Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF:s beslut efter avbrutna derbyt: Gais tilldöms 3-0-seger

Superettan

Gais lämnade walkover till det uppskjutna cupmötet med IFK Göteborg.
Trots det tilldöms man en 3-0-seger, det meddelar SvFF:s disciplinnämnd - där det fanns skiljaktiga meningar.
Vi accepterar nämndens beslut utan invändningar, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson i en kommentar.

0:33
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när cupderbyt avbröts i spelaren ovan.

Turerna kring det uppskjutna derbyt mellan IFK Göteborg och Gais i svenska cupen har varit många. Matchen skulle först återupptas under tisdagen, men efter att Marko Johansson drabbats av en hörselskada ville Gais inte ställa upp. Parterna försökte då hitta ett nytt datum, men under onsdagsmorgonen meddelade de grönsvarta att man lämnade walkover.

Gais riskerade i och med sitt beslut att tilldömas en 3-0-förlust, då det är standard när man lämnar walkover.

SvFF:s tävlingskommitté sammanträdde under onsdagen, och beslutade då att lämna över ärendet till disciplinnämnden för att avgöra de sportsliga konsekvenserna. Riksombudet Henrik Engvall framförde i sitt yrkande till disciplinnämnden att Gais skulle tilldömas en 3-0-seger.

ANNONS

Nu meddelar SvFF beslutet. Disciplinnämnden går på riksombudets linje och tilldömer Gais vinsten med 3-0.

"Disciplinnämnden konstaterar att den fråga som nämnden har att pröva är vad den avbrutna matchen ska få för sportsliga konsekvenser vad gäller tävlingen. Nämnden ska däremot inte pröva frågan om eventuell walk over, där nämnden för övrigt inte är behörig att fatta beslut", skriver man i beslutet.

Vidare skriver disciplinnämnden:

"Det är klarlagt att det är Göteborgs supportrar som antänt och kastat pyrotekniken. Det har i sin tur lett till att matchen har avbrutits. Enligt huvudregeln ska alltså den förening vars supportrar har orsakat att en match avbrutits, förlora matchen, dvs. i detta fall Göteborg. Frågan är då om undantagsregeln vid särskilda skäl kan användas. Undantagsregeln tar först och främst sikte på den situationen att det inte går slå fast om det är något lags supportrar som har orsakat avbrottet. Det är det som framgått inte fråga om här."

ANNONS

Disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson förklarar beslutet för Fotbollskanalen:

- Det som framgår av beslutet är att vi har att rätta oss efter de som finns i tävlingsbestämmelserna om avbrutna matcher på grund av publikstörningar. Det finns en huvudregel som säger att det lags supportrar som orsakat att matchen avbryts ska dömas som förlorare. Det var i princip inget resonemang. Det var pang på det.

Ni skriver också i beslutet att ni inte tar ställning till att Gais har lämnat WO, hur kommer det sig att ni inte har med det i resonemanget?
- Därför att det inte är vårt bord. Det här ärendet har lämpats över på disciplinnämnden av tävlingsstyrelsen, därför att de inte kunde komma fram till något beslut. Men i vårt arbete att ta beslut ligger inte att besluta att något lag ska förlora på walkover.

ANNONS

Beslutet går att överklaga till besvärsnämnden, men Blåvitt skriver i ett uttalande på sin hemsida att man anser att det är ett korrekt beslut av disciplinnämnden.

- Vi accepterar nämndens beslut utan invändningar då vi måste tydliggöra för de ansvariga för förseelsen vilka negativa konsekvenser som deras handlande medför för klubben, säger klubbdirektöten Max Markusson i en kommentar.

Gais ordförande Glenn Heiman:

- Tyvärr det enda korrekta beslutet i en mycket mycket tråkig historia vilket innebär att det inte skapar någon direkt glädje. Nu måste vi se framåt, säger han till klubbens hemsida.

Sex ledamöter i disciplinnämnden deltog i beslutet, fem av dem var av åsikten att Gais skulle tilldömas en 3-0-seger. Ola Danhard ansåg däremot "att det finns särskilda skäl för att låta det uppnådda målresultatet 0-0 gälla som slutresultat, detta eftersom föreningarna vid matchmötet var ense om att fortsätta matchen och att det förhållandet att GAIS sedan ändrat sig inte ska få påverka bedömningen".

ANNONS

Gais har ansett att de sportsliga förutsättningarna ändrats då målvakten Marko Johansson drabbades av en hörselskada.

- Vi har fått en skada på en av våra spelare till följd av ordningsstörningar. Det vore ju även rent principiellt helt galet att acceptera det, göra ett byte och låta det passera. Det vore en mycket destruktiv väg att vandra, säger klubbchefen Erik Bergkvist.

Beslutet betyder att IFK Göteborg, Gais, Örebro och Nyköping alla står på tre poäng inför den avslutande omgången i grupp 8 i cupen.

Publicerad 2019-03-01 kl 08:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto