Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

United-Arsenal: Hatmatcherna startade för 19 år sedan

Christensons blogg

Ikväll är det första gången Manchester United och Arsenal möts i en av de europiska cuperna. Och hela England går och väntar på avspark. Det känns verkligen att det är något stort på gång. Tidningarna, radio och tv snackar knappt om något annat när det gäller sport just nu.

Och jag kan förstå det. Arsenal-United har producerat några klassiska matcher och nu står det alltså en Champions Leaguefinalplats på spel. Kommer hatet mellan de två lagen – som exploderade med Anders Limpars hjälp för 19 år sedan – att komma tillbaka till Old Trafford ikväll?

**********

Det är inte så att jag på något sätt vill framhäva slagsmål, pizzakastning eller spelartunnelpsykningar som något positivt… Hmmm, vem försöker jag lura? I love it.

**********

Jag tar hjälp av Amy Lawrences utmärkta artikel i söndagens Observer för att gå igenom några klassiska United-Arsenal drabbningar för att komma i stämning inför avspark:

Annons

Det började 1990 då Anders Limpar var med att starta ett av ligans största bråk genom tiderna. Limpar och Denis Irwin startade bråket men Brian McClair och Nigel Winterburn blev snabbt inblandade.

Det intressanta var att McClair ville hämnas på Winterburn för den här incidenten från två år tidigare, då Winterburn hade hånat skotten efter en straffmiss. Det var alltså ingen tillfällighet att just Winterburn och McClair var med i jättebråket.

They had unfinished business, som engelsmännen säger.

**********

21 spelare deltog i slagsmålet 1990 – <a href="https://www.guardian.co.uk/football/1999/feb/16/newsstory.sport3
” target=”_blank”>ni kan läsa the Guardians matchrapport här – bara David Seaman höll sig undan, den fegisen… och det var där det riktiga hatet mellan de två lagen blommade ut.

Annons

Så här sa David Rocastle – en Arsenallegend som så tragiskt gick bort på grund av cancer 2001, vid 33 års ålder – om matchen på Old Trafford och vad det betydde för Arsenalspelarna inställning mot United (och jag hoppas er engelska är tillräckligt bra för att förstå vad han säger:

"It was our team-mate, our little blood brother, in trouble. They were kicking Nigel like a nightclub brawl. That’s what got us upset. If it was just a bad tackle, you wouldn’t go in like that, no chance.

"But when I saw them kicking Nigel I ran over thinking, ‘You can’t have this’! We went in there and we stuck up for each other. At Arsenal we never, ever started any brawls – we just finished them."

Annons

**********

We never started any brawls, we just finished them… Lysande.

**********

Limpar gjorde matchens enda mål den dagen men Arsenal blev ifråntagna två poäng och United en poäng. Det roliga är att inte en enda spelare blev utvisad…

**********

Sedan dess har det fortsatt med bland annat dusterna mellan Roy Keane och Patrick Vieira. I det här klippet från spelartunneln på Highbury kan man se vad Keane tycker om fransmannen. Inte snyggt.

**********

Vi har även haft ”pizzagate” när en Arsenalspelare – troligen Cesc Fabregas – kastade pizza på Sir Alex Ferguson i spelartunneln säsongen 04-05 och vem minns inte Martin Keowns ”monkey dance” efter Ruud van Nistelrooys straffmiss på Old Trafford i september 2003?

Annons

Den osportsliga scenen finns med i det här hårresande klippet med otajmade tacklingar och kontroversiella incidenter. Ashley Coles påhopp på Ole Gunnar Solskjaer är inte alls snyggt och den gode Keown återfinns efter en minut och fyrtio sekunder på den här anti-fotbolls kavalkaden.

Och vilken stackars Arsenalspelare är det Paul Scholes yxar ner efter cirka fyrtio sekunder?

**********

Nåväl. Nog med våldsamheter. Här är de troliga laguppställningarna.

United: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra – Ronaldo, Carrick, Giggs, Park – Rooney, Berbatov

Arsenal: Almunia – Sagna, Toure, Djourou, Gibbs – Walcott, Song, Fabregas, Nasri, Diaby – Adebayor

**********

Ingen Fletcher för United alltså… Kan det straffa sig?

Annons

**********

Hur går det då? Jag tror att Arsenal mycket väl kan få oavgjort men allt hänger på försvaret. Att Arsenal kan göra mål – även utan Andrei Arsjavin – tvivlar jag inte på.

Men kan Johan Djourou och Kieran Gibbs verkligen hålla koll på spelare som Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Dimitar Berbatov och Carlos Tevez i 90 minuter? Jag tvivlar.

**********

Arsene Wenger verkar självsäker inför matchen i varje fall. Här kan ni läsa om hur han har ”complete belief” i hans unga trupp i en artikel med rubriken This is the moment we have waited for, says bullish Wenger.

**********

Chelsea fick 0-0 mot Barcelona på Camp Nou igår efter en fantastisk försvarsinsats. Det var inte snyggt – ungefär lika defensivt som Uniteds 0-0 på samma arena i samma skede av turneringen förra säsongen – men jag blev väldigt imponerad av hur disciplinerat Chelsea var.

Annons

Ta en spelare som Florent Malouda, som verkligen hjälpte till i försvarsarbetet eller Jose Bosingwa som kom in i matchen efter en orolig start på en ovan position.

John Terry, som vanligt, var en gigant.

Och man måste ge Guus Hiddink en stor eloge. Taktiken fungerade till 100 procent – igen. Vilken tränare. Före matchen sa han att det var viktigt att inte koncentrera sig för mycket på Leo Messi utan att istället se till att han inte fick bollen så mycket.

Och det var ju precis det Chelsea gjorde. Xavi var nästan helt bortplockad ur matchen och det var länge sedan jag såg en Barcelonamatch där Messi hade så lite boll.

**********

Men störst del i Chelsea oavgjorda resultat hade Petr Cech. Det var som att se den gamle, före-skadan Cech igen. Och jag undrar om han inte kan ha blivit pånyttfödd i lördags.

Annons

Då fick han nämligen en rejäl smäll på huvudet mot West Ham – och blödde näsblod – men det var ingen fara med honom. Rätta mig om jag har fel men jag tror det var den första ordentliga smällen mot huvudet sedan den hemska Stephen Hunt-incidenten och jag tror det kan ha givit honom självförtroendet att satsa allt i alla lägen tillbaka.

**********

Och Hiddink hyllade även Cech efter matchen. Han sa att tjecken ”räddade matchen åt Chelsea.” Läs mer här.

**********

Och här kan ni se vilka betyg spelare fick av min tidning, the Guardian.

**********

Ganska roligt att se Didier Drogba anklaga en motståndare för att filma (Alves). Har mannen ingen självironi?

**********

Annons

Signaturen Johan skriver att jag måste släppa in kärleken i mina bloggar igen. Jag ska ta mig en funderare men jag tror inte att kärleken har lämnat bloggen.

Och som bloggare måste man väl få ha en åsikt och stå fast vid den utan att bli anklagad för att vara arrogant, eller? Och det är en seriös fråga.

**********

Howard Webb erkände förresten på radio igårkväll att han hade gjort ett misstag när han gav United straffen mot Tottenham. Men som han också säger: -Säg den människa som aldrig gör ett misstag.

Så sant, så sant.

Publicerad 2009-04-29 08:13

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto