POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Lundh: Vi behöver fler som Johan Wiland

Hammarbys tränare Jakob Michelsen gick hårt åt en ung spelare inför hela truppen.
Till slut reagerade Johan Wiland.
Vi behöver fler som Wiland - både inom fotbollen och i samhället.

Under Jakob Michelsens tid i Hammarby gick snacket om den danske tränarens hårdhet. Ofta omskrivet till att han var rak, tydlig och ärlig när spelarna berättade. Mellan raderna gick det att läsa in att det var en stenhård ledarstil.

Dessutom fanns det uppgifter om att dansken kunde gå för långt rent verbalt. Att han inte tvekade att gå hårt åt spelare inför hela truppen. Det var helt enkelt en del av hans ledarstil och där han trodde att spelare skulle växa av det.

Men egentligen var det ingen som ville bekräfta det. Det var tyst, helt enkelt. Så funkar nog de flesta arbetsplatser, och då även omklädningsrum i fotboll där lag håller till. Fotbollsvärlden bygger mycket på att saker och ting stannar inom gruppen.

Om det är bra eller dåligt går att diskutera. På ett sätt är det givetvis en styrka om man kan ta diskussionerna internt och om man kommer någon vart. Att det skapar en känsla av samhörighet som är viktig i en resultatinriktad värld där man lätt får kritik och det blåser från både läktare och sajter.

Samtidigt kan man konstatera att ibland behövs omvärldens ljus för att man ska förstå att något är skevt. Att bara för att man alltid gjort på ett visst sätt så kanske inte det är den rätta vägen. Offentliga utskällningar bygger inte alltid spelare på rätt sätt.

Vet att det lätt kan trilla in åsikter och tankar från ärrade gamla ex-proffs som talar om att så går det till ute i större klubbar och ligor och att det är lika bra att lära sig. Och så kan det säkert vara, även om frågan är om det är den bästa metoden.

Är på ett vis delaktig själv sett till att man kan skämta om Sir Alex Ferguson och hans berömda utskällningar som kallades hårtorken. Och att man lätt tror att ilska går hand i hand med passion och engagemang, och att det är vad man vill se från både ledare och spelare.

För att bryta med gängse kulturer så krävs nog både erfarenhet och mod. Hur många gånger har jag inte själv suttit med som ny och oerfaren och bara accepterat vad som sägs eller pågår, även om jag med åren blivit bättre att säga i från. Vem vill gå emot chefen?

Blev därför glad när jag läste Aftonbladets långa intervju med Johan Wiland inför allsvenska starten och där målvakten berättade om hur han stått upp för en ung spelare som fick skit av Jakob Michelsen inför hela gruppen. Något Wiland själv upplevt i FC Köpenhamn.

”Spelaren var inte gammal och då passar det inte att hålla på så. Det är svårt att veta var gränsen går, men han mådde tydligt dåligt av det som tränaren sa. Jag vet att Michelsen – som jag gillar - inte ville något illa, att han bara ville få spelaren på tårna”, sa Wiland till Bladets Per Bohman.

Johan Wiland var noga med att han inte gjorde detta för att få uppskattning eller beröm, utan för att det var rätt. Tänk vad vi behöver fler som Wiland i samhället och inom fotbollen. Som vågar stå upp för det som är rätt och säga det öppet.

I höstas gjorde jag en poddintervju med Hammarbys målvakt och han kunde knappt berätta om sista tiden i FC Köpenhamn. Tårarna kom på Wiland när han talade om den tunga tiden. Då Ståle Solbakken sänkte honom psykiskt och fick honom att må skit och definitivt inte att prestera.

Egentligen är det underligt att klubbar låter det här pågå från tränarhåll. För det är en sak att man inte tycker att spelaren är bra nog, men det är ren kapitalförstöring att bryta ner någon helt och hållet. Det ekonomiska språket borde klubbarna åtminstone förstå.

Och fram till dess får vi förlita oss till att Johan Wiland och andra har modet att göra vad som är rätt. Att helt enkelt stå upp emot ett ledarskap som bara bryter ner folk och där en hel del inte kommer tillbaka efter det.

Veckans...

Helgens måste
Lördagen i Helsingborg på Gräv 2018 som är Grävande journalisters seminarium och söndagen i C Mores studio för AIK-Djurgården och Östersund-IFK Göteborg.

Helgens avstå
Träning. Kört ytterligare en vecka med boot camp i gryningen under fyra dagar och musklerna är inte på topp.

Veckans quick-step
I veckan gick Elitfotboll Dam ut med att man återinfört guldbonusen till vinnaren av allsvenskan. Lite lustigt att ett initiativ av ett Malmö-företag drog i gång en insamling redan vid årsskiftet, men att då var EFD kallsinnigt. Kanske gav inspelet utifrån fart i debatten.

Veckans läsning
New York Times skildring av kaoset i Svenska Akademien. Sverigebilden får en rätt rejäl törn. Kan inte vara bra för Nobelpriset. Sedan är det bara att konstatera att vi vet lite för lite om vad som verkligen skett. Akademien är till och med lite svårare att få insyn i än exempelvis fotbollsvärlden.

Veckans Fifa-turer
Sydamerika vill utöka VM till 48 lag redan från 2022 i Qatar. Något som Fifa-basen Gianni Infantio tycker låter intressant. Ovanpå det har Fifa ett bud på det (sjuka beloppet) 200 miljarder kronor från investerare som vill skapa ett större klubblags-VM som ska spelas var fjärde år samt en ny nationsturnering som ännu är minst sagt lös i kanterna. Enligt New York Times som avslöjade nyheten i veckan måste man ta beslut senast i maj då erbjudandet från investerare i Kina, Saudiarabien och Nordamerika. Uefa är negativt inställt, men det är osäkert om man kan stoppa det hela när det är så stora pengar.

Veckans matchfixning
Efter uppgifter om att Svenska Akademien läckt uppgifter om Nobelpristagarna i litteratur så undersöks nu om någon har spelat på vinnarna. Inte bara svensk fotboll som har de här problemen, tydligen.

Veckans prislapp
Efter förra veckans succé för Buya Turay i Dalkurd talade vi i C More-studion om priset på anfallaren. Det har talats om åtta miljoner, men det var många som hörde av sig och sa att det var lägre än så. Har grävt i det och de uppgifter jag fått fram talar om snarare fyra miljoner kronor för anfallaren som lämnade AFC Eskilstuna.

Veckans boktips
I Malmö är Bosse Larsson en gigant och nu har Staffan Tapper, Micke Sjöblam och Anders Roos sammanställt en 340 sidor hyllning. Dessutom är den ett tidsdokument med otroliga bilder från hela MFF-spelarens karriär. Ett måste för alla MFF:are och även för andra som är intresserade. Häftigt att bläddra igenom den och ta del av bilderna och historierna och det går att förstå hur stor Bosse var.

Veckans gräva brons i USA
Fotbollskanalens och Kalla Faktas granskning ”Fotbollssyndikatet” fick pris i USA. Kollega Andreas Sundbergs jobb fick ta emot en bronsmedalj i kategorin bästa sportbevakning.

Veckans läsarmejl I
”Hej Olof Det fuskas överallt (även du) och att den ena åkte dit och då är det orättvist att den andra inte åkte dit. Det blir patetiskt när det är 14 år sen och att du inte tycker MFF är intresserade nog ja det är bara du som tycker skåpmat är intressant. Vi lever i en värld idag med agenter och ev. ” köpta” matcher och även att man ”sätter” in sina gubbar i styrelser, skall du leta fram om detta om 14 år eller. Ta journalistiken upp en nivå och jobba hårdare så kan du säkert hitta nyheter istället för skåpmat. Mikael”

Efter förra veckans krönika om Malmö FF och Blåvitts olika öden efter profilerade värvningar inför säsongen 2004 har det kommit rätt många mejl. För mig är detta journalistik, även om det är ett antal år sedan.

Veckans läsarmejl II
”Är helt hets mot lag du aldrig ens kommer att bli något större det dig att de är större än ditt landskrona Christer”

Landskrona Bois och Malmö FF kan aldrig ens jämföras och att tro att det spelar roll när jag skriver en krönika är imbecillt. Knappast det som styr vad jag skriver om. Även detta mejl en reaktion på förra veckans krönika.

Veckans läsarmejl III
”För hög skatt. Så länge Sverige inte löser det problemet så kommer invånare smita från skatt. Eftersom skatt är stöld men är enligt lag en ok stöld (hur skulle de annars få igenom en sådan massiv rånar organisation) så kan man med retorik få människor att känna sig skyldiga till att man stjäl från staten (hur man nu stjäla något från någon som inte ägt vad man stal). I Sverige äger staten dig. Du äger inte staten. Det är statlig kommunism! ...och det vet vi i längden inte fungerar. Mathias”

Så kan man givetvis se på det, men det är trots allt så att Sverige har ett skattesystem som majoriteten röstat fram. Ett av många mejl efter krönikan om hur Malmö FF rundade skattesystemet för att betala Afonso Alves en bonus i Brasilien.

Veckans känslighet
Att fotbollsförbundet agerar mot andra spelaktörer är vida känt, vilket min tidigare kollega Patrick Ekwall fick känna av i veckan. Uppenbart att det är oerhört känsligt kring Malta-baserade bolag ett drygt halvår innan marknaden omregleras, men det är väl löst till 15 maj då VM-truppen presenteras. Eller?

Veckans ilska
Det är uppenbart att du inte har något hjärta, utan snarare en soptunna i bröstet. Om du inte har karaktär att vara på en sådan här plan och arena, så borde du sitta på läktaren med din fru och dina barn och dricka sprite och äta chips.” Juventus målvakt Gianluigi Buffon var rasande efter att domaren Michael Oliver först dömt straff till Real Madrid när Juventus hade hämtat upp 0-3 från första matchen till 3-3 genom i en fantastisk match och sedan visade rött kort för Buffon. Svårt att inte lida med Buffon då det var en tveksam straff men det var inget vackert slut för den italienske legendaren. Läser dessutom om hur Juventus-fans förföljer domaren Oliver och även hans familj. När jag ser vad folk skriver till hans fru på sociala medier blir jag mörkrädd över 1) att folk kan vara så korkade och 2) att Instagram, Twitter, Facebook och andra sociala medier tillåter det.

Veckans liv
Både Champions League och Europa League bjöd på fantastisk dramatik när Roma skickade ut Barcelona, Juventus var nära att vända på 0-3 mot Real Madrid och Marseille slog ut RB Leipzig och Salzburg skickade ut Lazio. I sådana lägen är det underbart med internet och sociala medier så att man kan vara med och i det närmaste följa firandet i realtid. Det var häftigt med AS Roma även om jag inte har hjärtat varken i den klubben eller FC Barcelona. Lika coolt var det med Marseille.

Veckans inblick
Cafés Emil Persson tog rygg på oss journalister i samband med en bortamatch under VM-kvalet och sedan har han intervjuat mig om en ett jobb som rymt både upp- och nergångar.

Veckans lottning
Semifinalerna i Champions League ser ut som följer: Liverpool-Roma och Bayern München-Real Madrid. Säger en hel del om Champions League när relativt stora klubbar som Roma och Liverpool ses som sensationer så här långt fram. Känns som 55-45 till Liverpools fördel och likadant när det handlar om Bayern Münchens fördel. I Europa League blev semifinalerna så här: Marseille-Red Bull Salzburg Arsenal-Atlético Madrid och där känns det helt jämnt mellan Arsenal och Atlético och Marseille som favorit med 60-40.

Veckans deppiga rapporter från allsvenskan
Polisen fortsätter att krympa antalet personer som får komma in på ståplats i vad som framstår som en maktdemonstration. Väldigt tråkigt att man inte hittar fram. Dessutom var det ett trist efterspel till toppmatchen mellan Malmö FF och AIK i måndags och det är talande när MFF kritiserar en del poliser.

Veckans Leeds United
Det fria fallet fortsätter och det ryktas att managern Paul Heckingbottom ska få sparken trots att han bara haft jobbet några månader. Ny förlust under fredagen. Börjar undra om vi ens har kvar nästa säsong eller om den också har gått åt helvete.

Veckans låt
”A$AP Forever” - A$AP, Moby.

Veckans poddintervju
På måndag är det nypremiär för filmade intervjuer i Sportkanalen (21:15). Första gäst är fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Han talar om hur man vände på publikkrisen, om varför det är viktigt att inte berätta vad spelarna får i bonus för att ta Sverige till VM och varför Svenska Spel är den enda tänkbara spelsponsorn. Sedan tidigare finns närmare 190 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans debut
Gästade Malou efter tio för första gången.

Veckans citat
”Fast samtidigt är det en del som är annorlunda i Sverige. Man kan lägga örat mot… - det är bara att gå ut på Kaknäs. Det är ju öppet, din kollega Max Grinndal var nästan inne i duschen och intervjuade Kim förra året. Det är helt öppet ju. Alla rykten och så som händer - det är bara att gå ut där och bilda sig en egen uppfattning. Journalister är ju där så mycket att de hör vad som pratas om. Det är ju öppet in absurdum på den träningsanläggningen. Det har jag stora problem med.”

Djurgårdens lagkapten Jonas Olsson om öppenheten kring klubbens träningsanläggning. Något han inte uppskattar direkt.

Publicerad 2018-04-14 kl 12:36
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå