Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jose-Sir Alex 6-1. Slår Mourinho United igen?

Christensons blogg

Äntligen är det dags. Champions League är tillbaka. Och vilka matcher för oss här i England! Inter-United och Arsenal-Roma på tisdagskvällen. Och Arsenalfansen får ursäkta men här i England har det nästan bara pratats om den förstnämnda matchen.

Dels för att de båda lagen leder sina ligor, men framför allt eftersom det är Fergie mot Mourinho igen.

**********

Och tänka sig att Mourinho leder den dusten med 6-1. Det finns väl ingen annan tränare i hela världen som har en 6-1 statistik mot den mest framgångsrike tränaren i modern fotbollshistoria?

Mourinho har alltså vunnit sex matcher mot Fergie medan skotten bara har besegrat portugisen en enda gång (fem matcher har slutat oavgjort).

Jag trodde knappt att det var sant när jag såg den statistiken – men det verkar stämma:

Annons

Porto-United 2-1 mars 2004, Champions League
Chelsea-United 1-0, november 2004, Premier League
United-Chelsea 1-2, januari 2005, Ligacupen
United-Chelsea 1-3, maj 2005, Premier League
United-Chelsea 1-0, november 2005 (Fergies enda seger)
Chelsea-United 3-0, april 2006, Premier League
Chelsea-United 1-0, maj 2007, FA Cupen.

Resten av matcherna har alltså slutat oavgjort.

**********

Så betyder detta att Mourinho är en bättre manager med bättre taktik än Ferguson? Knappast. Men jag tycker ändå att 6-1 är ett sådant markant övertag för Mourinho att det visar att han inte är sämre taktiskt sett än Ferguson.

Det ska bli oerhört intressant att se matchen ikväll.

**********

Så hur kommer det att gå? Jag tror faktiskt att United kommer att göra mål ikväll och, som Sir Alex Ferguson sa igår, ”then it’s over” (även om det var klassiska ”mindgames” från Ferguson. Självklart är det inte över om United gör mål men Ferguson vill få Mourinho att spela försiktigt på hemmaplan).

Annons

Och med risk för att framstå som en gigantisk anglofil (vilket jag kanske är) så tror jag att United får minst oavgjort ikväll och sedan vinner på Old Trafford och går vidare.

**********

Så här rankar jag lagdelarna inför kvällens match:

Målvakter:

Inter: Julio Cesar 9/10
United: Edwin van der Sar 9/10

Två grymt bra målvakter som har blivit bättre och bättre de senaste åren. Oavgjort.

Försvar:

Inter: 9/10
United: 8/10

Inter är grymt välorganiserat men jag undrar hur de kommer att klara sig mot Cristiano Ronaldo, som nu börjar närma sig toppformen. Vilken mittfältare kommer att ta hand om honom? Cambiasso? Knappast. Zanetti? För gammal. Muntari? Kanske.

Eller, om Mourinho överlåter försvarandet åt försvaret, kan verkligen Maicon eller den unge Davide Santon, om Ronaldo byter kant då och då, hålla koll på portugisen under 90 minuter? Jag tvivlar.

Annons

United saknar Nemanja Vidic på grund av avstängning och Gary Neville, Wes Brown och Rafael Da Silva är skadade. Det är dessutom tveksamt om Jonny Evans och John O’Shea kan vara med.

Det kan till och med bli Fabio Da Silva på högerbacken och Michael Carrick som mittback. Därför kan jag bara ge United åtta av tio inför kvällens match.

**********

Mittfält:

Inter 8/10
United 9.5/10

Uniteds kanske starkaste lagdel och det spelar nästan ingen roll vem som spelar. Carrick har varit grymt bra på sistone, Scholes likaså, Giggs likaså och Ronaldos formkurva pekar som sagt uppåt.

Men spelar inte dessa herrar så kliver den otrolige Ji-sung Park eller Fletcher eller Nani in.

Inters mittfält är kompakt och Zanetti är en av mina favoritspelare genom alla tider men man har ingen som kan slå Scholes eller Carricks passningar och Stankovic är lite för långsam för att vara lika farlig som Ronaldo.

Annons

**********

Anfall:

Inter 9/10
United: 10/10

Jag ger Inter bara nio av tio eftersom Zlatan saknar en riktig världsstjärna bredvid sig. Adriano har spelat bra på sistone men känns lite för tung för att dra upp betyget till 10/10 och det kan inte Cruz eller Balotelli heller (även om Cruz måste vara en av de mest underskattade anfallarna i hela Europa under de tio senaste åren).

United däremot har spelare som kan göra allting. Rooney jobbar stenhårt men kan också slå geniala passningar och göra fantastiska mål medan Berbatov är lite mer Zlatan – en spelare som kan göra det oberäkneliga. Lägg sedan till Carlos Tevez som troligen börjar på bänken och alla de mål som kommer från Ronaldo så måste jag ge United tio av tio.

Annons

Summa sumarum:

Inter 35/40
United 36.5/40

**********

Vore kul om Zlatan var bra mot United. Alla mina kollegor på the Guardian (förutom Rob Bagchi) tycker att han är katastrofalt överskattad. Och efter att ha sett hans matcher mot Liverpool och Arsenal (för Juventus) och Liverpool (Inter) i Champions League så kan jag förstå varför de tycker att han är överskattad. Han har varit riktigt dålig. Jag vet. Varje gång har jag sagt att de ska få se "den riktiga Zlatan" och varje gång har de skrattat.

Kom igen nu Zlatan.

**********

Arsene Wenger måsta ha satt kaffet i halsen i morse om han nu läser The Independent. För där kunde man nämligen läsa en intervju med Sir Alex Ferguson där Unitedtränaren kritiserar Arsenals värvningspolicy.

Annons

Ha ha ha. Wenger måste ha blivit rasande. Höjdpunkten var när Ferguson sa: -Jag förstår inte att han alltid köper anfallare, som till exempel Andrej Arsjavin när han redan har Adebayor, Van Persie, Adebayor, Nasri, Bendtner och Walcott. Jag tror inte att han tycker om att köpa försvarare.

Läs mer här.

Vem ställde frågorna? Er, Jean Tigana.

**********

På tal om Arsenal. Match mot Roma på the Emirates och med tanke på hur det ser ut i ligan så är det här en match som Arsenal måste vinna för att säsongen inte ska bli en total besvikelse.

Roma har haft stora problem med engelska lag på sistone (ni kommer väl ihåg 7-1 förlusten mot United på Old Trafford?) men den här matchen känns nästan omöjlig att tippa.

Annons

Dels för att man aldrig vet var man har Luciano Spallettis lag (kan förlora överraskande hemma för att sedan vinna nästa bortamatch med 3-0) men också för att Arsenal har sett så idéfattigt för tillfället.

Vad tror ni om kvällens matcher? Hur kommer det att sluta och varför? Ser fram emot att läsa era kommentarer så får vi se i morgon vem som har bäst koll.

Så det betyder väl att jag borde skriva vad jag tror också.

Arsenal-Roma 2-1
Inter-United 1-1

**********

Wenger säger att han hoppas att Champions League-fotbollen kommer att passa hans lag bättre än den ”negativa” fotboll som spelas i Premier League ibland.

Läs mer här.

**********

Jag har för mig att någon läsare skrev här på bloggen att Bobby Zamora förtjänade en chans i det engelska landslaget. Och efter Fulhamanfallarens mål mot West Brom kanske denna läsare har fått blodad tand – tills man inser att det var Zamoras första mål PÅ 29 TIMMARS PREMIER LEAGUE-FOTBOLL: 29 timmar. Herregud.

Annons

Sälj killen Roy.

**********

Fast å andra sidan så jämförde Danny Murphy honom med Emile Heskey i lördags: en anfallare som betyder oerhört mycket för laget på grund av sin arbetskapacitet men som inte gör så många mål.

Men ändå… 29 timmar.

**********

Snackade med Yvonne, en av sekreterarna på the Guardians sportredaktion igår och tillika Lutonsupporter (laget med 30 minuspoäng i början av säsongen om ni kommer ihåg gårdagens blogg). Hon lät ganska positiv faktiskt.

-Vi kanske inte kommer ifatt Barnet som ligger ovanför strecket just nu men kolla in Chester: sinking like a stone. Det verkar vara kaos i klubben eftersom ordföranden har begärt att hans båda söner ska spela i laget. Och en av sönerna blev så bespottad och utbuad av publiken i en match att han först satte sig på planen och sedan bara gick rakt av. De var tvugna att byta ut honom eftersom han bara gick av planen utan att säga något.

Annons

Kan detta vara sant? Någon som vet?

Och inte bara Inter-United ikväll alltså. Accrington Stanley-Luton också. Kom igen nu Luton!

**********

Och så till gårdagens fråga: vilken spelare tror ni är den bäste passningsspelaren i Premier League den här säsongen (före helgens matcher)?

Det handlade om vems passningar hittar en medspelare oftast (den som är bäst ligger på 91.08 procent). Och det handlade bara om spelare som har gjort fler än 300 passningar den här säsongen.

Och fanns det någon som prickade in vilken försvarare som låg sexa på listan så lovade jag att försöka springa naken genom East Finchley nästa helg.

Som tur var så var det ingen som prickade in försvararen på plats sex, även om jag gillade gissningarna på Titus Bramble, Jonas Olsson, Ryan Shawcross (Ha ha, lysande), Martin Skrtl, Joleon Lescott, Leon Barnett, David Wheater etc.

Annons

Däremot visste Gurra G, Mustafa Abadir, Adam S, MiiKaeeL United <3, HenrikM, OG, fergie, j, twingen, Blomman, sebthaman, Mattias, M.G., Dan och Gustaf L att Paul Scholes – NATURLIGTVIS – har den bästa passningsprocenten i hela ligan.

Och tänka sig att Johan Djourou är sexa! KOM IGEN JOHAN, visa Arsenalfansen vad du kan! Ha ha.

Topp 10 (med fyra Chelsea-spelare, intressant).

Spelare, lag, spelade minuter, passningar, procent

1 P Scholes, Man Utd 744 639 91.08%
2 D Hamann, Man City 473 302 91.06%
3 J Terry, Chelsea 1908 1128 90.25%
4 J O Mikel, Chelsea 2000 1633 90.08%
5 Alex, Chelsea 1205 551 90.02%
6 J Djourou, Arsenal 855 322 89.75%
7 R Hughes. Portsmouth 703 417 89.45%
8 W Gallas, Arsenal 1710 679 89.10%
9 Ashley Cole, Chelsea 1920 1072 88.62%
10 J Jenas, Spurs 1598 960 88.23%

Annons
Publicerad 2009-02-24 00:36

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto