Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Häftigt publikrekord för Sverige men lång väg kvar

Sverige (dam)

Över 30 000 väntas bänka sig för Sverige-Tyskland och sätta nytt publikrekord.
Onekligen häftigt.
Samtidigt är det för tidigt att tala om ändrade krafter på marknaden.

Foto: Bildbyrån/TV4.

Kring lunch under lördagen blir det drag kring Friends Arena. Över 30 000 personer har köpt biljetter till Sveriges match mot Tyskland och det är naturligtvis stort. Att landslaget sätter ett rejält publikrekord bara några månader före VM i Frankrike.

Egentligen kan man undra hur det har dröjt 17 år? Då var det Sverige-Schweiz som lockade över 20 000 till Råsunda och som bidrog till att min nuvarande arbetsgivare började satsa på fotboll för damer. Första satsningen var VM i USA 2003.

Ett mästerskap där Sverige krigade sig hela vägen fram till finalen utanför Los Angeles. Den där söndagen i oktober 2003 var det närmare fyra miljoner svenskar som bänkade sig framför matchen mot Tyskland. Vilket är TV4:s nästbästa siffra någonsin, bara slaget av EM-matchen Sverige-Danmark 2004.

Annons

Efteråt talades det om det verkliga genombrottet, men sanningen var att tv-succén inte smittade av sig på allvar. Även om landslaget fortsatt dra bra med tittare har det varit svårt att föra över i publik på matcher. Undantaget var EM 2013 då det var ett häftigt drag när Pia Sundhage o Co fyllde arenorna.

Effekten efteråt blev tyvärr rätt marginell. Är det nu det händer då? Ingen har väl missat draget i fotboll för damer från runt om i världen. Har det inte varit makalösa publiksiffror i Spanien, Italien och England så har det varit nya sponsoravtal i England och Sverige.

Skrev själv en krönika på det temat i Dagens Industri i förra veckan och på många sätt känns det som en ”tipping point”. Att det är nu effekten slår igenom på allvar och det blir mer än bara starka tittarsiffror. Något som även kommer ge fotbollen intäkter.

Annons

Visst, Uefa och Fifa är fortfarande på tok för defensiva. Om man tagit mer av kapitalet som dessa miljardindustrier besitter så hade man haft en möjlighet att växa både snabbare och kraftigare. För det är givet att investeringarna betalat sig.

Samtidigt kan jag vara orolig över att effekten uteblir i Sverige. För det är lätt att vi som bevakar det här blir megafoner som vill förstärka succén. Inte någonstans har jag läst eller hört om att biljettpriserna är väldigt låga till Sverige-Tyskland.

De dyraste biljetterna kostar 150 spänn, men det går också att köpa för 50 kronor. I EM-kvalet för herrar väntar Malta i juni och då är det 500 kronor som är dyrast och 200 är billigast om man inte går via förening eller via medlemskap i supporterklubben.

Även om marknadskrafterna – det vill säga de som vill gå på matcherna – går åt rätt håll kan det vara viktigt att inse att ett publikrekord bara är en match. Även om man vill ta över världen är det långt kvar för svensk fotboll när det handlar om damer.

Annons

I stora fotbollsländer som England, Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien är det ett annat läge. Där vänder man sig till större marknader i form av större befolkningar och man har dessutom bättre resurser i framför allt klubbar men även i förbund.

Det innebär att en satsning på en damverksamhet för klubbar som Juventus, Manchester United och Bayern München är billigare än att värva ännu ett äss till herrlaget. Och att de alla inser att marknaden finns där och ju tidigare man kliver in, ju större chans till stora vinster.

För det är ingen tvekan om att marknaden för fotboll för damer fortsätter att växa och kommer att göra det. Framför allt globalt och det gör att allt fler vill haka på. Det handlar om tv-bolag, sponsorer, klubbar som följer publiken och det ger en positiv spiral.

Om det blir så i Sverige? Det är svårt att slå fast hur det kommer att gå men det känns som om utvecklingen tyvärr riskerar att springa ifrån svensk fotboll. Svenska klubbar har tappat i kraft och kan inte hänga med i Europa. Och även landslaget har också fått svårare och svårare.

Annons

Sverige-Tyskland kan i efterhand bli en falsk gryning. Jag hoppas verkligen inte det blir så, men det har varit många gånger som vi trott på definitiva genombrottet… Men när vardagen återvänt har lugnet lagt sig och endast de gamla vanliga har varit kvar på läktarna.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Lördag: Sverige-Tyskland på Friends Arena. Birmingham-Leeds på Viasat. Söndag: allsvenska möten i C More med Blåvitt-Elfsborg och Hammarby-Kalmar.

Helgens avstå
Träning. Krånglande hälsena sätter stopp.

Veckans minst populära frågeställning
Var på Svenska Fotbollförbundets 115:e årsmöte förra lördagen och tror inte jag såg några andra journalister på plats. Väl där kunde jag konstatera att VM-succén gett SvFF ekonomiskt andrum och en vinst på 109 miljoner kronor. Tyvärr mörkar förbundet det mesta när det gäller hur kostnader fördelas och vad som gått i väg i VM-bonusar och annat. Däremot kunde man läsa in att missbedömningen kring Nations League och för höga biljettpriser förra hösten innebar att budgeterade 26 miljoner i intäkter stannade vid 13 miljoner. Fast det mest slående på årsmötet var att Stockholm FF:s ordförande Lars Ekholmer – uppbackad av Svealand - tog till orda när valberedningen precis klarat av valet av Karl-Erik Nilsson som ordförande i två nya år och var på väg att välja trion Lars-Christer Olsson, Bert Andersson och Jörgen Eriksson som ledamöter.

Ekholmer ställde sig då upp, begärde ordet och lyfte frågeställningen att SvFF jobbar med projektet ”Alla är olika – olika i bra” men att man här väljer fyra äldre män där alla har son-namn. Även om Ekholmer fick en hel del applåder efter sitt inlägg och även hejades på av en del personer efter årsmötet så landade inspelet inte så väl i högsta ledningen och belyser en spänning som finns inom rörelsen. Kritik av den formen ska man absolut inte ta upp på ett årsmöte, det ska man hantera inom rörelsen. Det var för övrigt första gången jag var med om att någon på golvet tagit upp en frågeställning och det har nog blivit tio årsmöten genom åren. Det var uppfriskande att någon störde det annars så välregisserade mötet och mer av det är något svensk fotboll hade mått bra av. Sedan får man vara rätt hemmablind om man inte ser den uppenbara krocken mellan kampanjen ”Alla är olika – olika är bra” och att SvFF-styrelsen i lördags valde in fyra män där alla har son-namn och där Nilsson är 61, Olsson 69, Andersson 64 och Eriksson 62.

Veckans vinnare
Brommapojkarna ska ha tagit hem runt 20 miljoner kronor efter försäljningen av Jack Lahne till Amiens i franska ligan. Förklaringen till att han hamnar i allsvenskan innan flytten i sommar hänger ihop med att den franska klubben inte fick honom registrerad i tid, enligt Fifa:s system. Det är mer komplicerat för en ung spelare som inte ens får ha en agent. 

Veckans läsarbrev
Hej Olof, Hoppas att allt är bra med dig. Jag har fungerat över en sak en längre tid och hoppas du kan hjälpa mig reda ut fakta. Hur ser ersättningarna ut till landslagsspelarna när de är på landslagsuppdrag? Det har varit mycket snack om att damlandslaget får så mycket mindre i ersättning än herrarna osv. Inte bara i Sverige, utan även idag läste jag en artikel gällande det amerikanska damlandslaget får så mycket mindre i ersättning än herrarna osv. Inte bara i Sverige, utan även idag läste jag en artikel gällande det amerikanska damlandslaget. Min åsikt har alltid varit att man representerar landslaget av ren stolthet, och det ska vara den enda motivationsfaktorn! Förra sommaren kunde man läsa om miljonbonusar som herrspelarna plockade ut tack vare kvartsfinalplatsen i VM. Min fråga är därför: När spelarna är med landslaget, får de inte betalt något alls från sina klubbar under dessa dagar/veckor? Frågan gäller egentligen både herrarna och damerna. Även om jag tycker att damerna oavsett ska ha ersättning från förbundet även om herrarna inte får en krona. Tack på förhand! 

Svar: Spelarna har sin överenskomna lön från klubbarna oavsett. Sedan utgår en viss dagersättning och den ska nu vara lika för damer och herrar och sedan har man procent på eventuella prispengar, och då får herrarna mer med tanke på att Fifa och Uefa betalar ut mycket större belopp i herrmästerskap än i dammästerskap. Däremot vet ingen hur hög ersättningen är och inte heller procentsatsen då SvFF inte vill berätta det. Numera är pengarna inte så viktiga för en majoritet av herrspelarna, men det är klart att en eventuell allsvensk spelare hade uppskattat vinstbonusen mer än den som har hög lön i klubblaget. Däremot har pengar från landslaget en större betydelse för damspelare. Tror oavsett det att en stor majoritet av spelarna är med i landslaget av stolthet snarare än för att ett VM-slutspel kan ge x antal kronor.

Veckans låtskrivare
Förre Bois-, MFF-, Dif- och Peking-spelaren Stefan Alvén är numera jurist och dessutom sportchef på halvtid för EFD. Nu har Alvén överraskat och skrivit texten i en möjlig VM-låt för Sverige inför Frankrike-VM och sedan har Julia Kedhammar sjungit in låten ”Starka stolta underbara”. Den ska premiärspelas inför Sveriges träningsmatch på Friends Arena. Redan nu går den att lyssna på via länken.

Veckans bojkott
ÖFK-spelarna nobbade Östersunds-Posten. Svårt att förstå det för det handlar om att nå fansen som läser tidningen som bara gjort sitt jobb. Alltid intressant att utmana gängse uppfattningar, som Persson verkligen gör.

Veckans moderna fotboll
Europas fotbollsligor mot ett gäng storklubbar som vill ha givna platser i Champions League från 2024 och det ska handla om historiska resultat snarare än sportsliga resultat i de inhemska ligorna. Dessutom vill storklubbarna se till att Champions League spelas på helger framöver för att kunna ta in mer tv-pengar från marknader i Asien och Nordamerika. Återstår att se hur det går, men svensken Lars-Christer Olsson är mitt i kampen.

Veckans grej
Lånespelare fram till sommaren. Efter Kjartansson och El Kabir följde Carlos Strandberg och Jack Lahne. Måste vara svårt för en tränare att välja huruvida man ska försöka bygga långsiktigt eller prioritera spelare som kanske bara är där en kort tid. Visst, jag förstår både klubbar som vill få fart på spelare och även spelare som vill få speltid, men måste vara svårt för tränarna i AIK, Hammarby, Örebro och Kalmar när det handlar om prioriteringar.

Veckans dyra klocka
Vad är det med olika höjdare som gör att de tar emot dyra klockor utan eftertanke? Senast ut var tyska förbundets president Reinhard Grindel som klev av sin post efter anklagelser om att han inte tagit upp vissa ersättningar och dessutom tagit emot en klocka värd 60 000 kronor från en ukriansk oligark och tillika fotbollshöjdare.

Veckans tröttsammaste
Bråken om spelreklam där civilminister Ardalan Shekarabi hotar med att lagstifta för att begränsa. För det första tog det politikerna över tio år att ens komma fram till en omreglering av spelmarknaden och där staten under åren var en gigantisk vinnare på monopolet. Att då kräva förändringar efter bara några månader är lite löjeväckande, även om det är något som stör. För det andra var det fascinerande att läsa hur Johan Eidmann på Bizkit Havas kollat av läget när det handlade om aktörer som körde mycket spelreklam i tv och så var det statliga Svenska Spel och semi-statliga ATG som ökat mest. Ardalan Shekarabi vill plocka billiga politiska poänger och det gynnar knappast någon. Om det inte är någon ändring på ett år, då kan man förstå att politikerna vill begränsa reklamen men att gå i taket efter några månader är inget som stärker politikernas position.

Veckans lirare
Alexander Isak. Jag vet att alla säger att det är hur enkelt som helst att göra mål i Holland. Undrar ändå varför inte alla vräker in mål i så fall? Den förre AIK:aren gör väldigt mycket mål och det i ett mellanlag. Hade varit en annan sak om han spelat för PSV Eindhoven, Ajax och Feyenoord.

Veckans tydliga besked
Häromåret var det Svenska Fotbollförbundet som hade gjort en uträkning om vad Europa League var värt för Stockholm och Sverige. I veckan presenterade Svensk Elitfotboll via EY att klubbfotbollen genererar värden på 1,2 miljarder till samhället varje år. Det är givet att svensk idrott måste bli bättre på att poängtera vad man faktiskt ger tillbaka till samhället så att allt inte bara handlar om polisnotor, arenor och annat negativt.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof. Jag lyssnade precis på din medverkan i tutto baluttos senaste avsnitt. Du nämner där att "det är Kalmar kommun som måste avgöra om de har råd att köpa tillbaka guldfågeln arena och att personer på södermalm inte har något med det att göra". Jag undrar över hur dina tankegångar går i den frågan då Stockholms kommun skickar i väg mest pengar och Malmö kommun tar mot mest pengar. Så indirekt är det ju personer på södermalm som betalar för tex. Malmös arena. Länkar en artikel där detta tas upp. Undrar om detta är något du inte kände till eller om du helt enkelt anser det som problemfritt? Mvh Malte

Svar: Klart att jag känner till utjämningen mellan kommuner som är statligt beslutad. Det finns dock fördelar med att finnas i Stockholm som klubb då man lättare kan samla både mer publik och större företag. Man kan även argumentera att man får mer uppmärksamhet. Problemet är att det inte går att få det här rättvist, om en kommun bedömer att en idrottsförening är viktig jämfört med en annan så är det svårt för supportrar att argumentera att det ska jämnas ut. Hur ser man på klimat? Norra kontra södra Sverige? Hur gör vi med att många i Norrland anser att landsdelen blivit plundrad på råvaror? Vem bestämmer? Var börjar man? 2019? Tror du det varit likadant genom alla år? Nej, det är klart att det inte har varit. Jag tror att man får lägga sin kraft på att utveckla ens egen klubb snarare än att snegla över att en klubb har en fördel av något skäl. 

Veckans mediajonglör
Onofre Costa har fram till nu hanterat Cristiano Ronaldo en hel del med tanke att Costa varit pressansvarig för Portugals landslag. I veckan blev Costa utsedd till ny kommunikationschef för Fifa och bllir därmed den tredje personen som ska hantera jobbet på fyra år. Costa jobbade tidigare med Fifa-basen Gianni Infantino när han skulle bli vald till president. För svensken Hans Hultman, som har titeln Head of Media, ska det inte betyda något utan Hultman skriver i ett sms att han känner Costa och förväntar sig att jobba vidare med honom.

Veckans siffror
113. Antalet miljoner pund som Tottenham redovisade som vinst för 2017-18. Trots att klubben byggt en ny arena så blev det en miljardvinst. Extra starkt med tanke på att klubbens omsättning var 380 miljoner pund och att avkastningen var närmare 30 procent.

Veckans låt
”Bara i Bandhagen ibland” – Hurula.

Veckans Leeds United
Birmingham borta väntar lördag följt av Preston borta på tisdag. Lite speciellt att ställas mot Gary Monk som trots allt var den som rekryterade en hel rad av spelarna i dagens Leeds. Det är för övrigt ett våldsamt tryck på biljettförsäljning och därför har man gått över till att sälja en biljett per medlem inför sista hemmamatchen.

Veckans poddintervju
Bayern Münchens Fridolina Rolfö talar om skadeproblematiken, om att hantera pressen att nå VM, publikrekordet och att utmana Wolfsburg. Sedan tidigare finns över 220 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken.

Publicerad 2019-04-05 kl 21:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto