Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det härliga med FA Cupens tredje omgång

Christensons blogg

Det är FA Cup-helg i England och trots Premier Leagues otroliga dominans mediamässigt här i landet så finns det fortfarande ett otroligt intresse för världens äldsta cupturnering.

Och den tredje omgången är extra speciell. Det här är de riktiga skrällarna fortfarande kan hända. Ni kommer väl ihåg när Liverpool förlorade mot Burnley för några år sedan, eller när United spelade 0-0 borta mot Burton Albion? Eller när Newcastle höll på att åka ur mot Stevenage Borough, men fick omspel och vann med uddamålet hemma.

Newcastle åkte faktiskt ut mot Hereford United säsongen 1971-72 och Bournemouth – med Harry Redknapp som tränare – slog ut United 1984. Wrexham slog ut Arsenal 1992 och Shrewsbury Town slog ut Everton i tredje omgången så sent som 2003.

Annons

**********

Så vad finns det för förhoppningar bland ”underdogsen” inför den här helgen?

Låt oss gå igenom några av de mindre kända lagen som fortfarande är kvar i turneringen:

Blyth Spartans-Blackburn
En otrolig insats av Blyth att ta sig ända hit. Laget spelar inte ens i Blue Square Premier utan i ligan under: Blue Square North – alltså sjätte divisionen här i England.

Det har varit fullt kaos i klubben den här veckan och spelarna och tränaren Harry Dunn såg helt vilsna ut under en av presskonferenserna. Och inte undra på det: klubben har aldrig varit i närheten av att anordna en presskonferens förut.

Det är som om mitt gamla lag Rosersbergs IK i Upplands division sex skulle hålla presskonferens för hela englands mediaelit. Ha ha, vilken syn i klubbstugan…

Annons

Kul kuriosa med Blyth – spelaren/assisterande tränaren Graham Fenton spelade för Blackburn under några säsonger på 90-talet. Han fick inte så många chanser i anfallat eftersom Chris Sutton och Alan Shearer var ordinarie – men han gjorde i varje fall sju mål på 27 matcher, varav två av dem sänkte Kevin Keegans Newcastle i en viktig match i april 1996.

Fenton är nu 35 år gammal och säger: -Jag får nog sitta på bänken mot Blackburn. Hjärnan hänger fortfarande med på planen med det är värre med benen…

Kettering v Eastwood Town

Eastwood Town spelar i – håll i er nu – i Unibond Premier League, vilket är sjunde divisionen i England. Laget har spelat hela åtta matcher för att nå tredje omgången av FA Cupen (inklusive en massa kvalomgångar alltså).

Annons

En strålande insats. Och med tanke på att laget är obesegrat i ligan sedan september så finns det en liten, liten chans att de kan slå Kettering också.

Eastwood Town har redan slagit ut Wycombe och Wrexham i FA Cupen och klubbens kaxige ordförande, Robert Young, säger: -Kettering är inte bättre än Wycombe och Wrexham och vi har några spelare som spelat högre upp i ligasystemet än Ketterings. Jag tror vi vinner.

Men vilka spelare har Kettering då? Jo, bland annat Alfie Potter, tonåringen som gjorde ett av Havant & Waterloovilles mål på Anfield i förra årets FA Cup. Före detta Wigan, Birmingham och Forest-spelaren Nicky Eaden är ett annat namn ni kanske känner igen.

Annons

Histon v Swansea

Histon slog ut Leeds United i förra omgången och kan skrälla igen, trots att de ligger 63 placeringar bakom Swansea i ligasystemet.

Men å andra sidan är Swansea-spelarna oerhört motiverade efter Histon var urbesvikna på lottningen när de fick Swansea istället för United eller Liverpool.

Histon-grabbarna visade bland annat tummen ner för Swansea inför miljoner tv-tittare på BBC. Läs mer här.

Ett problem för Swansea kan vara den här Histon-spelaren – som tydligen har blivit avstängd från VARENDA pub och nattklubb i hela England efter ett slagsmål med en polisman. Och vad sägs om hans frisyr? Bara en sådan sak kan nog skrämma Swansea-spelarna på lördag…

Annons

Preston North End v Liverpool

Preston håller till i the Championship och har en före detta Liverpoolspelare i truppen. Neil Mellor kommer alltid att bli ihågkommen för sitt 2-1 mål mot Arsenal i en Premier League-match samt ett av målen mot Olympiakos 2004-05 säsongen.

Han tvingades operera båda knäna när han var hos Liverpool och fick sedan gå till Preston.

En annan spelare som Preston hoppas kan ställa till med problem är Jon Parkin, med smeknamnet The Beast. Feed the beast – and he will score, sjunger fansen på Deepdale.

Vi får väl se om ”The Beast” slår till på lördag. Han har gjort tre mål på de fem senaste matcherna.

Gillingham v Aston Villa

Kan vara läge för en skräll här. Gillingham må spela i League Two men jag kan tänka mig att Martin O Neill tänker vila många Villa-spelare med tanke på stundande Premier League och Uefa Cup-uppgifter.

Annons

Kommer ni ihåg Nicky Southall? (I så fall behöver ni nog gå ut mer…). Han är nog Kidderminsters mest kända spelare efter några säsongen med Bolton Wanderers i Premier League. Tyvärr var han utlånad till Dover Athletic tidagare den här säsongen och spelade för dem i FA Cupen och kan därför inte vara med mot Villa.

Macclesfield v Everton

Wayne Rooney, som ni kanske vet, är inte den enda fotbollsspelande pojken i familjen och hans yngre brorsa spelar för… Macclesfield. John Rooney spelade för Everton tills han var 15 år gammal före han gick till Macclesfield.

Han erbjöds ett professionellt kontrakt förra året – men har bara spelat fyra matcher och inte gjort ett enda mål hittills.

Annons

Macclesfield har större problem än Rooney dock. Klubben höll på att gå i konkurs 2003 då man samtidigt höll på att åka ner i amatörligan när två irakiska kurder – Bashar och Amar al Khadi – köpte klubben.

-Vi ville investera i fotboll och min svägerska var en av Macclesfield mest fanatiska supportrar. Ju mer vi tittade på klubben och ju mer vi såg vilka stora problem klubben hade, desto mer intresserade blev vi, säger Bashar al Khadi.

Det är en fantastisk insats av de två bröderna som nu har investerat upp till 50 miljoner kronor i klubben för att bli av med skulder och förbättra träningsfaciliteter med mera.

-Det är inte lätt när klubben ligger i ett geografiskt område där det finns konkurrens från Manchester United och City. Men nu är vi i varje fall på rätt väg.

Annons

Middlesbrough v Barrow

Barrow hörde till ligasystemet fram till 1972 då man blev utröstade (!) och utslängda (man kunde inte åka ur från fjärden divisionen på den tiden) från ligasystemet.

Men man gav inte upp och spelar för tillfället i femte divisionen Blue Square Premier – men lär få det svårt att slå Boro med tanke på lagets urusla form.

Barrow har inte vunnit en enda match i ligan på två månader och tränaren Dave Bayliss sa i veckan: -Jag känner mig äcklad och mår dåligt i magen när jag tänker på vår senaste match (mot Forest Green). Jag kan inte tänka på FA Cup-matchen just nu och jag kan lova att det finns många spelare som inte kommer att vara kvar i klubben om två veckor…

Annons

Ouch.

Publicerad 2009-01-02 07:31

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto