POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Första rättegångsdagen avklarad i Kindberg-härvan: "Har inte arbetskraft för att utföra arbetena"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när Daniel Kindberg anlände till rättegången i spelaren ovan.

HÄRNÖSAND. På torsdagen hann åklagaren med yrkande och drygt halva sakframställan i rättegången som rör tre personer, inkluderat Daniel Kindberg.
I fokus var åklagarens syn på att det inte har genomförts det arbete som det har betalats för. 

I dag inleddes rättegången i Härnösand mot Daniel Kindberg, "Peabmannen", och "Sollefteåbon". De står åtalade för grov ekonomisk brottslighet, där pengar enligt åklagaren har gått från Östersundshem och Fältjägarna, via Peab, via "Sollefteåbons" företag, till Driftaren AB som ägs av Östersunds FK. 

Enligt åklagaren handlar det om luftfakturor som "Sollefteåbons" företag har skickat, för arbete där det står att det bland annat ska ha handlat om transport. Daniel Kindberg var vid tidpunkterna VD för Östersundshem och Fältjägarna, och var med bland de personerna som godkände fakturorna. 

Alla tre nekar till brott. 

- Den generella grunden för mitt påstående är att för det första att ("Sollefteåbons" företag) inte har en arbetskraft för att utföra de här arbetena. Det saknas kostnader för arbetskraft och drivmedel. Underlagen för de här fakturorna är bristfällig. Det saknas uppgifter var arbetet är utfört och vem som har utfört det, sa åklagare Niklas Jeppsson. 

- Det saknas personer som har utfört det här massiva arbetet, och det skulle också krävas flera fordon i drift som inte har funnits, det skulle krävas drivmedel som inte har tankats. Pengarna man har fått in för det här massiva arbetet ska ha gått till att betala sponsoravtal till Östersunds Fotbollsklubb.

Enligt åklagaren ska det under en period på cirka ett halvår vara fakturerat arbete som krävde åtminstone fyra heltidstjänster för att utföra, men att det inte finns lönekostnader som motsvarar det arbetet. 

"Sollefteåbon" frågade också Kindberg om vad som ska stå på fakturorna. 

- Det är anmärkningsvärt att ("Sollefteåbon") vid fakturor måste rådfråga Daniel om vilket arbete som har utförts.

- Uppgifterna på de här fakturorna har inte kommit från företagsledaren, utan från Daniel Kindberg, och det finns i flera fall ett direkt samband mellan intäkterna som arbetet har gett, och sponsringar och utbetalningar (till Driftaren/Östersunds FK). 

Första dagen var yrkande, som tog 45 minuter, och efter det påbörjade åklagarnas sakframställan. De gick bland annat igenom affärsmässiga relationer mellan de tre personerna, och diverse fakturor, mail, anteckningar, och SMS. Sakframställan kommer att fortsätta under fredagen. 

Under dagen kom även Östersunds FK upp vid flera tillfällen, främst kring deras svåra ekonomiska situation 2015. Det året stod ”Sollefteåbons” företag för tre miljoner kronor i sponsring. Åklagaren påpekade också hur stor del av företagets omsättning som genom åren har gått som sponsring till ÖFK.

De inledande förhören är i början på nästa vecka, där det för stunden är tänkt att Kindberg är den som ska förhöras sist av de tre. Kindberg berättade till Östersundsposten att det som har skett inte är något brottsligt. 

- Det får sin förklaring på måndag. Det är först då som sakerna faller på plats, säger han enligt deras liverapportering. 

HÄR kan du läsa tidigare artiklar kring Kindberg-härvan.

Publicerad 2019-09-05 kl 17:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå