Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
31v

Raphaël Varane - en fotbollsstjärna olik många andra

Foto: Bildbyrån

Raphaël Varane säger sig inte leva som många andra fotbollsstjärnor.
Lär känna akademikersonen som nu ska spela VM med Frankrike.

I samarbete med The Guardian och medier över hela världen presenterar Fotbollskanalen VM-länderna. Nu: Frankrike
Författare: Patrick Urbini, France Football

Raphaël Varane har alltid varit mogen för sin ålder. Han är den typ av spelare som efter en U21-landskamp mot Spanien under våren 2011 började diskutera Emile Durkheim, den franska sociologen, och John Keynes nationalekonomiska teorier med sina lagkamrater.

Varane var endast 18 år fyllda vid tillfället. Den efterföljande sommaren – med 23 ligamatcher i bagaget – lämnade han Lens, den klubb han hade representerat sedan barnsben, för större utmaningar i den spanska huvudstaden. Affären kostade Real Madrid runt 100 miljoner kronor och Varane, som höll på att avsluta en handfull ekonomikurser på gymnasiet vid tillfället, skrev på ett sexårskontrakt med marängerna.

Lens dåvarande tränare Laszlo Bölöni ansåg att Real Madrid hade gjort ett ”kap” och att Varane var en ”mycket smart och lovande försvarare” som hade lätt att ta till sig instruktioner och ta lärdom av dem. ”Attitydmässigt är han som Cristiano Ronaldo var när jag hade honom i Sporting Lissabon.”

Zinedine Zidane – vid tillfället rådgivare till Real Madrids president Florentino Pérez – hade en nyckelroll i förhandlingarna med Lens. Varane har återberättat hur det egentligen gick till när Real Madrid först kontaktade honom.

- Jag kommer ihåg att jag var och hälsade på min mamma i Hellemmes när det ringde vid 19:45 på kvällen. Jag höll på att förbereda mig inför kommande prov i skolan och kände först inte för att svara, men sen kände jag igen Zidanes röst och han försäkrade mig om att det verkligen var han.

Varane bad Zidane ringa upp senare, ursäktade sig med att han var fullt upptagen med studier, men erkänner att han i själva verket var i chock så snart samtalet hade avslutats.

Några dagar senare skrev Varane på för Real Madrid.

Christophe Debuyser, som är en av flera ungdomstränare Varane har haft genom åren, beskrev honom som en spelare som arbetade hårdare än någon och som aldrig tog några genvägar. Redan vid åtta års ålder. Debuyser menade att Varanes relativt lugna och sunda uppväxt är den främsta anledningen till varför han i dag inte har halkat ner i samma pengastinna och extravaganta livsstil som många andra unga fotbollsproffs. Likaså har Camille, den kvinna han träffade på gymnasiet i Lens och som han gifte sig med 2015, varit viktig för att han skulle ”finna balans i vardagen”. ”

- Vi strävar efter att efterleva det liv och efter de värderingar vi har från vår uppväxt, har Varane förklarat.

Varane är uppväxt i en familj av akademiker. Varanes pappa flyttade från Martinique, ett franskt departement i Västindien, till Frankrike under 1970-talet och började arbeta på det lokala sjukhuset; Annie, hans mamma, var engelskalärare; och syskonen utbildade sig till jurister och apotekare.

Didier Deschamps utnämndes som förbundskapten för det franska landslaget 2012 och i Deschamps första laguttagning fanns Varanes namn med, för första gången. Den efterföljande våren debuterade han i vad som skulle visa sig bli en komfortabel 3–1-vinst mot Georgien – och under 2014 blev han den yngsta lagkaptenen för ett franskt herrlandslag på över hundra år, eftersom ”talang inte har någon ålder”, enligt Deschamps.

- Vissa spelare är inte mogna trots att de har passerat 30-strecket och andra är fullärda ledare redan vid 20 års ålder.

Han har redan flera Champions League-titlar på meritlistan och har fått vägledning av några av fotbollens större tränarnamn – Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafa Benítez och Zidane, för att nämna några. Men allt har inte varit frid och fröjd. Det var en förlorad nickduell med Tysklands Mats Hummels som föranledde till Frankrikes uttåg ur VM 2014, men Varane såg snarare det hela som en bra läxa och bevis på att det fanns mer att träna på.

- Det är livet som försvarare: Vissa dueller vinner du, andra förlorar du, har Varane sagt.

Den före detta franska storspelaren Bixente Lizarazu har beskrivit hur Varane fortfarande har lång väg att vandra för att uppnå sin fulla potential.

- Han är snabb och väldigt talangfull, men jag skulle vilja se honom ta ännu mera ansvar och göra straffområdet sitt – men han kanske är för snäll, sade Lizarazu.

Varane svarade att han är en ”blyg, tystlåten och cool kille” utanför fotbollen och det är sådan han är även på planen.

- Jag väljer att tro på min förmåga och göra det bästa jag kan.

Orden är som tagna ur Frankrikes assisterande förbundskapten Guy Stéphans mun, som vid åtskilliga tillfällen har hyllat den nya franska generationen, med Paul Pogba som den – medialt – klarast lysande stjärnan, för att de ”vågar misslyckas” och tror på sig själva.

Översättning: Joel Åberg

Grupp C

# Lag S V O F +/− P
1 Frankrike 3 2 1 0 2 7
2 Danmark 3 1 2 0 1 5
3 Peru 3 1 0 2 0 3
4 Australien 3 0 1 2 -3 1
Publicerad 2018-06-10 kl 08:10

Om guiden

I ett världsomspännande samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för alla länder i VM. France Football, Globo, El Pais och Blick är några av de medverkande medierna.

Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons