Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är Hughes bästa tränaren i Premier League?

Christensons blogg

Kan det vara så att Mark Hughes är den bästa tränaren i Premier League just nu?

Och innan ni tror att jag har helt tappat förståndet så bör jag förklara hur jag funderar.

För det första så menar jag lagens insaster DEN HÄR säsongen och hur mycket pengar de spenderade på spelare i somras. (Att jämföra till exempel Sir Alex Fergusons hela karriär med Mark Hughes karriär är ju trots allt absurt med tanke på hur framgångsrik skotten har varit).

I en sådan här diskussion måste man tänka på några saker som gör Blackburn-tränarens uppgift så mycket svårare än till exempel Arsene Wengers eller Rafa Benitez. Han har en av Premier Leagues minsta budgetar (jämför bara med lag som Portsmouth och West Ham så förstår ni vad jag menar) och han har dessutom det mycket svårare att locka utländska spelare av högsta kvalitet till Blackburn (istället för till exempel metropolen London eller till och med större städer som Manchester och Liverpool).

Annons

Blackburn ligger femma, fem poäng efter United och Arsenal men med en match mindre spelad än United. En fantastisk bedrift. I somras spenderade United runt 900 miljoner kronor medan Blackburn pröjsade runt 58 miljoner kronor för Roque Santa Cruz.

Visst, några ungdomar från Frem, NAC Breda och Basel ramlade också in men jag tror inte att de kostade mer än en miljon kronor tillsammans (vilket är mindre än vad till exempel Rio Ferdinand tjänar i veckan).

Titta bara vad Hughes har gjort med vissa spelare han förfogar över:

Han har gjort Benni McCarthy till en toppspelare. McCarthy har alltid haft enorm talang men har i stort sett alltid haft problem i sina tidigare klubbar (till exempel vägrade han ett tag att spela för Porto eftersom tränaren Co Adriaanse hade sagt åt honom att klippa sig och inte spela med örhängen). Den här säsongen sa Hughes åt McCarthy att hans attityd inte var den bästa och spelaren petades ur truppen inför matchen mot Sunderland. McCarthys respons? Han tränade ännu hårdare och var med i startelvan igen veckan efter.

Annons

Plockade upp Christopher Samba från Hertha Berlin på en Bosman. Kanske sommarens värvning! Samba har varit enorm i Blackburns försvar och har gjort kollegan Ryan Nelson ännu bättre. Dessutom är han målfarlig. Han har redan gjort två mål den här säsongen och kunde ha gjort minst ett mot Liverpool i helgen.

Robbie Savage. Jag måste erkänna att jag aldrig gillat Savage. Har alltid tyckt att han är en stor tönt med sitt långa hår och förmåga att reta upp lagkamrater och motståndare. Men han har helt klart mognat under Hughes och betyder mycket för laget. Wales tränare, John Toschack, har inte lyckats lika bra som Hughes med mittfältaren och Toshack och Savage hatar varandra.

Annons

Hughes vågade satsa på David Dunn i januari i år. Dunn var inte speciellt populär i Blackburn efter det att han stack till Birmingham sommaren 2003. Men Hughes brydde sig inte och kanske kan han få den skadebenägna mittfältaren att äntligen förvalta sin enorma talang.

Och vad sägs om Morten Gamst Pedersen? En populär norrbagge som vid tillfällen uppträdde med ett "boyband" i Norge och som älskas av flickor i Norge och England. Hughes har lyckats få honom att behålla båda fötterna på jorden och koncentrera sig på fotbollen.

David Bentley. Spelaren som Arsenal inte trodde på och släppte till Blackburn. Nu är han med i de engelska landslagstrupperna.

Och sist men inte minst: Roque Santa Cruz. Mannen från Paraguay som redan har gjort sex mål och gjort Blackburn ännu mer svårspelat med sin fart och målfarlighet framåt. Santa Cruz hade tappat allt självförtroende i Bayern München men på bara några månader har Hughes fått spelaren att utnyttja sin kapacitet. Jämför bara med det som har hänt med Claudio Pizarro i Chelsea, som av många anses vara den bättre spelaren av de två.

Annons

Så med tanke på allt detta så tycker jag faktiskt att Hughes har gjort det bästa jobbet hittills i Premier League.

Hittills är dock ett nyckelord. Det är en lång säsong.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Kul att se så många kommentarer efter Arsenal-United bloggen. Fotboll är diskussion. För övrigt håller jag varken på Arsenal eller United, utan på Liverpool.

Publicerad 2007-11-05 21:11

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto