Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"The world’s most dysfunctional football club"

Christensons blogg

Jag heter Peter Holm och inleder gästbloggandet under Marcus Christensons semester. Jag är en tjugoettårig stockholmare vars vardag präglas starkt av min kärlek till det som kommit att bli "The world’s most dysfunctional football club". Givetvis är det Newcastle United Football Club jag talar om.

**********

Jag tänkte inleda bloggen med en återblick på senaste omgången. Vi börjar med resultaten.

Everton 1 – Fulham 0
Chelsea 5 – Sunderland 0
Middlesbrough 1 – West Ham 1
Portsmouth 1 – Wigan 2
Stoke 2 – Arsenal 1
West Brom 2 – Blackburn 2
Spurs 2 – Liverpool 1
Bolton 2 – Manchester City 0

**********

Redknapps effekt på Spurs får man inte blunda för. Jag såg själv matchen mot Liverpool där jag aldrig trodde på en vändning förrän det var ett faktum. Jag börjar nu på allvar fundera på om inte Tottenham kommer sluta på en UEFA cup plats. Harry har under sin tid på sydkusten visat upp en imponerande fingertoppkänsla när det kommer till värvningar. Spelare som Sol Campbell, Kranjcar, Defoe osv har verkligen gått in och förstärkt laget efter det att man säkrat deras underskrifter. En annan som är värdig att ta upp är Diarra. Mannen som mycket väl kan visa sig bli den perfekta lösningen på Tottenhams
mittfältsproblem.

Annons

**********

Övriga noteringar från helgen:

All heder till Stoke som tycks ha ligans mest effektivaste anfallsvapen i Rory Delaps inkast. Man kan dock inte dra sig från att undra om Arsenal redan nu kan avskrivas från Premier League guldet. Det känns så.

Chelsea har nu gjort hela tjugosju mål och bara släppt in fyra efter helgens 5-0 förnedring av "The Great Unwashed". Kan någon verkligen rå på dem i år? Jag tippade på Man U innan säsongen som seriesegrare men jag blir allt mer osäker på om jag får rätt. Personligen så tror jag vintermånaderna blir avgörande i längden. Den klubben som klarar de bäst kommer nog att vinna. Liverpools inblandning i denna kamp tror jag först på när vi står där i slutskedet av säsongen och klubben fortfarande är med.

Annons

Amr Zaki fortsätter att imponera. Likaså Palacios, Valencia och Heskey när Wigan kom tillbaka på vinnande vägar igen efter 2-1 bortavinsten mot Pompey. Bruce måste dock börja värva defensiva spelare av samma dignitet som dessa fyra herrar. De släpper förvisso inte in för mycket men Melichot-Bramble-Boyce-Figueroa är ingen backlinje för den övre halvan.

West Brom bröt sin tre matcher långa förlustsvit med ett kryss hemma mot Blackburn. Jag gillar Mowbray och det han byggt upp men man kan allt fråga sig om de har spelarna för att klara av spel i the Premiership. I mina ögon var detta en match de hade behövt vinna till varje pris med tanke på att Liverpool (Borta) och Chelsea (Hemma) nu står på tur.

Annons

**********

Newcastle tar ikväll emot Aston Villa på Saint James’ Park. En intressant match med två klubbar som är varandras raka motsats. Birminghamklubben har en sund ägare, en duktig manager som får ut det bästa av sina spelare och som har en röd tråd i allt det han gör. I kontrast till det står vi här i en fortsatt oviss tillvaro utan permanent manager, ägare som vill sälja och ledning som förväntas sparkas. Matchen borde bara kunna sluta på ett sätt. Jag tror också den gör det. 3-1 till Villa tippar jag på.

**********

Vi ligger nu sist om vi inte plockar poäng ikväll. Det är för oss skator oförståeligt med tanke på att vi låg på en femtonde plats efter tisdagens vinst. Det vänder verkligen fort i serien denna säsong. Kul för underhållningsvärdet men deprimerande för oss vars klubb riskerar att hamna under strecket. Notera förövrigt att Spurs kommer att ligga sist igen om vi plockar poäng. Det känns nästan orealistiskt med tanke på deras omvandling de senaste två veckorna.

Annons

**********

På tal om Villa… Jag trodde redan i somras att de var de enda som kunde utmana om en Champions League plats denna säsong. De är nämligen det enda mittenlaget som hela tiden tycks vidareutvecklas. Everton följer alltid upp en stark säsong med ett mellan år. The Villains tycks också vara ett jämnare lag än vad Manchester City och Tottenham är vilket betyder mest i längden. Jag tror dock att O’Neill behöver ytterligare två eller tre klasspelare för att kunna slå sig in i toppkvartetten.

**********

Över till Newcastle nu. Det finns mycket jag vill säga men det finns varken tid eller rum för allt. Jag har därför valt att försöka klargöra vad det är vi skator egentligen vill se från vår klubb. Bilden av oss som personer med en gigantisk hunger för titlar och framgångar är inte korrekt. Det vi strävar efter är att få se ett underhållande lag som kan ställa till med vad som helst.

Annons

Det hela hänger ihop med vår historia och starka koppling till klubbens fans. Personligen har jag tillbringat en hel del av min fritid åt klubbhistorik och det finns två återkommande faktorer. Den första är att vi alltid nått framgång genom att vara ett offensivt spelande lag. Den andra är att av alla dessa talangfulla individer vi haft så har det alltid funnits en klassisk nummer nia som varit lagets stora stjärna. Denna tradition sträcker sig hela vägen tillbaka till första decenniet på 1900-talet. Newcastle vann då tre ligatitlar och spelade hela fem FA cup finaler under loppet av åtta säsonger. Fyra utav dessa fem finaler förlorade man. Anledningen till det uppgavs då vara att Newcastle var för "scientific". Intressant. Jag önskar vi vore mer vetenskapliga idag.

Annons

**********

Den viktigaste faktorn av allt är klubbens fans. Geordies (benämning om någon som härstammar från Tyneside) känner en oerhörd stolthet över deras ursprung. En stolthet som är svår att återfinna på andra platser jorden över. Newcastle United utgör en stor del utav denna stolthet. Det är regionens stora ansikte utåt.

**********

På tal om Geordie Pride så bör man påpeka en viktig faktor i sammanhanget. De gillar verkligen Geordies som visar upp sin stolthet inför allmänheten. Ett praktexempel på det är Paul "Gazza" Gascoigne som alltid kommer att vara älskad på Tyneside efter bland annat hans låtar Fog on the Tyne och Geordie Boys från tidigt nittiotal. Motsatt effekt finns också och kommer in i bilden när vi talar om Steve Bruce, Sir Bobby Charlton eller Sting. De tycks vara Geordies när det själva passar dem. Det uppskattas inte. Tänk på det nästa gång någon hävdar att Bruce vore perfekt som manager för oss…

Annons

**********

Likt många andra fotbollsklubbar i England har Newcastle en stark koppling till den gamla arbetarklassen. Behovet av att förgylla vardagen för gruvarbetarna och skeppsvarvarna var stor. De avslutade alltid en veckas hårt arbete med en visit på Saint James’. Arbetarklassen lever förvisso inte kvar idag (inte alls i samma utsträckning i alla fall) men det återfinns många spår. Geordie folket är oerhört stolta över sin arbetarklass bakgrund.

**********

Traditionens makt är stor inom fotbollen. Dagens supportrar har präglats starkt utav dessa faktorer. Man vill se ett lag som underhåller. Med Kevin Keegans 90 tals era och Sir Bobbys ledarskap i färskt minne har detta förstärkts. Det betyder dock inte att vi måste åstadkomma resultat med omedelbar verkan. Sir Bobby Robsons tid i klubben är ett perfekt exempel på det. Under sina två inledande säsonger i klubben slutade vi på en elfte plats. Det som gjorde att han fick sitta kvar var det faktum att man hela tiden såg en stadig utveckling i rätt riktning.

Annons

**********

Det är sådana här matcher vi vill uppleva igen. Kan ni tänka er att vi dagarna före åkte till Highbury och slog Arsenal med 3-1? Båda vinsterna innebar för övrigt att vi till julen gått upp i serieledning. Vad saker och ting har förändrats genom åren…

**********

Vi avslutar allting med lite marknadsföring från klubbar runtom i ligan. I veckan som gick har både Sunderland och Tottenham gått lite för långt i sina försök om att tjäna pengar på sina egna fans. Nog för att de fick uppleva speciella matcher mot sina ärkerivaler men vad händer när de besegrar oss/Arsenal i en cup final? Det här är ett perfekt exempel på smådetaljer som gör att i alla fall jag tappar lite utav min kärlek till idrotten. Jag tackar därför Manchester City som tagit marknadsföring in i en ny värld. Klockrent! (För er som inte förstår så gå tillbaka och leta upp Christensons inlägg om Steve McClaren)

Annons

Därmed tackar jag för mig.

// Peter Holm

Publicerad 2008-11-03 13:06

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto