Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Eduardo - Arsenals nye Ian Wright

Christensons blogg

Arsene Wenger har gjort få misstag när det gäller att köpa spelare för Arsenal. Men det finns ett exempel som alla här i England kommer ihåg: när han spenderade 110 miljoner kronor på Francis Jeffers sommaren 2001. Aj, aj, aj.

Wenger var kalasglad när han hade köpt Jeffers. -Äntligen har vi köpt en "fox in the box", sa han och med det menade han en spelare som helt plötsligt kan göra mål från halvchanser – en spelare som Ian Rush eller Ian Wright.

Jeffers blev ingen Wright eller Rush – det vet vi nu med facit i hand. Men sex år senare kanske Wenger har fått sin "fox in the box": Eduardo da Silva.

Brassen – som har kroatiskt medborgarskap och landslagsspelar för Kroatien – kan bli en ny Ian Wright. Hösten var ingen höjdare för Eduardo och han gjorde inte ett enda mål i ligan förrän den 29:e december.

Annons

Men nu har han plötsligt gjort sex mål på de fyra senaste matcherna (om man räknar med liga- och FA Cupen). Och det var som självaste Ian Wright sa häromdagen (och då ska ni veta att Herr Wright oftast mest är intresserad av att prata om sig själv…).

-Eduardo is one of the few strikers in this country, who, when I see him with the ball at his feet I think "goal". It’s a bit strange he has not had a proper run in the team.

-But if Arsenal are to go all the way with Manchester United and challenge for the league title then they need someone who can guarantee them goals – and Eduardo is the man.

Inget dåligt beröm från någon som vet vad som behövs för att bli en Arsenal-legend.

Wenger kallar honom för Arsenals hemliga vapen – men fortsätter han så här så lär han inte vara så hemlig mycket längre.

Annons

Jag tror att Eduardo kan bli en succé i Premier League. Han har definitivt den mentala styrkan som krävs för att lyckas.

Han har nämligen inte haft det lätt här i livet. Eduardos pappa lämnade honom när han var ett år gammal.

Eduardo flyttade till Kroatien när han var 15 år gammal. Han var i stort sett helt ensam i den kroatiska huvudstaden. Han kom dit med en polare men polarn åkte tillbaka till Brasilien illa kvickt.

Jag har pratat med en kroatisk journalist som har berättat att Eduardo inte hade någonstans att bo när han kom till Zagreb. Det var till och med så illa att han ibland sov i ett litet utrymme i en av klubbens läktare.

Han hade väldigt lite pengar och kunde sitta i flera timmar på ett kafé med en kopp te bara för att få dagarna att gå. Och det var inte förrän han blev utlånad till division två laget Inter Zapresic som det lossnade för honom.

Annons

Det var inte många som trodde att han skulle lyckas då, men han gav sig aldrig…

Det verkar som om Arsenal har fått sig en riktig tuffing i anfallet.

********

Everton förlorade mot Chelsea på Stamford Bridge igår kväll men har fortfarande chansen att gå vidare. Men med tanke på att Chelsea bara hade en frisk anfallare – Claudio Pizarro – till förfogande – och fick en man utvisad – John Obi Mikel – i den 55:e minuten så var 2-1 förlusten en grym besvikelse.

********

Riktigt, riktigt bra stämning på Stamford Bridge igår kväll. Det är ovanligt nu för tiden.

********

Lee Carsley kunde ha blivit utvisad efter nio minuter. En varning för snack – som han fick – och en varning för en ful stämpling – som han inte fick.

Annons

********

På tal om fula tacklingar. Jag antar att ni har läst en del om alla röda kort som delats ut på sistone. Och vi har verkligen sett mer fula tacklingar på sistone.

Varför är det ingen som vet men här i England så har bland annat Alex Ferguson snackat om att dessa flygande tvåfotstacklingar måste stävjas. För det är just dessa tacklingar – de flygande tvåfotstacklingarna – som irriterar även de mest hårdnackade spelare.

De flesta personer inblandade i fotboll här i England är överens om att så kallade benknäckar-tacklingar – då dobbarna kommer flygande i luften och riktas mot fötter, smalben eller knän – ska resultera i ett rött kort och tre matchers avstängning.

Annons

Och förra helgen satt Lee Dixon och Gavin Peacock – två före detta försvarare som har utfört ett antal av dessa tacklingar – på BBCs Match of the Day och sa att sådana tacklingar kan inte tillåtas. Så det är inte bara anfallare och tekniska mittfältare som anser detta.

Problemet är bara att domarna har fått nya direktiv som säger att de måste ta hårdare tag mot dessa tacklingar och det har medfört att matcher förstörs av tidiga utvisningar som egentligen inte skulle varit utvisningar.

Jag nämnde det till exempel i måndagens blogg. Ipswich fick en spelare, Liam Trotter, utvisad i den 24:e minuten efter en helt vanlig glidtackling. Visst, man kunde se dobbarna men det var ingen utvisning. Det fanns som tydde på att motståndaren kunde bli allvarligt skadad – och det måste ändå vara barometern för hur allvarlig en tackling är.

Annons

Nu gäller det för domarna här i England att kunna avgöra vilka tacklingar som är benknäckar-tacklingar och vilka som bara är tuffa tacklingar som fotbollen behöver.

Annars kan vi lika gärna börja spela basket…

********

Var Mikels tackling mot Everton igår kväll värd ett rött kort (om ni nu såg matchen)? Jag tycker egentligen inte det.

Men å andra sidan: om Phil Neville inte hade hoppat så kunde Mikel ha träffat Nevilles smalben rakt på med dobbarna och brutit benet på Everton-spelaren.

********

Efter senaste bloggen undrade några läsare vilka spelare som tagits med i undersökningen om de europeiska toppklubbarnas medelålder. Om "laguttagningarna" var korrekta kan ju diskuteras i all evighet men här är "trupperna" i varje fall (och då använde vi även spelare som varit skadade under hösten):

Annons

United:

Van der Sar, Kuszczak
Neville, Evra, Ferdinand, Brown, Vidic, O’Shea
Hargreaves, Anderson, Giggs, Carrick, Nani, Scholes, Ronaldo
Saha, Rooney, Tevez

Arsenal:

Almunia, Lehmann
Sagna, Toure, Senderos, Gallas, Clichy, Eboue
Fabregas, Rosicky, Hleb, Falmini, Gilberto, Walcott
Eduardo, Van Persie, Adebayor, Bendtner

Publicerad 2008-01-09 12:38

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto