Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fergusons gnäll och Big Sams påhopp på Svennis

Christensons blogg

Jag måste säga att jag har enorm respekt för Alex Ferguson. Han är – utan tvekan – en helt fantastisk tränare. Men ibland orkar jag inte med hans gnäll. Efter 1-0 vinsten igår mot Birmingham så gnällde han på publiken på Old Trafford:

-Publiken var död. Det var som en begravning. Så tyst har det inte varit på länge och atmosfären hjälpte oss inte idag. Publiken kan hjälpa oss spela bra men det hände inte idag.

Ferguson borde veta – med sin arbetarklassbakgrund – att fotbollen i England valde mellan arbetarklassen och medel- och överklassen i början på 90-talet och att de senare vann.

Stämningen på arenorna har stadigt försämrats sedan början på 90-talet eftersom arga arbetarklass-supportrar med enorm känsla för lagen inte längre har råd att gå på matcherna.

Annons

Istället har vi fått "the prawn sandwich brigade" – som Roy Keane kallade dem – män i kostym som fått sina biljetter från jobbet.

Så det är lite väl magstarkt av Ferguson att gnälla på publiken. Om Ferguson ville haft bättre stämning på matcherna kunde han ju ha försökt att hjälpa de "gamla fansen" lite mer under årens lopp genom att använda sitt inflytande för att försöka hålla några av biljhettpriserna nere.

**********

Carlos Tevez hade en napp innanför shortsen som han tog fram och sög på för att dedikera sitt mål mot Birmingham till sin dotter Florencia.

Undrar om Tevez kommer att titta på bilden av sig själv med en rosa napp upptryckt i käften om tio år tänka: -Fan vad cool jag ser ut.

Annons

Skulle inte tro det.

Vaggningsmålgesten från VM 1994 var tillräckligt irriterande. What’s next? En haklapp och bläjor under matchstället? En barnvagn och trehjuling vid sidan av planen?

Jösses.

**********

Den mest intressanta matchen ikväll – tycker jag – är Newcastle-Man City.

Big Sam älskar ju inte direkt Svennis. Allardyce är en stolt engelsman och ville ju själv vara engelsk förbundskapten – men fick inte ens jobbet när Svennis ersattes av Steve McClaren.

Dessutom har jag fått uppfattningen att Allardyce hatar det faktum att utländska tränare får träna de bästa klubbarna och därmed alltid har haft större resurser än han själv.

Hur som helst, nu har Allardyce – före kvällens match – attackerat Svennis och svenskens negativa taktik mot Liverpool.

Annons

Och här måste jag säga att Allardyce har helt rätt: Svennis kan spela 4-5-1 på hemmaplan utan att bli kritiserad men gör Allardyce samma sak så blir han hängd av press och fans.

Så här sa Allardyce (och jag behöver inte översätta).

"You go and watch a game like Manchester City-Liverpool and see City set up at home and say ‘we are not going to get beaten’.

"Well, Sven is getting the [favourable] headlines, and he is putting up a 4-5-1. I watched the whole game against Liverpool live and he didn’t let his side go out to attack. Apart from Martin Petrov down the left, Simon Ireland down the right, Darius Vassell up front, no one else got anywhere near the Liverpool 18-yard box."

**********

Signaturen "Nicke" – som imponerande nog skriver mer på de här sidorna än vad jag gör 🙂 – undrar vad jag tyckte om Pantsils tackling mot Evra men jag kan inte uttala mig eftersom jag inte såg den.

Annons

Tyvärr är det så bedrövligt att ni i Sverige ofta kan se fler Premier League matcher än vad jag kan under en helg. Här i England är det nämligen inte tillåtet att visa några matcher klockan tre – lokal tid – på tv på lördagar eftersom det finns 92 proffsklubbar som behöver fansens stöd på arenorna då.

Sky Sports visar de flesta matcherna i sin helhet senare på kvällen men det är inte alltid jag orkar ta mig igenom dem när jag vet slutresultatet.

Nicke vill också läsa mer om Evertons underbara säsong och det kommer i en blogg snart också. Ytterligare en vinst igår – borta mot Boro utan Tim Cahill och Mikel Arteta – och visst kan David Moyes lag knipa en Champions League kvalplats igen.

Annons

Ett annat lag som imponerar något oerhört: Aston Villa. Jag undrar vad Martin O’Neill hade åstadkommit som engelsk förbundskapten om fotbollförbundet hade valt honom istället för Steve McClaren.

Jag tror ju inte att John Terry och Steven Gerrard hade kunnat ta semester i juni om vi säger så…

**********

Leeds må ha förlorat mot Oldham hemma men publiksiffarn imponerade i varje fall. 25 906! Fler än Reading och Fulham och nästan lika många fans som Middlesbrough i Premier League.

Hur bra som helst. Här är alltså ett lag som i lirar i den engelska tredje divisionen. All heder åt Leeds-supportrarna.

**********

Tottenhams förlust mot Aston Villa visar att man fortfarande har en lång, lång väg att vandra. Bästa chansen att kvalificera sig för europa nästa säsong kan vara att vinna ligacupen eller Uefa Cupen.

Annons

**********

Gårdagens höjdpunkter: Cristiano Ronaldos klack fram till Tevez, Eduardos 1-0 mål för Arsenal och Olof Mellbergs brottningsmatcher med Michael Dawson.

Arsenal imponerade igen och förtjänar att leda ligan för tillfället. Men å andra sidan så saknade West Ham hela 13 spelare på grund av skada så det var väl egentligen inte någon värdemätare.

Förresten kan jag bara lägga till att bloggen om Arsenals långbollar mot Everton inte var någon kritik. Jag tyckte det var imponerande att man bytte taktik och tog tre poäng. Det är inte många tränare/lag som klarar det. Ofta kör de bara på blint på samma sätt i 90 minuter och hoppas på det bästa.

Annons

Experterna tror fortfarande på United dock. Igår på Match of the Day fick Alan Hansen och Mark Lawrenson frågan om vilket lag som kommer att vinna ligan. Båda svarade United.

**********

Det mest tråkiga för Roy Hodgson var kanske inte att Fulham förlorade debut-matchen mot Chelsea utan att den engelska pressen verkar ha dömt honom på förhand. Alla kommer ihåg misslyckandet med Blackburn – som har nämnts minst lika många gånger som hans planer för framtiden med Fulham.

**********

Men Hodgson måste shoppa loss ordentligt i januari om han ska ha någon som helst chans att rädda Fulham kvar i Premier League.

Kolla på namnen i gårdagens startelva: Niemi, Omozusi, Stefanovic, Bocanegra, Konchesky, Volz, Davis, Murphy, Davies, Dempsey, Kamara.

Annons

Det finns inte en spelare i det laget som är ens i närheten av att kunna platsa i en topp-fyra klubb. Jag tror inte ens någon av dessa spelare skulle platsa i klubbar som Blackburn, Everton eller Tottenham.

Och då förstår ni vilken utmaning som väntar Roy Hodgson.

**********

Till sist några ord om Chelsea. Jag tror fortfarande inte att Chelsea vinner ligan men jag måste säga att spelarna imponerade på mig igår. Det var i stort sett ett b-lag, men ändå orkade man vände underläge till vinst på bortaplan i "the west London derby".

**********

Tyckte det kunde spåras en viss bitterhet i kommentators röst på BBC när Michael Ballack slog in straffen för Chelsea på Craven Cottage igår. -The Germans know how to take penalties don’t they?

Annons

VM semi-finalen 1990… EM semi-finalen 1996…

**********

Ballack ser vass ut. I varje fall när de gäller frisparkar och straffsparkar. Jag undrar hur det kommer att gå när han och Frank Lampard tvingas spela ihop på mittfältet. Som för Lampard och Steven Gerrard i landslaget?

Publicerad 2008-01-02 10:33

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto