Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
27v

VM-GUIDE, Australien: "Svårt att förutse hur de kommer ställa upp"

Foto: Bildbyrån.

Med anledning av Bert van Marwijk som ny förbundskapten, kort inpå mästerskapet, är det svårt att förutse hur Australien kommer att ställa upp. Antagligen blir det dock ett aningen mer pragmatiskt 4-3-3.

I samarbete med The Guardian och medier över hela världen presenterar Fotbollskanalen VM-länderna. Här är Australien.
Författare: Richard Parkin, The Guardian Australia.

I och med förbundskaptensbyte så sätt inpå mästerskapet är det svårt att analysera detta Australien. Landslagets tidigare förbundskapten, Ange Postecoglou, var tydlig med hur hans lag skulle spela: utan rädsla, offensivt spel med hög press och med mycket bollinnehav. För det fick laget mycket beröm år 2014, då de klev fram snarare än att backa hem mot motstånd som Chile och Nederländerna. Somliga såg det rentav som ett definierande mästerskap för landslaget, där deras mindervärdeskomplex som ett andra klassens fotbollsnation slutligen skrotades, med segern i Asiatiska mästerskapen som kronan på verket.

Trots det hackade det periodvis under VM-kvalet till Ryssland. Labila prestationer som resulterade i poängtapp mot Thailand och Irak gjorde att landslaget missade en direktplats till VM och vägen till mästerskapet gick genom playoff-spel mot Syrien och Honduras.

Under Bert van Marwijk förväntas laget spela en mer pragmatisk fotboll. I träningslandskamperna mot Norge och Colombia ändrade holländaren som en hel del från tidigare. Lagets spelsätt gick från offensiva 3-4-2-1/3-2-4-1, under Postecoglou, till ett enkelt 4-3-3 där ytterbackarna hade betydligt mer defensiva roller.

I samband med trupputtagningen berättade van Marwijk om sin spelfilosofi.

- Jag gillar att spela en snabb fotboll, en offensiv fotboll. Men jag gillar också att vinna, förklarade han.

Med tanke på att van Marwijk endast har kontakt över VM i Ryssland, med en efterträdare redan klar i Graham Arnold, så kan vi inte förväntas oss allt för radikala förändringar. Han kommer dock att strama åt i backlinjen och mot högre rankade motståndare, så som Frankrike, leta snabba, raka passningar mot snabba, offensiva spelare som Mathew Leckie, Robbie Kruse eller Nikita Rukavytsya.

Vilken australiensk spelare kommer att överraska i VM?
Den unge högerbacken Fran Karacic kan överraska många. Australien har länge saknat självklara ytterbackar och i Karacic har de en lång, stark ledarfigur som trots sin unga ålder (21 år gammal) visat framfötterna.

Även yttern Daniel Arzani är en spelare att hålla koll på. Efter en oerhört stark säsong i A-League kommer 19-åringen till VM orädd och fylld av självförtroende och kan erbjuda landslaget någonting man saknat förut.

Vilken spelare kommer göra oss besviken?
Om någon spelare inte når hela vägen lär det inte bli på grund av individuella misstag, utan snarare på grund av rollen han får spela i. Både Tom Rogic och Aaron Mooy kommer till VM med starka säsonger bakom sig, men om van Marwijk spelar Mile Jedinak som ensam defensiv mittfältare finns det frågetecken hur de två förstnämnda ska spela ihop – en situation som kan liknas vid Englands tidigare problem att finna balans mellan Frank Lampard och Steven Gerrard.

Rogic kan rentav lämnas utanför startelvan, till förmån av Hull Citys Jackson Irine eller QPRs Massimo Luongo, om van Marwijk väljer ett mer defensivt spelsätt. Det vore dock ett enormt tapp för Australien, då Rogic är en av få i landslaget som vet hur man kan luckra upp ett försvar i världsklass.  

Vad är en realistisk målsättning för Australien i VM och varför?
Förväntningarna från förbundets sida är att ta sig förbi gruppspelet, så alltså vore en åttondelsfinal godkänt för landslaget. Men då de ställs mot tre nationer som alla rankas topp tolv i världen tror nog enbart de mest optimistiska supportrarna att det är realistiskt.

Samtidigt är denna grupp, åtminstone på pappret, lättare än 2014 då man mötte Spanien, Nederländerna och Chile. Om van Marwijk kan få ihop laget och får spelarna att tro på avancemang har Australien trots allt en hygglig chans att skrälla och ta poäng mot bättre motstånd.

Översättning av Christian Sundqvist

Publicerad 2018-06-10 kl 12:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons