Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Äntligen dags för FA Cupen

Christensons blogg

Till helgen drar FA Cupen igång på allvar. Tredje omgången. Suveränt. Och det ger mig dessutom chansen att skriva om annat än Premier League lagen. Så här följer – i en något okonventionell krönika – ett axplock av information från alla möjliga lag inför helgens fest.

**********

Jag börjar med Derby-Sheffield Wednesday (söndag).

Derby har tagit sju poäng på 21 matcher i Premier League så här långt. Fansen har blivit mer och mer desperata – så desperata att de har börjat skriva sånger om debaclet. En av mina polare här i England som håller på Derby skickade mig den
länken. Värd att titta på..

**********

Everton-Oldham (lördag).

Den mest intressanta spelaren på planen? Lee Hughes. Den före detta West Brom och Coventry anfallaren som körde ihjäl en 56-årig fyrabarns pappa efter att ha varit ute och festat 2003. Han frisläpptes i augusti 2007 och har nu gjort sju mål på de nio senaste matcherna.

Annons

När han mötte Millwall borta sjöng Millwall-fansen: "Lee Hughes is a murderer." Han svarade genom att göra tre mål. Oldham vann med 3-2.

Han är – tydligen – som förbytt. Inga "designer clothes" och inga glittriga örhängen, utan istället hjälper han till med kampanjer om fyllekörning.

Förtjänar han en andra chans? Jag vet inte. Men det största straffet bär han kanske omkring på själv. "I am having to live myself, hate myself, every day for the rest of my life," sa han när han lämnade fängelset. Det kanske är straff nog.

**********

Luton-Liverpool (söndag).

Vem hade trott att Liverpool skulle stöta på en före detta spelare när man lottades mot division tre-laget Luton? Inte många kanske, men nummer fyra i Luton är ingen mindre än Don Hutchison.

Annons

Mittfältaren spelade för Liverpool mellan 1990 och 1994. Han är en fantastisk fotbollsspelare men man kanske kan säga att han inte alltid har haft rätt attityd.

Han spelade 26 landskamper för Skottland. Han spelade för Liverpool, Everton, West Ham och Sheffield United – men ändå är han mest känd här i England för en kväll i Ayia Napa när han var på semester sommaren 1994.

Han blev full, slängde av sig alla sina kläder och dansade omkring i stort sett naken. Könsorganet gömde han bakom ett litet budweiser-märke som han slitet av en ölflaska. Han spelade inga fler matcher för Liverpool, om vi säger så.

Senare den sommaren såldes han till West Ham, där alla kallade honom Mr Budweiser.

Annons

**********

Chelsea-QPR (lördag).

Jag tror att Queens Park Rangers kan spela Champions League fotboll om en sju-åtta år. Låter det löjligt?

Kanske det, men titta då på de personer som tagit över eller investerat i klubben de senaste månaderna: formel 1-bossarna Bernie Ecclestone och Flavio Briatore samt Storbritanniens rikaste – och världens femte rikaste man – Lakshmi Mittal.

Tillsammans har de en förmögenhet som får Roman Abramovitj att framstå som fattig.

De nya ägarna har anställt en italienare – Luigi De Canio – som tränare och laget har ryckt upp sig ordentligt på sistone. Synd att inte matchen spelas på Loftus Road – då hade det kanske kunnat bli spännande.

Annons

Kommer ni ihåg Marc Nygaard, dansken som spelade för Brescia och Vicenza? Nåväl, han spelar för QPR nu. Han hade inte spelat mycket före De Canio tog över men är nu med i truppen hela tiden.

Kan han avgöra på lördag? Skulle inte tro det.

**********

Chasetown-Cardiff (lördag).

Chasetown har helt plötsligt blivit hela Englands favoritlag. Laget spelar i den föga välkända Midlands British Gas Business League One. Inte hört talas om den? Inte så konstigt. Det är nämligen det engelska ligasystemets åttonde division. Hur de slog ut Port Vale i förra omgången förstår jag inte.

Nu är det alltså Cardiff som gäller. BBC kommer att vara på plats och alla hoppas vi på ytterligare en skräll. De engelska tidningarna har skrivit massor om Chasetown den här veckan och det påminner lite om när IFK Göteborg slog lag som United (Champions League) och Dundee United (Uefa Cupen).

Annons

De här spelarna har "riktiga jobb" vid sidan om fotbollen, skriver tidningarna förvånat. Ve och fasa…

Vat vet vi om Cardiff då? Finansiella problem i massor. Inte så konstigt kanske. Det är ju Peter Ridsdale – mannen bakom Leeds fall – som är ordförande.

Robbie Fowler spelar för klubben nu för tiden men är – tyvärr – skadad. En annan klassiker: Jimmy Floyd Hasselbaink. Holländaren som länge hade Premier Leagues största diamanter i öronen när han spelade för Boro och Chelsea. Fem mål på 25 matcher så här långt den här säsongen.

**********

Norwich-Bury (lördag).

Trevligt att Norwich gav Glenn Roeder en till chans som tränare. Den före detta West Ham och Newcastle tränaren är kanske en av de trevligaste personerna inom engelsk fotboll (som jag har träffat i varje fall). Han gjorde ett bra jobb med West Ham innan han drabbades av en hjärntumör och han gjorde ett bra jobb med Newcastle – jämfört med alla andra tränare i varje fall.

Annons

Nu har han börjat bra med Norwich också. Hoppas de vinner på lördag och får en bra lottning i fjärde omgången.

Tänka sig att Dion Dublin fortfarande spelar för Norwich. Han måste ju vara 45 bast nu (det visar sig dock att han "bara" är 38 år). Han bröt ju nacken under en match för några år sedan, men spelar fortfarande. Starkt.

Andra intressanta namn i Norwichs trupp:

Gary Doherty – mannen som skulle lösa Tottenhams alla försvarsproblem för några år sedan.

Darren Huckerby – fd Coventry-anfallare som borrar ner huvudet i backen och bara springer. Otroligt snabb fortfarande dock.

Luke Chadwick – yttern som gjorde 25 ligaframträdanden för United och som ett tag ansågs vara den nye David Beckham (minus utseendet). Sedan dess har han spelat för Reading, Burnley, West Ham och Stoke…

Annons

Jon Otsemobor – före detta Liverpool-back som spelade fyra ligamatcher för klubben men som är mest känd på Merseyside efter en incident på en pub då han sköts i baken med ett luftgevär. Aj aj aj. Måste ha svidit ordentligt.

Han klarade sig utan svårare skador.

Vilket gäng. Kom igen Norwich!

Publicerad 2008-01-03 22:50

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto