Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Beskedet efter avbrutna derbyt: ärendet lämnas till disciplinnämnden

Superettan

Gais lämnade walkover till det uppskjutna cupderbyt mot IFK Göteborg.
Nu har SvFF:s tävlingskommitté sammanträtt, och meddelar att det blir disciplinnämnden som får fatta ett beslut.

Foto: Bildbyrån

Turerna kring det uppskjutna derbyt mellan IFK Göteborg och Gais i svenska cupen har varit många. Det första beskedet var att matchen skulle spelas under tisdagen, men samma förmiddag meddelade Gais att man inte tänkte ställa upp, efter att målvakten Marko Johansson drabbats av en hörselskada i samband med att fyrverkerier och annan pyroteknik kastats in på planen.

IFK Göteborg meddelade på en presskonferens att man inte ville tilldömas en WO-seger, och klubbarna uttryckte tillsammans med SvFF en önskan att matchen skulle spelas klart senare.

Men under onsdagsmorgonen kom ett nytt besked, när Gais meddelade att man lämnar walkover till mötet.

ANNONS

- Det var ett enkelt beslut, men samtidigt kontroversiellt. Nu går vi vidare till gruppspelsmatch tre och lämnar det här bakom oss. Vi är beredda på att regelverket eventuellt kan straffa oss, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist i en kommentar på klubbens hemsida.

Under onsdagsförmiddagen sammanträdde tävlingskommittén, och man meddelar nu att man lämnar över ärendet till disciplinnämnden "att besluta om de sportsliga konsekvenserna".

"TK konstaterar att kommittén tillsammans med bl.a. berörda föreningar har ansträngt sig till det yttersta för att hitta en tidpunkt då matchen skulle kunna fullföljas utan att det skulle riskera att medföra negativa sportsliga konsekvenser för övriga berörda lag i tävlingen. TK tvingas trots det nu konstatera att det saknas förutsättningar för att fullfölja matchen och att det beslut som fattades vid matchtmötet om att matchen ska återupptas därmed inte är verkställbart."

ANNONS

"Som redogjorts för ovan ska en match som har avbrutits återupptas så snart som möjligt samma dag eller senast nästkommande dag. Om en avbruten match inte kan återupptas inom den angivna tidsfristen följer av 5 kap. 36 § STB att den inte ska fullföljas. Vi d en samlad bedömning av samtliga omständigheter i det aktuella ärendet beslutar TK att överlämna till SvFF:s Disciplinnämnd att med stöd av 6 kap. 10 § SvFF:s Tävlingsbestämmelser (jfr 5 kap. 36 § andra stycket STB) att besluta om de sportsliga konsekvenserna till följd av att den aktuella matchen har avbrutits och inte kan fullföljas."

Tävlingskommitténs ordförande Christer Gustafsson konkretiserar beskedet:

- Vi har ju undersökt och gjort allt för att försöka få matchen slutförd. Men i och med att det ena laget meddelat att det inte kommer att spela så lämnar det TK:s (tävlingskommitténs) bord och blir ett ärende för disciplinnämnden, säger Gustafsson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Varför kan inte ni besluta i ärendet?
- Det blir en disciplinfråga av det när lagen inte kan medverka till att komma till match. Det ena laget har sagt att man inte kan göra det och det är inte TK som har det mandatet.

På söndag är det tänkt att de sista matcherna i grupp 8, där Gais och Blåvitt ingår, ska spelas klart. Därför blir det ett skyndsamt ärende för disciplinnämnden.

- Det är ju tidspress så senast under tidig morgondag bör vi ha kommunicerat ett beslut, säger vice ordförande Göran Nilsson.

Publicerad 2019-02-27 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto