Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Prövningens tid för ÖFK och Kindberg

Daniel Kindberg ville inte tala om sig själv som oskyldig.
Men lovade en fight.
Nu väntar en prövning för Kindberg – och Östersunds FK.

Efter två och ett halvt dygn i förvar och ett dygn i frihet så mötte Daniel Kindberg pressen på Jämtkraft Arena. ÖFK-basen är misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott och mest slående var att han inte vill säga att han var oskyldig.

Något Kindberg hade kunnat slå fast utan att bryta förundersökningssekretessen, som han hänvisade till i sitt inledningsanförande. Istället talade han om att han svikit många, att det fanns saker han ångrade och att det var fel att han hamnat i den här situationen.

Daniel Kindberg sa upp sig under fredagen från vd-tjänsten från Östersundshem, men valde att ta time out från ordförandeposten i ÖFK. Återstår att se hur mycket han kommer att delta i klubbens arbete, eller om han helt lämnar det vid sidan.

ANNONS

Egentligen vet vi väldigt lite om vad som skett, men det är klart att kunskapen kommer att öka i takt med att revisorer och myndigheter börjar granska affärerna som Östersundshem, Daniel Kindberg och de andra två misstänkta gjort.

Klart att det är graverande för Kindberg. Än mer för att han och ÖFK talat oerhört mycket om värdegrund och att göra rätt. Därför bli fallet mycket hårdare och bara de här misstankarna gör att en hel del av den goodwill som klubben byggt upp är borta.

Östersunds kommun stoppade under fredagen alla betalningar till klubben. Ekonomiskt mindre kännbart, men symboliskt tungt att kommunen bromsar. Allt fler sponsorer kommer att undra om det är rätt att sponsra ÖFK när brottsmisstankarna hänger över klubben.

Om Kindberg sagt att han var oskyldig och skulle slåss för det hade bilden varit annorlunda. Nu ville han inte slå fast det, även om han lovade att stå rakryggad vid en eventuell rättegång och ta fighten om det blir så. Räcker det för att övertyga alla i och kring klubben? 

ANNONS

Både Kindberg och Östersunds Fotbollsklubb poängterade att klubben inte var misstänkt, inte heller några anställda. Räcker det för att övertyga? Det verkar i varje fall så att pengar kommit in till klubben och dessutom i ett känsligt ekonomiskt läge med tanke på elitlicensen.

Det är inte alltid lätt att säga vad som är klubben och vad som inte är klubben. Däremot måste det vara liten möjlighet eller risk att fotbollsförbundet flyttar ner ÖFK. Trots allt kunde Blåvitt spela kvar i allsvenskan efter Peter Ijeh-affären och då dömdes både kassör och klubbdirektör till fängelse.

Räkna med att det här kommer att dra ut på tiden och om man tar Blåvitt-fallet som exempel så gjordes den första skatterazzian på Kamratgården i juni 2005 och den sista domen föll i oktober 2008. Både klubbdirektören Mats Persson och kassören Janne Nilsson lämnade föreningen långt tidigare.

ANNONS

Rent sportsligt så studsade Blåvitt tillbaka ganska snabbt och vann SM-guld hösten 2007. Delvis för att man varit ekonomiskt pressad och satsat på en ung generation spelare istället för att värva etablerat – och det gav guldpytt.

Östersunds Fotbollsklubb är i ett annat läge. Det är förståeligt att klubben på alla sätt och vis vill poängtera att Kindberg inte var klubben. Samtidigt har det räckt att tala med spelare, Graham Potter och många involverade för att förstå hur viktig Kindberg varit.

Nu aviserar klubbchefen Lasse Landin reformer i ett öppet brev och det är en breddad styrelse, ge ökad insyn och se över ledningsstrukturer och organisation. När det handlar om att bredda styrelsen är det på tiden och det är tråkigt att det ska krävas att Kindberg får ta time out för att det ska hända.

Frågan är hur detta landar hur Graham Potter och spelarna? Hur resonerar Saman Ghoddos, Ken Sema och Potter om det kommer bud i sommar? Stanna och kämpa för en klubb med en osäker framtid eller dra? Ja, det kommer att bli tufft.

ANNONS

Det sorgligaste med misstankarna mot Kindberg är att insatsen som spelarna och Potter stått för i både Sverige och Europa solkas ner. Vilket är fel, för det är knappast så att man värvat ihop stjärnor utan snarare har man tagit fynd och slipat till dem.

Dessutom är det inte kul att ta del av hatet från andra klubbars supportrar. Precis som om alla klubbar alltid gjort allting rätt genom alla tider, vilket inte är verkligheten. Önskar att dessa supportrar ställer liknande krav på sina egna klubbledningar framöver.

Naturligtvis ska rättvisan ha sin gång och det är välkommet att kommunen, kommunala bolag och även ÖFK gör en rejäl genomlysning av affärerna för att se om det är något som är fel. Och därefter får vi se om det blir åtal och eventuella domar mot Kindberg och de andra misstänkta.

Oavsett hur det slutar så kommer bara de här turerna och anhållandet ha skadat ÖFK. Vilka följder det får är svårt att överblicka, men har svårt att se klubben förblir samma sportsliga hot som man varit fram till nu. Snarare kommer det att handla om att fixa existensen som en stabil elitklubb.

ANNONS

Går inte att passera misstankarna mot Kindberg och alla turer i både hans karriär och den här härvan utan att passera Peab. Det var tidigare bröderna Paulssons gemensamma byggbolag, men där Erik och hans familj numera äger Fabege så har Mats och hans familj tagit över Peab.

Tänk vad Peab och bröderna Paulsson är inblandade i svensk idrott. Ta bara Friends Arena, Tele2 Arena och många andra arenor landet runt. Även tungt involverade i Båstad-tennisen. Och häromdagen fick man se hur Mats Årjes, vd för Paulsson-ägda Skistar, bli ordförande för Sveriges Olympiska kommitté.

Veckans...

Helgens måste
På lördag blir det boksignering med Tord Grip , vilket känns stort, även om han inte kunde följa med och se Degerfors-Landskrona efter det. Sedan väntar C More-studion med dubbla matcher söndag. Kan jag och Alexander Axén hålla sams?

Helgens avstå
Helgen.

Veckans pinsammaste
Jönköpings Södra sparkade Jörgen Wålemark efter tre seriematcher. Obegripligt att klubbledningen inte ställer sina platser till förfogande i samma veva. Varför? Jo, därför att det inte kan ha funnits någon tvekan om vilken fotboll som Wålemark stod för. Man får inte rekrytera så och sedan inte ta ett eget ansvar.

Veckans förebild
Östersunds-Postens Linda Hedenljung som hela tiden gjort sitt jobb och ifrågasatt och haft en kritisk inställning. Alltid starkt att orka stå på när man jobbar på en lokaltidning som inte sällan blir ifrågasatt.

Veckans matchfixning
Var i veckan på besök hos polisen och den del av Nationella Operativa Avdelningen som hanterar de flesta ärenden gällande matchfixning. På många sätt ett nedslående besök då det visar sig att misstankarna kring Halmstads BK-Malmö FF var nedlagda samt att det ännu inte är klart för åtal gällande IFK Göteborg-AIK som är det enda ärendet man hanterar just nu. En ny förundersökningsledare i form av Alf Johansson har tagit över det senare ärendet – otroligt nog - och ser man historiskt på Johansson bådar inte det gott för möjligheterna till åtal. Och om man inte ens får till ett åtal i det ärendet så kan inte den nya spelfusklagen komma snabbt nog. För om inte ens Kenny Stamatopolous mod kan ge ett åtal så kommer få andra spelare fundera på att kliva fram. Polisen har inga ärenden just nu, men misstänker att mörkertalet är stort. Fast frågan är om polisen har kunnande och resurser nog för att lösa det här? Civilminister Ardalan Shekarabi säger rätt saker men besöket på NOA gjorde mig rätt oroad kring det här. Ord är en sak, handling en annan.

Veckans återkomst
Blåvitt har fått fart på sin ungdomsverksamhet igen.

Veckans snyggaste

Filmen som Liverpool släppte på sociala medier om vad klubben är för något. 

Veckans läsning
Fantastisk skildring av hur Donald Trump ljög om hur rik han var.

Gillade Jonas Gardells krönika om Svenska akademien. Norska magasinet Josimar, som är en favorit, kollar närmare på Fifa:s inspektörer som ska granska vilket land som får VM 2026

Som liten älskade jag filmen ”Caddyshack” som jag såg i USA 1980 - eller ”Tom i bollen” som den hette i Sverige - och jag blev inte förvånad av skildringen av inspelningen som dök upp i flödet i veckan.

Veckans Fifa-turer
Senaste veckorna har två Fifa-höjdare fastnat i brottsutredningar. Det tar aldrig slut.

Veckans avsked
Arsène Wenger lämnar Arsenal efter säsongen. På många sätt sorgligt att det slutade som det gjorde och att hans insats solkats ner av de sista åren. Önskar att han får vinna Europa League som avslutning, så att det blir ett värdigt avsked för mannen som på många sätt lyft Arsenal. Amy Lawrence är en av mina favoritjournalister och hon kan Wenger bättre än de flesta och har skrivit en fin text.  Även Henry Winter twittrar en tråd av reflektioner kring fransmannen som på många vis förändrade engelsk fotboll.

Veckans premiär
Fotbollslabbet är skönt nördande i fotbollsstatistik. Gusten Dahlin, Hasse Backe och Ola Lidmark Eriksson som grundat Playmaker är de som går igenom olika teman.

Veckans lösa skrämskott
Premier League ska granska Wolverhamptons kopplingar till superagenten Jorge Mendes. Räkna inte med att det händer något. Det är som när Leicester bröt mot reglerna för hur mycket pengar man fick göra av med på vägen upp till Premier League. I slutändan fick man betala 35 miljoner kronor i böter… Något som är ingenting för en Premier League-klubb.

Veckans gästspel
Gästade Norges motsvarighet till Sveriges Radio, NRK, och dess fotbollspodd ”P3 Heia Fotball”. Två timmars snack om allt från Tom Lund och de bästa svenskarna i Tippeligan till när jag bevakade Drillos landslag under VM 1998, bruseskandalen och den eviga frågan om Zlatan till VM.  Lyssna här.

Veckans sms
”Hei Olof Lenge siden jeg har snakket m deg. Dette er ingen stor sak for meg men min medie sjef ga meg ditt nr fordi du har skrevet en tekst om JW (og Fck). Vi har sett og hørt mange av J uttalelser i svensk presse etter avgangen fra oss. Tror eller vet at han nok er temmelig alene om denne versjonen. En versjon som du støtter og stoler på veldig ukritisk. Noe i forbindelse m J her er nok strictly confidential, mens andre forklaringer/hendelser på og utenfor banen er lette og åpenlyse og argumentere mot/for /forklare. En ting er det du skriver om meg og hva den konklusjonen er, en annen ting er en hel lederstab m støttefunksjoner rundt. Alle de vil nok her føle at du ikke har undersøkt det store bildet og hva som faktisk er fakta. Det er sterke ord du bruker Olof. Case closed for oss,men ville bare skrive dette. Ha en fin helg, selv om den starter dårlig m Leeds. Bh Ståle Solbakken Fck”

Bakgrunden till sms:et från Ståle Solbakken är att jag i förra veckans krönika skrev om Johan Wiland och hänvisade till hans upplevelse i FC Köpenhamn. Något han var öppen om i min podd, men Solbakken har givetvis rätt i att det är Wilands version. Det svåra är bara att det finns en del som är konfidentiellt. Vi utbytte några sms och det är en poäng att jag kunde formulerat det annorlunda.

Veckans mest omskakande
Gästade Breaking News och deltog i en debatt om Zlatan till VM. Man kan lugnt säga att Filip och Fredrik och dess redaktion hade samlat ihop en rad profiler. Spännvidden gick från Göran Greider till Gunilla Persson… Ja, ni fattar. Kolla på egen risk.

Veckans Leeds United
Avsluta säsongen. Snälla.

Veckans låt
”God in Chicago” – Craig Finn.

Veckans poddintervju
BP:s sportchef Daniel Majstorovic är gäst och talar om varför han lämnade AEK Aten för Grimsta IP, om vilka egenskaper som krävs för rollen som sportchef samt om det tunga slutet på landslagskarriären. Podden finns ute i gryningen på måndag, men går även att se 21:15 på Sportkanalen på måndag. Sedan tidigare finns närmare 190 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Hur populär jag är i Sverige? Jag tror inte ens det går att mäta… Jag är Sverige, jag är inte från Sverige. De kommer till och med att byta namn från Sverige till mitt namn, på kartan. Så när du navigerar till Sverige läser du inte Sverige, utan Zlatan.”

Zlatan tar USA med storm.

Publicerad 2018-04-20 kl 20:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto