fredrik Gårdare är måndagens gäst och den tidigare polisen talar om den rapport han sammanställt kring läget i svensk idrott, om frustrationen med en del ledare och klubbar som gör affärer med fel agenter, om det olyckliga beslutet att lägga ner polisens särskilda aktionsgrupp för idrott och om vägen framåt. Sedan tidigare finns 390 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2023-04-08 kl 14:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto