Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg om hur släkten är värst

Christensons blogg

Mitt namn är Johan Nordqvist och det här är andra gången jag hoppar in för Marcus. Enjoy!

**

Först svar på rebusen i onsdags: Limpar, Rooney, Jeffers, Kewell, Emerton

**

Ni som kommer ihåg mitt förra inlägg här i bloggen minns kanske att jag avslutade med ett litet filmklipp där John Sitton gav oss ett skolboksexempel på gammal hederligt brittiskt ledarskap. Den här gången tänkte jag inleda med en historia i ungefär samma kategori. Platsen är Blackpool i mitten av nittiotalet och hemmalagets reserver tar emot Coventrys motsvarigheter.

På Coventrys mittfält återfinns en ung Gavin Strachan som gör en av sina första matcher för reservlaget och har lite problem att komma in i matchen på sin högerkant. Efter ungefär en halvtimmes spel noterar han hur en utav spelarna på bänken reser sig upp, och börjar jogga hela vägen över tills hans sida. Så fort spelet stannat av för en avblåsning springer avbytaren upp bredvid Gavin vid sidan av planen och framför ett meddelande från tränaren: ”Ledsen att behöva berätta det här, men din pappa säger att du spelar som en stor f*tta och om du inte reder ut dig själv inom fem minuter kommer du bli utbytt”.
Ja, ni läste rätt. Pappa. Dad.

Annons

Coventry tränades alltså då av Gavins far Gordon (som jag förmodar att alla är väl bekanta med) och man kan inte annat än beundra deras öppenhjärtiga relation. Med det stödet i ryggen är det lätt att förstå varför Gavin blivit en så pass bra fotbollsspelare som han är. Efter sin tid i Coventry har han studsat runt i klubbar som Dundee, Southend, Hartlepool, Peterborough och var han befinner sig nu kommer vi till senare.
**
När vi ändå är inne på far/son relationer så noterade jag att Darren Ferguson , som är manager för Peterborough i League One, nyligen tog hjälp av pappa Sir Alex och lånade in mittbacken James Chester från Man U. Så vitt jag vet är det den första övergången de både är involverade i sedan 1994 när Sir Alex sålde Darren till Wolves. Man får förmoda att den här övergången inte är ett riktigt lika känsligt ämne vid middagsbordet.
**
James Chester är förstås inte den enda unga talangen som lämnat Man U på lån den senaste tiden. Numera återfinner man bland annat Tom Cleverley i Leicester, Sam Hewson och Febian Brandy i Hereford, Craig Cathcart och David Gray i Plymouth och Sam Heaton i Cardiff bara för att nämna några.

Annons

Självaste David Beckham var utlånad till Preston North End ett par månader i början av sin karriär, gjorde succé där och etablerade sig sen i Man U. Hur det kommer gå för dessa ynglingar återstår att se, men iom att Premier League klubbar har möjligheten att låna ut spelare till andra klubbar i ligan, så tror jag att vi allt mer sällan kommer få se de allra största talangerna på lån hos klubbar i de lägre divisionerna. Annat var det för ett antal år sedan när man kunde hitta Rio Ferdinand i Bournemouth (där även Jermain Defoe spenderat en säsong), John Terry i Nottingham Forest, Frank Lampard i Swansea och Michael Carrick i Swindon Town. Listan kan göras lång över engelska Premier League spelare som efter en framgångsrik låneperiod återvänt till sin moderklubb och sedan etablerat sig där och man kan tycka det är synd om den traditionen till viss del håller på att försvinna.
Även dom andra ’top four’ klubbarna har en hel del talanger ute på lån – bland annat har Arsenal släppt Henri Lansbury till Scunthorpe, Chelsea har skickat Scott Sinclair till Birmingham och Liverpool lät Krisztian Nemeth gå till Blackpool. Hurvida någon av dessa sen kommer bli tongivande spelare för sin moderklubb eller om dom kommer falla längre ner i ligasystemet får tiden utvisa.

Annons

**
Vad Jermaine Pennants utlåning från Liverpool till Portsmouth säger om allt det här orkar jag inte ens fundera på och han har väl ändå passerat bäst före datumet för en talang? Att han agerar som en tonåring utanför planen förändrar ju tyvärr inte det…
**
För ni som kan er historia och varit lite uppmärksamma så kan jag bekräfta att ja, det stämmer mycket väl att både far och son Ferguson har gjort sig av med far och son Strachan. För er andra kan jag avslöja Gordon hamnade i onåd hos Sir Alex redan i Aberdeen och lämnade då klubben snabbt till förmån för Man U. När Sir Alex sen tog över tränarsätet där skeppades Gordon illa kvickt vidare till Leeds. Darren å andra sidan insåg tämligen kort efter att han tagit över som manager i Peterborough att inte heller den yngre generation Strachans är något att ha och lät Gavin gå vidare till Notts County i League Two och det är också är hans nuvarande klubbadress.
**
För att återigen anknyta till mitt förra inlägg så kan jag nämna att Geoff Horsfield vann sin kamp mot cancern och att han redan har hunnit göra comeback på fotbollsplanen. Kort efter att han tillfrisknat skrev han på för Lincoln City (League Two) och i slutet av Januari gjorde han sitt första mål för klubben i en bortavinst mot Gillingham.
**
En annan gammal målskytt som hittat formen i League Two är Paul Furlong, född 1968 och med ett förflutet i bland annat Chelsea, Birmingham och QPR, som numera representerar Barnet FC. Trogna läsare vet förstås om att det är Marcus kvarterslag och jag kan bekräfta att även Gary Breen numera är en del av deras spelartrupp.
**
En på senare tid desto mer uppmärksammad anfallsveteran som valt att ta ett par kliv ner i ligorna är Dean Windass, född 1969, som Hull har lånat ut till Oldham i League One för resten av säsongen. Man ska aldrig säga aldrig med Deano, så att vi ser honom i Premier League igen om ett par år kan inte uteslutas. Gud bevare oss.
**
Självgod som jag är måste jag förstås också nämna att Maurice Malpas mycket riktigt fick sparken från Swindon Town, ungefär en månad efter att jag förutspådde det. Ny manager i klubben blev dock Danny Wilson och inte Ian Holloway. När Leyton Orient nyligen avskedade Martin Ling hoppades jag att Holloway istället skulle få ta över där men det jobbet gick till Geraint Williams.

Annons

**
Maurice Malpas då? Jo, han har ett nytt jobb, denna gången som assistent till den gamle engelska landslagskaptenen Terry Butcher i skotska Inverness Caledonian Thistle.

**
Tränarkarusellen fortsätter att snurra och det gör förstås spelarkarusellen också, men visst känns det som att den tappade lite fart i transferfönstret som nyss stängde? Bland topplagen i The Championship så var det Wolves värvning av Christophe Berra som fick störst rubriker. Han kostade omkring 2,5 miljoner pund att köpa loss ifrån Hearts där han var lagkapten och nu förväntar sig nog dom flesta att tjugofyraåringen ska leda sin nya klubb till Premier League.
En av deras två konkurrenter i kampen om en plats i Premiership är Birmingham som bla värvade Lee Bowyer (kommentarer är överflödiga) och en anfallare från Honduras vid namn Carlos Costly. Den sistnämnde har förstås ett väldigt tacksamt namn för alla fyndiga rubrikmakare i England men han är helt oprövad på dom brittiska öarna och frågan är om man behövde en anfallare till när man redan har Kevin Phillips, Cameron Jerome, Gary McSheffrey, James McFadden och Marcus Bent i truppen.

Annons

Det tredje laget som är med och slåss om dom två automatiska uppflyttningsplatserna är Reading och att dom lyckades behålla Stephen Hunt tror jag kan vara helt avgörande i den striden. Att klubben värvade hans lillebror Noel i somras kan förstås inte ha skadat när man försökt övertala honom att skriva på nytt kontrakt och bröderna har gjort sammanlagt 16 ligamål hittills den här säsongen.
**
Om ni av någon anledning vill veta mer om Gavin Strachan och hans karriär så kan jag varmt rekommendera hans blogg på BBC:s hemsida.
**
Innan jag tackar för mig skulle jag vilja avsluta med ännu en historia. Denna kommer jag dock låta Jason McAteer berätta. Allt jag tänker avslöja är att den innehåller ett flertal referenser till Bono, John Aldridge och fylla.
**
Att han, precis som väldigt många andra irländare, har en extremt pipig röst gör förstås det hela ännu roligare men är ni inte övertygade än så bjuder jag på en historia till från Jason.

Annons

Tack för mig!

Publicerad 2009-02-06 10:38

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto