Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Villa, West Brom och Wolves – Midlands-fotbollen lever!

Christensons blogg

Jag har länge velat skriva några rader om Aston Villa som jag tycker är ett av Premier Leagues absolut skönaste lag just nu.

Bra anledningar att gilla Villa just nu:

1. Villa har en amerikansk ägare, Randy Lerner, som låter sin tränare sköta allt när det gäller själva fotbollen och transfers. Han lägger sig inte i.

2. Villa har, likt Barcelona, en välgörenhetsorganisation som huvudsponsor (Acorns i Villas fall). Man kunde fått mer pengar från andra sponsorer men valde Acorns ändå.

3. Villa har en av Storbritanniens mest sympatiska och bästa tränare i Martin O’Neill.

4. Villa spelar trevlig, anfallsinriktad fotboll.

5. Martin O’Neill har skapat en härlig mix av unga engelska spelare (Ashley Young, Gabriel Agbonlahor) och rutinerade rävar (Gareth Barry, Brad Friedel, Martin Laursen). En utmärkt blandning.

Annons

6. Villa har tradition i massor. Kom ihåg att man till och med vann Europacupen 1982 och har dessutom sju ligatitlar och sju FA Cup-titlar.

7. Mittfältaren Nigel Reo-Coker är en av de mest ödmjuka spelarna i hela ligan. Är bland annat grymt stolt över sin ”singelmamma” som arbetade dygnet runt i London för att ha råd att köpa mat och kläder till de tre syskonen efter att ha flyttat dit från Sierra Leone när Reo-Coker var sex år.

8. Man har en försvarare, Curtis Davies, som var ärlig nog att beskriva sin första match för Villa med kommentaren: ”Jag spelade som en publags-spelare”.

**********

Flera läsare har velat läsa mer om Ashley Young. Vem är han? Var kommer han ifrån?

Annons

Ashley Young är bara 23 år gammal men är i mitt tycke Englands bäste kantspelare. Ja, bättre än David Bentley, bättre än Aaron Lennon, bättre än Stewart Downing, och så vidare.

Men än så länge får han inte chansen i landslaget. Jag vet faktiskt inte varför. Han har visserligen spelat tre landskamper för England – men alla har varit träningslandskamper.

Han växte upp i Stevenage – amatörlaget som skakade Newcastle i FA Cupen för runt 10 år sedan – och gick på samma skola som Lewis Hamilton.

Det roliga är att det var många i England som tyckte att Martin O’Neill betalade alldeles för mycket för Young (ca 100 miljoner kronor) när han köpte yttern från Watford sommaren 2007. Nu verkar det väldigt, väldigt billigt.

Annons

Vill ni veta mer om Ashley Young så läs den här utmärkta intervjun från the Independent (det visar sig att han höll på att bli nobbad av Watford, att han inte gillar Lewis Hamilton och att han inte längre håller på Arsenal).

**********

Men det är inte bara Villa som går bra i the Midlands-området just nu. West Bromwich Albion går också fantastiskt bra i Premier League och det är värt att notera att tränaren Tony Mowbray har vägrat spela negativ fotboll.

Han säger inte åt sina spelare att spela brunkar-fotboll utan har sagt att han hellre spelar attraktiv fotboll och åker ut än att vara negativ.

Dessutom har klubben sänkt biljettpriserna så att det är fullsatt och härlig stämning på The Hawthorns varje vecka (jämför med stormrika QPR som har halvfullt på Loftus Road efter att ha höjt priserna nyligen).

Annons

Dessutom tycker jag Mowbray har köpt oerhört klokt. Som svensk undrade man ju om Jonas Olsson skulle hålla i Premier League, men det har han verkligen gjort. Jag ifrågasatte också beslutet att låta Kevin Phillips gå till Birmingham – men Ishmael Miller och, framför allt, Roman Bednar, ser urstarka ut framåt.

Scott Carson är en av ligans fem bästa köp den här säsongen (40 miljoner kronor) och hur kunde Mowbray övertyga en av Spaniens mest talangfulla spelare, Borja Valero, att bosätta sig i West Bromwich? Lysande.

**********

Till slut har vi då Wolves. A sleeping giant. Nu har man visserligen två raka förluster och skadeproblem men jag tror ändå att man går upp i år.

Annons

Just nu ligger man tvåa i tabellen, en poäng efter Birmingham.

Mick McCarthy – mannen som blev utskälld av Roy Keane under VM 2002 – har fått tillräckligt med tid på sig att bygga ett lag som ska gå upp i Premier League.

Min favoritspelare i laget är Michael Kightly, mannen som är beviset att man kan ta steget från amatörligan the Conference till the Championship om man är tillräckligt bra. Han gjorde nämligen just det i november 2006.

Han kallades ”The Ryan Giggs of non-league football” före han skrev på för Wolves och – efter ett skadedrabbat 07-08 – kan vara spelaren som tar Wolves till Premier League.

Sedan har man också en walesisk landslagsmålvakt i Wayne Hennessey och en målspruta i före detta United-anfallaren Sylvain Ebanks-Blake. Jag tror både Hennessey och Ebanks-Blake skulle hålla i Premier League.

Annons

Tyvärr kan man nog inte säga det samma om veteranen Jody Craddock (kommer ni ihåg honom, före detta Sunderland-backen?) eller före detta Liverpool-reserven Darren Potter…

**********

Gårdagens fråga har vi ju också: Vilka tre försvarare i Premier League tror ni är bäst på att rensa undan bollen från den egna backlinjen (vilket på ett sätt gör dem till de tre bästa backarna i Premier League statistiskt sett)?

Jag måste säga att jag tycker det är mycket trist när läsarna svarar rätt på en fråga som jag tycker är omöjlig. Hur som helst, som Wazza, twingen, t2 och Martin skrev: Titus Bramble är med i topp-tre.

Yxan, Martin, Inter, Peter Crouch, Bulla och Okk fick med Martin Laursen.

Annons

Gästbloggare Óli, grymt imponerande, fick med både Michael Turner och Laursen.

Här är listan:

1. Martin Laursen, 99 rensningar
2. Michael Turner, Hull City, 98 rensningar
3. Titus Bramble, Wigan, 97 rensningar

4. Ryan Nelson, Blackburn, 92 rensningar
4. Yospeh Yobo, Everton, 92 rensningar
6. Curtis Davies, Aston Villa, 85 rensningar
7. Chris Samba, Blackburn, 79 rensningar
8. Jonathan Woodgate, Tottenham, 77 rensningar

Publicerad 2008-10-07 16:43

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto