Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Faran med Kevin Keegan

Christensons blogg

Hjärtat säger: yes, yes, yes. Huvudet säger: no, no, nooooooooo!

Newcastle har anställt Kevin Keegan som ny tränare och även om jag verkligen hoppas att det går bra för honom så fruktar jag att det här är ett katastrofalt beslut.

Jag älskar Kevin Keegan och jag gillar Newcastle som klubb men det här är en man som kan implodera eller explodera när som helst. Vi pratar om en omkringvandrande vulkan, en tickande bomb.

Låt mig förklara vad jag grundar mina tankar på:

1. Maj 1996. Tappar fattningen totalt framför tv-kamrorna och börjar gasta – med vild blick – om hur han skulle "älska" att vinna ligan före Manchester United. Utan tvekan den mest berömda tränar-intervjun i hela Premier League-historien. Titta på video-klippet
(han pratar om Alex Ferguson som hade kört sina legendariska "mind-games").

Annons

2. December 1996. King Kevs känslor svallar över efter Newcastle slår Tottenham med hela 7-1 på St James’ Park. Det är motståndartränaren Gerry Francis deprimerande uppsyn efter matchen som får Keegan att säga följande:

-Jag ville bara gå upp och ge honom en stor, stor kram. Jag gick hem efter den matchen och kände mig bara tom. Och när man känner på det sättet så vet man att det är dags att komma bort från fotbollens värld.

Keegan avgick som Newcastle-tränare en vecka senare.

3. Oktober 2000. Avgår helt plötsligt som förbundskapten för England efter att ha spelat med Gareth Southgate som defensiv mittfältare och förlorat hemma mot Tyskland i en VM-kvalmatch.

Annons

Keegan är hur ärlig som helst och säger: -Jag tror helt enkelt att jag inte räcker till på den här nivån. Jag fick antagligen sitta kvar längre än jag trodde men jag känner att jag inte kan hitta det där lilla extra som krävs.

********

Lite oroväckande är det att Keegan nyligen erkände att han knappt har tittat på en enda Premier League match sedan han avgick som Manchester City tränare sommaren 2005. Det är två och ett halvt år sedan…

********

Michael Owen lär inte vara helt nöjd med beslutet. Så här skrev han i sin bok "Michael Owen, Off the record" om vad som hände mellan honom och Keegan under EM-slutspelet 2000.

"A team meeting was called to discuss the Romanians and Keegan set off on a 20-minute lecture about me. ‘Michael, if I was any other manager you would not be playing tomorrow. You’ve got to improve or we’ll have to change.’ I really started to resent him – not as a man but as a manager. With a quarter of an hour gone I thought, ‘Sod him, I’m playing my own game. I know I’m good.’ Then I scored and the relief was immense."

Annons

"But we still lost and it was a dark phase in my career."

********

Men nu riskerar den här krönikan att bli alldeles för negativ. Fansen på Tyneside är euforiska (rätta mig om jag har fel, Swedish Mag) och egentligen hade runt 30 000 fans tänkt att titta på FA Cup omspelet mot Stoke men efter nyheten om King Kev så strömmade fansen till St James’ Park. Det blev naturligtvis utsåld – drygt 52 000 – och en fantastisk stämning. Newcastle vann med 4-1 och får nu möta Arsenal på bortaplan i den fjärde omgången.

********

Några rubriker och underrubriker från dagens tidningar:

The Sun: God on the Tyne. Kev back after 4 025 days (and Newcastle start scoring…)

The Guardian: Keegan anointed Newcastle’s saviour

Annons

The Mirror: Kevin Keegan out to bring entertainment back to Newcastle.

The Times: Tragic flaw has undermined daring maverick who stumbles short of summit

********

Harry Redknapp har nog rätt när han säger i dagens tidningar: -Newcastle fansen kommer att vara lyckligare med Keegan som tränare än med mig.

********

Chris Coleman avgick som tränare för Real Sociedad igår. Han kan mycket väl bli assisterande tränare till Keegan. Keegan tränade Coleman i Fulham. Inget dumt val i så fall.

********

Alan Shearer erkände igår att han hade tackat ja till att bli Newcastle-tränare om klubben hade frågat honom. Nu ville dock Newcastle ha mer erfarenhet och jag tror inte att Shearer blir assisterande tränare.

********

Annons

Men vad som än händer så har Mike Ashleys och Chris Morts beslut att anställa Keegan skapat en otroligt positiv stämning här i England.

Alla kommer vi ihåg Keegans fantastiska lag på 90-talet med spelare som Andy Cole, Les Ferdinand, David Ginola och Faustino Asprilla och före det spelare som Peter Beardsley, Ruel Fox och Keith Gillespie.

Om Keegan bara kan skapa ett lag som spelar hälften så underhållande som hans lag på 90-talet så kommer alla vi fotbollsälskare att vara nöjda.

Welcome back King Kev. Let the fun begin.

Publicerad 2008-01-17 11:57

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto