Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så vill Sverige stoppa Lewandowski

Sverige (herr)

CHORZOW. Hur ska Sverige sätta stopp för Robert Lewandowski?
Delvis genom att tvinga 33-åringen till defensivt jobb.
- I landslaget måste han ta ett större ansvar där, säger Emil Forsberg.

4:05
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Sveriges möte med Tjeckien i spelaren ovan.

Robert Lewandowski sprutar in mål för Bayern München, ses som en av världens bästa spelare och är Polens store stjärna. Att han är det stora hotet mot Sverige när Blågult tar sig an Polen i en avgörande playoff-final under tisdagen råder det ingen tvekan om.

Vinnaren i Chorzow går till VM i Qatar och för Sverige handlar mycket om att få stopp på Lewandowski. Förhoppningen är att man ska kunna tvinga Bayern München-spelaren att lägga mycket fokus på defensivt jobb.

- I Polen måste han ta ett större ansvar i defensiven jämfört med när han spelar i Bayern. Så kan vi få honom att jobba mer defensivt genom att hålla i bollen så är det bra, säger Forsberg och fortsätter:

ANNONS

- Han gillar ju att komma in med kraft i boxen. Han är lurig i boxen och är oftast först på inläggen. 

I EM i somras gjorde Lewandowski två mål på Sverige, när Blågult vann med 3-2.

- Även om han gjorde två mål då så gjorde vi det ändå bra mot honom. Vi får ta med oss det, att vi under stora delar av matchen hanterade honom otroligt bra, säger RB Leipzig-svensken.

Marcus Danielson var en av två mittbackar när Sverige spelade mot Polen i EM och är medveten om att en tuff uppgift väntar honom om det blir spel igen.

- Han är bra i alla delar av spelet. Det är en fantastisk spelare som det gäller att se upp med, säger Danielson.

Är det en fördel att du spelade mot honom för inte så längesedan?
- Det är väl alltid bra att ha mött spelare tidigare. Då vet man lite hur de rör sig. Men det är inget jag reflekterat över så mycket.

ANNONS

Vad är viktigast att tänka på mot honom?
- Det gäller ju att försöka hålla koll på honom. Han är väldigt duktig på att lägga sig på "blindside". Jag får känna efter var han är hela tiden, säger Danielson.

- Men de har flera andra duktiga spelare också, som det gäller att ha koll på.

En annan som möjligtvis kan åka på tuffa dueller med Lewandowski är mittbacken Filip Helander, som hoppas på speltid mot Polen efter bänkningen mot Tjeckien senast.

- Det är en världsspelare. Men vi ska vara väl förberedda och förhindra att bollen kommer fram till honom, säger Helander.

Sveriges assisterande förbundskapten Peter Wettergren:

- De har ganska många bra spelare och framför allt har de en av världens bästa strikers i Lewandowski. Det blev vi varse om i EM, hur bra han är. Ger man honom en liten chans brukar det sluta med mål.

ANNONS

Lärde ni er något av att möta Lewandowski då?
- Jag kan inte svara på det på rak arm. Det är många försvarare i Tyskland som mött Lewandowski flera gånger. Frågan är om de har lärt sig något av att möta honom? Han gör ju mål i alla matcher oavsett.

- Han är duktig på att nosa upp ytorna där bollen kan hamna. Det tyder på att han har en fotbollshjärna som är bra, säger Wettergren.

TV4 och C More sänder Polen-Sverige under tisdagen. Sändningsstart klockan 20.00. Avspark: 20.45.

Publicerad 2022-03-29 kl 14:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto