POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

En hyllning till Stoke City

Grattis. Ni har tagit er in på bloggen trots en ganska osexig rubrik.

Först tänkte jag locka in några läsare till dagens blogg med rubriker som ”Alex Ferguson är en lodis” eller en News of the World-inspirerad ”Berbatov pushes goal celebration dummy up Tevez’s behind during three-in-bed sex romp” – men det vore ju att luras.

Den här bloggen kommer helt enkelt att handla om Stoke City.

Stoke är ett lag som inte får speciellt många rubriker här i England – och ännu färre i Sverige. Men faktum är att Tony Pulis har gjort en strålande insats som Stoketränare och det är värt att uppmärksamma.

Det var som Alan Hansen sa häromveckan: -I augusti, före säsongen började, var det många som skulle ha satsat mycket pengar på att Stoke skulle åka ut. Laget såg inte ut att vara rustat för Premier League. Men Tony Pulis har överbevisat kritikerna och laget förtjänar att klara sig kvar.

**********

Så hur har Pulis klarat av detta mirakel?

1. Han kräver enorm disciplin av sina spelare och sa en gång att vara Stokespelare var som att göra militärtjänst. Han får spelarna att kämpa för honom och att kämpa för klubben (även om det innebär att de slåss på planen som Ricardo Fuller och Andy Griffin).

2. Han köpte James Beattie. Ja, tro det eller ej men den misslyckade Evertonanfallaren har varit en av huvudanledningarna till att Stoke klarade sig kvar. Pulis chansade på Beattie trots att det var många som inte trodde att han höll Premier Leagueklass längre.

3. Han vågade utse Abdoulaye Faye till kapten trots att mannen från Senegal hade haft en tung säsong med Newcastle. Faye har blivit en kultfigur på Britannia Stadium och varit en fantastiskt ledare när det har behövts som mest.

4. Pulis har fått spelarna att tro på sig själva. Stoke spelade bland annat oavgjort både hemma och borta mot Liverpool. Andra lag hade åkt till Anfield och känt sig slagna på förhand.

5. Stokefansen har varit fantastiska. Stämningen på Britannia Stadium har – enligt en undersökning den här säsongen – varit den bästa – eller i varje fall den mest högljudda – i hela Premier League. Bättre än Old Trafford, bättre än Anfield och bättre än Arsenals nya bibliotek, the Emirates (Obs! Det var ett skämt. No need for angry comments).

**********

Och allt detta – samt Salif Diao på bänken förstås! – har alltså lett till Stokes bästa placering i den högsta divisionen sedan 1981. Jag lyfter på hatten. Pulis förtjänar vartenda öre av den mångmiljonbonus han kommer att kamma in nu när Stoke har klarat sig kvar.

**********

Pulis är en ganska skön kille också. Ni kommer väl ihåg när Fuller helt flippade ut på Upton Park och gav sin lagkmrat, Stokekaptenen då Griffin, en örfil och blev utvisad?

Några månader senare sa Pulis så här: -Jag vet aldrig vad han kommer att göra härnäst och ibland är jag inte säker på att han vet det själv… Men det innebär ju att det är omöjligt för motståndarna att hålla koll på honom.

**********

Rubriken på artikeln jag läste om Fuller, som bötfälldes för incidenten, och Pulis och hur bra allting har blivit var: It turned out fine

Fine (böter, geddit?).

OK, inte den bästa men inte så dålig heller.

**********

Jag tycker Pulis är fantastisk och ett bra exempel på att det går att lyckas inom fotbollen – även om man inte inleder på den allra högsta nivån som tränare. Det här är Pulis första säsong i toppdivisionen i England – efter 35 år som tränare och spelare.

Han gav aldrig upp. Han visste att han skulle nå toppen till slut.

Och så här sa han i början av säsongen: We’ll give it a bloody good go in the Premier League, that’s for sure. If people want to belittle us, let them.

Helt rätt.

**********

Pulis är, vad man här i England kallar för old-fashioned, alltså gammalmodig.

Här är ett annat citat från Pulis som jag gillar.

-Jag tycker att Storbritannien ska införa militärtjänst igen. Det skulle ge unga personer en roll i samhället. Jag skulle aldrig vinna ett val genom att vara så gammalmodig men det är precis vad jag är. Jag är gammalmodig och jag skäms inte för det eftersom det är nog vad det här landet behöver just nu.

**********

Ytterligare en anledning till att Pulis insats är så imponerande är att det är väldigt svårt att locka spelare till Stoke? Vilken storstjärna skulle vilja flytta till Stoke?

Därför tvingades han köpa spelare som Dave Kitson från Reading (dyraste köpte som var en katastrof och skickades tillbaka till Reading), Seyi Olofinjana (Wolves), Amdy Faye (Charlton), Abdoulaye Faye (Newcastle), Thomas Sörensen (Aston Villa) och Danny Higginbotham (Sunderland).

Och i januari kom alltså James Beattie och Matthew Etherington. Det är inga storköp men jag är hemskt glad att Stoke klarade sig kvar.

Det visar att det fortfarande går att komma långt med hårt arbete i en fotbollsvärld som oftast bara tycks handla om pengar nuförtiden.

**********

Oba: trist att få språklektioner från en läsare, men jag biter ihop.

**********

United-Arsenal i morgon och ni har säkert redan läst om hur Arsene Wenger har sagt att Emmanuel Adebayor kan lämna Arsenal för Chelsea. Om inte så rapporterade min tidning the Guardian nyheten på det här sättet.

**********

Har med intresse följt diskussion om vad Arsenal måste göra för att återigen utmana Manchester United. Jag hade tänkt att välja ut den bästa kommentaren och det bästa laget efter onsdagens blogg men kan inte läsa alla kommentarerna längre (bara de fem sista – länken till se alla kommentarer verkar inte fungera).

Hur som helst. Det här Arsenal-laget tror jag skulle konkurrera med United nästa säsong:

Akinfeev – Sagna, Gallas, Upson, Clichy – Veloso, Fabregas – Walcott, Arshavin, Rosicky – Villa

OK, jag vet att det är ett önsketänkande att Rosicky blir frisk men jag gillar verkligen honom som spelare och hoppas att han kommer tillbaka. Villa lär det naturligtvis bli svårt att köpa, men Wenger kanske inser att han måste börja spendera igen.

**********

Och jag avslutar den här veckan med lite fotbollsvåld. För några veckor sedan letade jag förgäves efter ett videoklipp från slaget om Old Trafford då Anders Limpar var inblandad.

Nu har jag hittat det. Problemet är bara att det är ihopklippt med en massa andra våldsamheter som har hänt på fotbollsplaner runtom hela världen. United-Arsenal bråket ser ni efter 30 sekunder men det är även värt att titta på El Diego några sekunder senare. För det är väl argentinaren? Var det inte i en match mot Athletic Bilbao?

Hur som helst, jag kommer inte ihåg att sparkarna var fullt så våldsamma.

**********

And on that note, ha en trevlig helg.

Publicerad 2009-05-15 kl 03:13
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå