Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hillsborough del III - de anhörigas kamp

Christensons blogg

Tre bloggar irad kommer jag att behandla Hillsboroughkatastrofen eftersom det denna vecka är 20 år sedan 96 Liverpoolfans förlorade sina liv på arenan i Sheffield, ihjälklämda under en FA Cup-semifinal mellan Liverpool och Nottingham Forest.

Det här är sista delen.

Ni bör kunna läsa del I och II nedanför.

**********

Det har gått 20 år sedan Hillsboroughkatastrofen men fortfarande kämpar anhöriga för att någon ska ställas till svars. South Yorkshire polis har vägrat att ta sitt ansvar för att ha släppt in tusentals för många fans på läktarsektion tre samt beslutet att inte låta ambulanserna kom in på planen eftersom de trodde att Liverpoolfansen bråkade med varandra.

Det har till och med framkommit att vissa poliser ombads ändra sina vittnesmål eftersom de visade hur oorganiserade och oförberedda polisen var den 15:e april 1989. Två videoband från arenans kontrollrum från den dagen försvann samma natt.

Annons

Det tycks helt enkelt handla om en ”cover-up” från polisen.

**********

En av många oförklarliga beslut när det gäller Hillsborough är att utredningen bara tittade på vad som hade hänt fram till kvart över tre, alltså bara nio minuter efter det att matchen avbrutits. Inte något om hur polisen agerade efter det, de försvunna videobanden och de ändrade vittnesmålen.

Anhöriga som till exempel Anne Williams kämpar fortfarande för att få veta varför hennes 15-årige son dog på Hillsborough och försöker få målet granskat i europadomstolen. Hur orkar hon?

Jag tror att jag hade gjort samma sak om min son hade dött på grund av någon annan persons inkompetens. Jag hade velat veta vem denna person eller dessa personer var.

Annons

Och det är alltså därför man ofta ser banderoller där det står ”Justice för the 96” på Anfield under matcher, speciellt runtomkring den 15:e april varje år.

**********

Ni förstår nu säkert vilken traumatisk upplevelse Hillsborough var för alla inblandade och hur staden Liverpool var gripen av sorg de följande månaderna. Det är därför otroligt att tidningen the Sun några dagar efter katastrofen publicerade en framsida full av falska anklagelser. Så här såg den ut:

‘The Truth’.

‘Some fans picked pockets of victims’
‘Some fans urinated on the brave cops’
‘Some fans beat up PCs giving the kiss of life’

Att anklaga personer för att ha snott pengar och plåböcker från döda kroppar och säga att dessa personer pissade på poliser – när de inte gjorde det – är oförlåtligt. Liverpoolinvånarna satte eld på högar av The Sun 1989 och de flesta hatar fortfarande tidningen. Före den ödesdigra artiklen sålde The Sun ungefär 200 000 exemplar i Liverpool. Än idag säljer den bara runt 12,000.

Annons

**********

Hillsboroughkatastrofen har påverkat Liverpool som klubb något enormt. Men inte bara negativt. Den har gjort att det finns en respekt mellan spelare och supportrar som saknas i många andra klubbar världen över.

Efter tragedin gick många av spelarna på begravningarna och besökte de som överlevt på sjukhus. Tränaren Kenny Dalglish och hans fru Marina gick på fler än hälften av begravningarna och jag tror aldrig att Liverpoollegenden hämtade sig från den våren. Han avgick ju som tränare för Liverpool något år senare.

**********

Dagens Liverpoolspelare är fullt medvetna om hur Hillsborough har format klubben och dess fans. Spelare som kommer från utlandet blir direkt informerade om vad som hände den 15:e april 1989.

Annons

En spelare som inte behöver några lektioner är Steven Gerrard. Hans kusin, Jon-Paul Gilhooley, var den yngste personen som omkom på Hillsborough. Han var bara 10 år.

Och i lördags berättade Steven Gerrard hur katastrofen motiverat honom att bli klubbens kapten. –Det var väldigt svårt att ens förstå att min kusin hade blivit krossad till döds på en läktare men när jag såg hur hans mamma, pappa och övriga familj reagerade när de fick beskedet gav mig ytterligare motivation att bli den spelare jag är idag.

-Minnet av Hillsborough är väldigt centralt för den här klubben. De 96 personer som dog då kommer aldrig att glömmas och inte heller de personerna som skadades. Det är viktigt att vi kommer ihåg offren som individuella personer. Vi har arbetat tillsammans fansen sedan den dagen och det visar vad den här klubben handlar om, vi ställer upp för varandra i tuffa tider.

Annons

-Den här klubben handlar inte bara om vad som händer på fotbollsplanen men även utanför den. Det har gått 20 år sedan Hillsborough men ärren kommer aldrig att läka och fansen och spelarna kommer aldrig, aldrig att glömma vad som hände.

**********

Men det var naturligtvis inte bara Liverpool som skakades av Hillsborough. Händelsen förändrade hela det engelska fotbollslandskapet och är den största enskilda anledningen till att Premier Leageu är så dominant som ligan är idag.

Tragedin ledde till en utredning, the Taylor inquiry, vars viktigaste beslut var att alla ståplatsläktare i de högsta divisionerna skulle ersättas med sittplatsläktare. Detta var första steget i en transformation som gjorde fotbollen i England till vad den är idag: en familjevänlig, professionell, kommersiell produkt.

Annons

Tyvärr har förändringen också inneburit att det är sämre stämning på matcherna och att många arbetarklassfamiljer inte längre har råd att gå på fotboll.

Kenny Dalglish skrev i sin självbiografi några år efter tragedin: -Ett resultat av Hillsborough är att fotboll nu inte längre är tillgänglig för arbetarklassen. Jag inser att alla klubbar måste tjäna pengar men det måste också finnas en plats för gemene man att gå på fotboll.

Det var naturligtvis inte bara Hillsborough som ändrade engelsk fotboll. Men införandet av sittplatsläktare och bättre säkerhet på arenorna gjorde att hela familjer började gå på fotboll. Englands framgångsrika VM 1990 i Italien med Gazzas tårar samt Skys direktsända matcher – som gjorde klubbarna rikare och rikare – från början av 1990-talet bidrog också till att fotbollen ändrade skepnad, från huliganföreteelse till medelklasshobby.

Annons

Hade inte Hillsborough hänt kanske engelsk fotboll fortfarande hade sett ut som italiensk fotboll gör idag, där supportrar fortfarande behandlas som djur, bakom staket på vissa arenor.

**********

Polisen var också tvungen att ändra attityd mot fansen efter Hillsborough. De kunde inte längre behandla supportrar som om de var djur och stänga in dem bakom staket och slå på dem. Nuförtiden finns det mycket respekt mellan poliser och de flesta fans här i England. Där har länder som Sverige mycket att lära.

**********

Igår, den 15:e april, var det en rörande minnesstund för de 96 omkomna personerna på Anfield. Gerry Marsden sjöng You’ll Never Walk Alone live och 96 röda ballonger släpptes upp i luften. De flesta flög rakt in på the Kop. Ni kan lyssna på minnesstunden från Anfield på BBC-länken nedanför.

Annons

**********

Här kan ni lyssna på hur lokalradion BBC Merseyside rapporterade händelsen den 15:e april 1989 (klicka till höger eller längre ner på sidan).

Och så här rapporterade BBC och ITV katastrofen under den lördagen.

**********

The Hillsborough 96. They must never be forgotten.

Publicerad 2009-04-16 09:07

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto