Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: SM-guldet är Malmös att förlora – och AIK:s att drömma om

Allsvenskan 2021-12-04 kl 11:13

MALMÖ. Nerverna i Malmö går att ta på.
Inte kan väl Halmstad sätta stopp för en guldfest?
Nej, det borde inte gå och MFF vinner nio av tio sådana här matcher, men klart HBK kan hålla nollan och Marcus Antonsson hitta rätt.

Foto: Bildbyrån

Malmö FF var nära att bli svenska mästare i kavaj redan i måndags. Även om jag har svårt att se att MFF-spelarna var iförda kavaj när de följde AIK:s vändning i Borås. Där underläge blev det till seger med 4-2 och gav oss en lördag där guldstriden lever.

Det är enkla förutsättningar när Malmö FF och AIK gör upp om titeln. AIK måste slå Sirius på Friends Arena samtidigt som Malmö FF då måste förlora mot Halmstads BK. Då blir det fest i Solna och Stockholm. MFF leder med två poäng över AIK och har dessutom tio plusmål mer. För att MFF-kryss ska ge AIK-guld krävs seger med 11-0 då Malmö har gjort fler mål.

ANNONS

Dags för avgörandet. De senaste dagarna har jag varit i Skåne och det går att konstatera att den allsvenska slutstriden är het. Många vill prata Malmö FF och att det inte ska gå att missa SM-guldet. Det räcker med en poäng mot Halmstad så är det klart med en ny titel vilket är den första som bärgas på hemmaplan sedan 2010.

Har polare som är MFF:are och ska på matchen och i den nervsvagare delen så anser man att det här är bland det värsta man kan vara med om. Jag kan konstatera att en del Malmö-supportrar har en skev bild av verkligheten om ledning med två poäng och bättre målskillnad än jagande AIK är så hemskt.

Malmö FF verkar formera det bästa möjliga laget där Anders Christiansen och Johan Dahlin kommer till start. Vad ska HBK sätta emot? Ja, kanske ett av allsvenskans bästa försvar. Bara AIK har släppt in färre mål än Halmstad, men Magnus Haglunds och Per Olssons lag sprakar inte framåt.

ANNONS

Vad som gör läget prekärt för Malmö FF är att Halmstad är jagat av en kvalplats. För när rivalen Degerfors har Östersund borta och kan gå om så är HBK pressat att vinna i Malmö. Annat läge för AIK som möter ett Sirius som är halvvägs på semester efter att redan ha säkrat allsvenskt spel 2022. Kan väl inte hemmastarka AIK missa.

Malmö FF kommer om man klarar av att försvara SM-guldet från i fjol återupprepa prestationen från 2014. Då man både nådde gruppspel i Europa samt försvarade SM-guldet. Trots rikedomarna och den starka truppen har MFF inte hanterat det dubbla matchandet 2015, 2018 och 2019. SM-guld har kommit 2016, 2017 och 2020 när man inte spelat i Europa.

Jon Dahl Tomasson har möjlighet att stärka sitt tränar-CV rejält. För en del spelare är det sista matchen oavsett om det blir SM-guld eller ej. Anel Ahmedhodzic, Franz Brorsson, Bonke Innocent är några av de som kan försvinna, men först ska man ordna en ny guldfest. Även om det återstår att se hur mycket fest det blir med tanke på corona och Juventus-match kommande vecka.

ANNONS

Det tjatas mycket om att det är den sämsta allsvenskan på många år och att inget lag förtjänar att vinna. Klart att det var en möjlighet för klubbar likt Djurgården, Elfsborg, AIK och Hammarby att utnyttja när Malmö FF krigade sig fram med en hel del skador och poängtapp efter spel i Europa. Ändå är det svår för mig att fatta gnället, det är väl bra med dramatiken och vinnaren efter 30 omgångar är alltid värd titeln.

Malmö FF har Lennart Johanssons pokal på hemmaarenan och titeln är egentligen bara där att förlora. Om man inte vinner SM-guld med den ledning man har och Halmstads BK på andra sidan då kommer det givetvis svida med rätta. Klubben ska hämta hem det 22:a SM-guldet sett till förutsättningarna och då är det en oerhörd stark säsong.

AIK har allt att vinna när man kliver ut på Friends Arena. Det vore en sensation om MFF förlorade mot Halmstad, men AIK måste se till att göra sin del om nu det blir en skräll i Malmö. Gärna ett tidigt AIK-mål för att sätta tryck på MFF och kanske få med lite nerver i matchbilden.

ANNONS

Inte utan att man undrar kring vad Marcus Antonsson känner? Malmös utlånade anfallare är den som kan sänka MFF:s gulddrömmar. Det är redan klart att Antonsson inte bli kvar i MFF och med sex mål är han HBK:s bäste målskytt. Hittar han rätt och ger Halmstad en plats i allsvenskan 2022?

Oavsett vad man längtar efter i kvalitet i allsvenskan är ett levande avgörande det bästa som finns. Många matcher i gång där resultaten kan påverka. Tidig Degerfors ledning kan sätta ökat tryck på HBK. Det motsatta kan också ske, där Östersund-mål eller Sirius-mål kan lätta för andra lag.

Glad att vara neutral för det är givet att det är slitsamt för nerverna, men som supporter till klubbar som sällan eller aldrig slåss om titeln hade jag njutit av tanken att gå till säsongens sista hemmamatch och vara en poäng från SM-guld. Det tror jag åtminstone, men det är inte svårt att ta fram ångesten vid ett HBK-mål.

ANNONS

Veckans...

Veckans...

Helgens måste
Allsvenskans sista omgång i Malmö.

Helgens avstå
Helgen.

Veckans domslut
Hovrätten för Nedre Norrland friade under fredagen förre ÖFK-basen Daniel Kindberg. Han dömdes i november 2019 i tingsrätten till fängelse i tre år för grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han fick dessutom näringsförbud under fem år. Men nu friar hovrätten honom helt och man skriver i domen att åklagaren inte bevisat sitt påstående kring ett upplägg om påhittat arbete som gjort att det kunnat gå in pengar i Östersunds FK. Daniel Kindberg och två ytterligare misstänkta stod åtalade för att ligga bakom en brottslig transaktionskedja som rör omkring 15 miljoner kronor mellan 2013 och 2017. De ska, enligt åklagaren, ha slussat miljoner från Östersundshem (kommunalägt bostadsbolag som Kindberg tidigare var vd för), via Peab, till "Sollefteåbons" företag. Därefter ska pengar förts vidare in i Östersunds FK, via sponsring, och Driftaren AB (ägs av ÖFK), via maskin- och personalhyra. Enligt hovrätten går det inte att göra en tillräckligt säker bedömning av hur mycket av arbetet enligt fakturorna som har utförts, bland annat med hänsyn till vittnens begränsade möjligheter att göra säkra iakttagelser och den stora osäkerheten kring olika tidpunkter. En stor seger för Daniel Kindberg som hela tiden hävdat sin oskuld och det är klart att man kan undra kring en process som tar över tre och halvt år att ta till dom. Sedan går det inte komma ifrån att Kindberg tidigt i processen erkände för att sedan ta tillbaka det. Inte heller att hovrätten skriver: ”Genom utredningen i målet har det kommit fram en rad besvärande omständigheter som talar för att något arbete inte har utförts eller i vart fall att arbete inte utförts i den omfattning som fakturerats." Lägg till att Daniel Kindberg fortfarande är åtalad för mutbrott i en annan rättsprocess, även om han givetvis kan bli friad där också. Klart att både Daniel Kindberg och Östersunds FK skadats av processen och det återstår att se om Kindberg kommer tillbaka till klubben som han själv verkar önska. Det är samtidigt en förening som även skadats av det transferförbud som följde efter Saman Ghoddos havererade flytt till Huesca nått Fifa. Nu är ÖFK nerflyttat och ekonomin minst sagt pressad vilket gör att man kan undra om Kindberg vill gå in i klubben igen.

Veckans moderna fotboll
Liverpool-ägarna i Fenway Group som även äger Boston Red Sox köper nu Pittsburgh Penguins. Priset? Runt sju miljarder kronor för NHL-klubben.

Veckans FEL LÅT VANN
Ballon d’Or. Även om jag känner att Robert Lewandowski borde ha vunnit 2020 när France Football ställde in priset är det svårt att hetsa upp sig kring utnämningarna när det är ett så svajande pris med oklara kritierier och oklara tidsperioder. Anders Bengtsson som har Sveriges röst på herrsidan har skrivit om det här. Det är inte direkt så att det varit en rak linje för priset till världens bästa spelare. Fram till 1994 delades priset bara ut till spelare från Europa och därefter lade man till spelare som var aktiva i Europa oavsett ursprung. Från 2007 så utökade man Ballon d’Or till att gälla spelare över hela världen och då tog man även in röster från lagkaptener och förbundskaptener.

Veckans idrottsorganisation
WTA. Återigen stark markering kring Kina och försvinnandet av förra tennisstjärnan Peng Shuai. Skrev krönika i Dagens Industri kring den relativa tystnaden om OS i Kina som är två månader bort och VM i Qatar. Det är fascinerande hur vi tassar kring en av våra stora handelspartners. Tänk vilket liv det hade blivit om Norge som tippas ta flest OS-guld av alla länder hade hotat med bojkott av vinter-OS, men i vårt västra grannland är debatten fokuserad på Qatar.

Veckans minister-turer
Klart att det är underligt att svenska regeringar oavsett politisk lutning har svårt att värdera idrotten. Sedan får man bedöma om nye idrottsministern Anders Ygeman är bättre än Amanda Lind trots tunga uppdrag kring integration och migration. Grundproblemet är att idrotten har svårt att bli tagen på fullt allvar sett politiskt sett till insatserna man gör kring folkhälsa, fostring av unga samt integration. Idrott är aldrig en valfråga. Klart att det finns viss kriminalitet som söker sig till en mindre del av idrotten men att placera ansvaret på justitiedepartementet av det skälet framstår som ganska okunnigt. Tyvärr går det inte att tro på dementierna.

Veckans glädjebesked
NRK gör en tredje säsong av Exit.

Veckans tröjor
Mjällby-spelarna bar tröjor med namn på de supportrar som tog sig till bortamatchen i Östersund. Svårt att inte gilla det.

Veckans solkiga affär
Varberg sålde Astrit Selmani till Hammarby i rekordaffär på åtta miljoner kronor men det visade sig att halva övergångssumman hamnade i en agents ficka. Detta trots att det är förbjudet vilket ledde till att Varberg fick böta 250 000 kronor och agenten fick böter på 25 000 kronor. Man kan utan tveka undra om kraften i regelverket om förbud mot delägande i spelare ska funka om en agent kan ta hem fyra miljoner kronor och sedan betala 25 000 kronor i böter. Det hade väl de flesta accepterat? Affären Selmani lämnar många obesvarade frågor. Managern Joakim Persson som ofta gillar att snacka med oss journalister och bjuda på slagkraftiga rubriker vill inte uttala sig. Det var Persson som tecknade avtalet utan att Varbergs styrelse kände till det. Dessutom hävdar Varberg att uppgörelsen som tecknades i augusti 2020 gällde ända sedan anfallaren kom till klubben 2019. Man måste undra kring om Selmanis marknadsvärde var så bra när han gick från Torns IF som Bosman? Om det är korrekt, hur kunde Varberg släppa igenom en sådan affär? Lägg till att Joakim Persson tidigare uttalat sig kritiskt när det var konstigheter i Kristianstad när han var tränare i klubben och kallade svensk fotboll korrupt. Ja, det som var en solskenshistoria om hur Selmani fick fart på karriären i Varberg och tog stora kliv som ledde både till en flytt till Hammarby och sedan landslagsspel för Kosovo även har en annan dimension. Det ska tilläggas att även Hammarby betalade ut 900 000 kronor till en agent vid värvningen av Selmani.

Veckans rättsliga kris
Juventus har det inte bara tufft sportsligt utan nu är klubben involverad i en utredning kring spelaraffärer från 2019 och framåt. Flera av klubbens ledare är under utredning. Bland annat undersöker åklagare om någon fått pengar vid sidan av stora spelaraffärer men även om investerare blivit lurade av transfers som fejkats för att få fram intäkter.

Veckans Qatar-utspel
Egyptiern Mohamed Aboutrika är både expert i Bein Sports och ambassadör för VM 2022 och i veckan gick han till attack mot regnbågsfärgade skosnören i Premier League.  Han var inne på att homosexualitet strider både mot islams natur och människans natur.

Veckans läsarbrev
Intressant uttagning men saknar många namn som hade varit kul att se. Har ju inte så bra koll på ryska ligan men Janne har självklart det och därför måste han ha koll på att Filip Dagerstål inte är tillräckligt bra nuförtiden för att ta en plats. Jag har svårt att fatta hur Gustav Ludwigson kom med men inte yttern Stefano Vecchia och Victor Edvardsen. Ludwigson producerar poäng precis som de andra två men är väl också mer av en lagspelare. Dock vet det tusan om han har en större utvecklingspotiential. Vecchia var för mig ett av de säkraste namnen inför uttagningen med tanke på hur vass han var i Sirius och framför allt efter säsongen i Rosenborg. Rasmus Alm och Jonathan Levi gick på nåt sätt före hos Janne. Isak Jansson är definitivt ett framtidsnamn men har inte ens debuterat i U21 än så hade inte alls tänkt på honom. Anfallarna i denna trupp har på pappret en bit kvar till det riktiga landslaget. Vore hemskt kul om Man Utd släpper Elanga till samlingen. Inte helt otroligt. Emil Holm hade jag också gärna sett men Alexander Jallow är ett spännande namn. Hyfsat gamla backar som är uttagna men det går ju att slå igenom sent som late bloomern Marcus Danielson visat. Jättekul att Joseph Baffo kom med som besitter en hög kapacitet. 

Svar: Det var onekligen en del namn som överraskade och även saknades. Framför allt Emil Holm, Victor Edvardsen och Stefano Vecchia. Skrev krönika om uttagningen. Med tanke på hur den nya mutationen av corona-viruset sprider sig kan man undra om det blir av?

Veckans läsning
Offsides Anders Bengtsson hade ett flitigt utbyte med Marcus Danielson när han satt i karanatän i Kina. En bra idé som genomfördes på ett förtjänstfullt sätt, inte minst bildmässigt, och det gick att vara hos Danielson på hotellrummet.

Veckans låt
”I’m Shipping Up To Boston” – Dropkick Murphys.

Veckans Leeds United
Leeds-Brentford söndag. Pontus Jansson tillbaka. Igen. Hinner han om Malmö under lördagen?

Veckans poddintervju
Andreas Georgson är gäst och talar om nya uppdraget som sportchef för herrarna i Malmö FF, om vad han lärt sig av att gå bredvid Daniel Andersson, om tankarna på att någon gång bli huvudtränare samt att twittra om Sverigedemokraterna. Sedan tidigare finns närmare 330 avsnitt och ni hittar alla via länken. Bara att lyssna på.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto