Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gais bekräftar: Lämnar walkover mot IFK Göteborg

Superettan

Gais kommer inte att återuppta matchen mot IFK Göteborg.
Klubben meddelar via sin hemsida att man lämnar walkover.
- Det var ett enkelt beslut, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist i en kommentar på klubbens hemsida.

0:33
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när matchen mellan IFK Göteborg och Gais avbryts i spelaren ovan.

Cupderbyt  mellan IFK Göteborg och Gais i måndags avbröts efter ett fyverkeriregn tretton sekunder in i andra halvlek. Efter en överläggning mellan matchdelegater, domare och klubbarna kom man fram till att matchen skulle spelas dagen efter. Så blev det inte. Gais satte sig emot beslutet efter att målvkaten Marko Johansson fått en hörselskada och meddelade i går att man inte ville att matchen skulle spelas under tisdagen.

Därmed riskerade klubben att straffas med WO-förlust i och med att man inte kom till spel på Bravida Arena. Blåvitt å sin sida ville spela matchen och var öppet för att återuppta matchen en annan dag.

ANNONS

- Vi vill att matcher vinns eller förloras på planen, sa klubbdirektören Max Markusson på en presskonferens.

Gais orförande Glenn Heiman sa samtidigt till GP att man skulle fundera.

- Vi ska överväga under natten och se vad vi kommer fram till i morgon. Om inte matchen ska avgöras på plan är det rimligt att vi tilldöms segern. Likväl är vi medvetna om att det kan vara åt andra hållet, vi är medvetna om den risken, sa Heiman till tidningen. 

I eftermiddag skulle SvFF hålla ett möte om när matchen kunde tänkas återupptas. Men nu meddelar Gais att man inte vill att matchen ska återupptas överhuvudtaget.

Det var ett enkelt beslut, men samtidigt kontroversiellt. Nu går vi vidare till gruppspelsmatch tre och lämnar det här bakom oss. Vi är beredda på att regelverket eventuellt kan straffa oss, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist i en kommentar på klubbens hemsida.

ANNONS

Bergkvist säger också att beslutet inte bara handlar om matchen, utan även om yttre faktorer.

- Det är inte bara fotbollen som påverkas. Vi är mitt i att försöka sälja årskort, knyta avtal med partners och avsluta bokslutet. Vi har inte tid med sån här skit, ursäkta uttrycket. Vi blir sämre av sånt här. Ingen mår bra av det, säger han till GP.

Gais-ordföranden Heiman om att lämna walkover:

- Med ett drygt dygns distans till händelsen på Bravida Arena, så anser vi att detta har vuxit till helt andra proportioner. Vi är fortsatt positiva till att avgöra alla matcher, i möjligaste mån, på planen. Men om inte konsekvenserna av denna händelse avgörs någon annanstans, vad krävs då för att det skall göra det, säger han i en kommentar på klubbens hemsida.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson skriver i ett meddelade till Fotbollskanalen att klubben just nu avvaktar att kommentera Gais besked.

ANNONS

"Vi avvaktar tills vi får ett formellt besked från förbundet innan vi kommenterar", skriver Markusson.

Senare under onsdagen skrev IFK Göteborg följande på sin hemsida:

"IFK Göteborg står fortfarande fast vid åsikten att fotbollsmatcher bör avgöras på fotbollsplaner och inte vid skrivbord och vi kommer göra allt i vår makt för att detta skall ske. I detta nu avvaktar vi underlag från disciplinnämnden och kommer fortsätta att driva samma linje i våra inlagor".

SvFF:s tävlingskommitté sammanträdde under onsdagen för att fatta ett beslut om hur matchen sportsligt ska hanteras. Inför mötet sa SvFF:s presskontakt Staffan Stjernholm följande:

- Gais har ju offentligt angett sin ståndpunkt på sin hemsida. Men det ska ju skriftligen meddelas till förbundet så att tävlingskommittén har ett beslut. Och det utgår jag från att det har skett. Och TK kommer att sammanträda så snabbt som möjligt, sa Stjernholm till Fotbollskanalen.

ANNONS

Efter mötet kom tävlingskommittén fram till att man inte är rätt instans att fatta beslut i ärendet.

- Vi har ju undersökt och gjort allt för att försöka få matchen slutförd. Men i och med att det ena laget meddelat att det inte kommer att spela så lämnar det TK:s (tävlingskommitténs) bord och blir ett ärende för disciplinnämnden, sa kommitténs orförande Christer Gustafsson till Fotbollskanalen. 

Gais riskerar nu att uteslutas ur svenska cupen, om SvFF:s tävlingskommitté väljer att ta det beslutet. I föreskrifterna för cupen står det avseende omgång 3 - gruppspelet:

"Förening vars lag lämnar walk over vad avser match i omgång 3, herrar, utesluts ur tävlingen och ska betala avgift enligt 2 kap. 15.2 §. Uteslutet lags matcher i omgång 3 ska ogiltigförklaras och såväl lagets som motståndarlagets erövrade poäng och målskillnad ska annulleras. Om det finns särskilda skäl till följd av omständigheter varöver föreningen inte råder, får dock beslutas att laget fortsatt ska delta i tävlingen."

ANNONS

Gais kan, enligt regelverket, också uteslutas i nästkommande säsong av svenska cupen.

Tävlingskommittén gav senare besked om att man lämnar över ärendet till SvFF:s disciplinnämnd "att besluta de sportsliga konsekvenserna".

Ur SvFF:s föreskrifter för svenska cupen 2018/2019

9 § Förening som lämnar walk over eller utträder ur tävlingen

Förening vars lag lämnar walk over vad avser match enligt utslagsmetoden i Svenska Cupen utesluts ur tävlingen och ska betala avgift enligt 2 kap. 15.2 §. Motståndarlag i matchen ska förklaras som segrare med 3-0.

Förening vars lag lämnar walk over vad avser match i omgång 3, herrar, utesluts ur tävlingen och ska betala avgift enligt 2 kap. 15.2 §. Uteslutet lags matcher i omgång 3 ska ogiltigförklaras och såväl lagets som motståndarlagets erövrade poäng och målskillnad ska annulleras. Om det finns särskilda skäl till följd av omständigheter varöver föreningen inte råder, får dock beslutas att laget fortsatt ska delta i tävlingen.

Förening vars lag kvalificerat sig till omg. 3, herrar, eller omgång 4, damer, och som utgår ur tävlingen innan omg. 3, herrar, eller omgång 4, damer, inletts ska betala avgift enligt 2 kap. 15.2 §. Därutöver ska SvFF:s TK fastställa om laget som utgått ska ersättas eller om den berörda gruppen ska genomföras med tre lag.

Förening som lämnar walk over eller som utträder ur tävlingen får inte anmälas till nästkommande Svenska Cupen, herrar eller damer.

Publicerad 2019-02-27 kl 10:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto