Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Den vidrige Ken Bates måste bort från fotbollen

Att fotboll mer och mer handlar om pengar visste vi redan men jag blir ändå ledsen varje gång jag tänker på att Ken Bates är ordförande och därmed representerar Leeds United, en anrik klubb med fantastiska supportrar.

Mannen är ett skämt. Förra veckan öppnade Bates sin mun igen och hävdade att Leeds också skulle få pengar från Carlos Tevez-affären eftersom de sålde några spelare till Sheffield United och hade fått mer pengar om the Blades hade klarat sig kvar i Premier League.

**********

Just det resonemanget är det väl inget fel på men då måste man komma ihåg vad som hände i maj 2007 när Leeds hade svåra ekonomiska problem och erbjöd klubbens fordringsägare en pence för varje pund klubben var skyldig.

Det innebar att många lokala företag som hade stöttat klubben under de tunga åren trots att pengarna kom sent eller inte alls – inte fick sina pengar.

Och då pratar vi om små företag som till exempel St John Ambulance, där varje öre är viktigt. Till slut, efter sega förhandlingar, fick de 10 pence för varje pund som klubben var skyldig.

Den största skandalen med detta, som min kollega David Hills på the Observer poängterade i söndags, är att Leeds sedan inte såldes till det företag som bjöd mest för klubben (så att fordringsägarna kunde få ut mer) utan till ett mystiskt företag som Bates själv hade sina smutsiga fingrar i.

**********

Sedan dess har Bates fortsatt att utnyttja fansen och brutit löften till de mest lojala supportrarna för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Trots detta ligger Leeds kvar i League One och kanske inte ens går upp i the Championship i år heller.

Under tiden har ekonomin kommit på fötter igen och Leeds gjorde en vinst på 60 miljoner kronor 2008. Men fick St John Ambulance tillbaka sina pengar? Självklart inte.

**********

Så nu när jag läser om att Bates vill stämma West Ham för att få pengar från en klubb med stora problem just nu så blir jag bara ledsen.

**********

Svar på måndagens fråga och det faktum att jag var ute och cyklade när det gällde Scholes och Friedels utvisningar i morgondagens blogg.

Publicerad 2009-03-24 kl 10:33
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons