Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Newcastle förtjänade att åka ur – och lär inte gå upp nästa år

Christensons blogg

Söndagen bjöd på mycket bra väder här i England. Nice day for a hanging, alltså. Fyra lag var inblandade i bottenstriden – Sunderland, Hull, Newcastle och Middlesbrough – och alla fyra förlorade.

Är det inte ganska dåligt? Visst, det måste ha varit nervöst för spelarna – men ett bra lag har en bra mentalitet och borde klara av att vinna mot motståndare som inte har något att spela för.

Sunderland och Hull klarade sig kvar – Newcastle och Middlesbrough åkte ut.

**********

Newcastle var stundtals utspelat av Aston Villa och man kan nog redan nu konstatera att Alan Shearer inte är rätt man som tränare. Laget vann en av åtta måste-matcher under Shearer och har varit taktiskt ruskigt naiva.

Villa ägde mittfältet totalt igår. Newcastle hade inte en chans att ta tag i spelet och förutom Steven Taylors skott som räddades på mållinjen i den första halvleken skapade man skrämmande lite.

Annons

**********

Hur kommer Shearer och Newcastle klara sig i the Championship? Inte så bra, tror jag. Många spelare kommer naturligtvis att lämna klubben och det kanske inte är det sämsta som kan hända klubben men jag tror inte Shearer är en tillräckligt bra tränare för att vinna the Championship.

Standarden på spelet i the Championship är mycket sämre än vad han är van vid som spelare och tränare i de här åtta matcherna.

Om jag ska vara ärlig tror jag att Newcastle kommer att gå knackigt på hösten och att Newcastle kickar Shearer i november eller december när laget ligger på undre tabellhalvan.

Ett sådant scenario har utspelat sig med många andra Premier Leagueklubbar som åkt ner i the Championship. It is an unforgiving league, som engelsmännen säger.

Annons

Newcastles match mot Aston Villa påminde mig lite grann om England mot Kroatien på Wembley i den avgörande EM-kvalmatchen 2007. Man visste exakt vad som behövdes men tränaren lyckades inte inspirera spelarna tillräckligt för att göra sitt bästa.

Det verkade inte finnas någon gnista, någon vilja i Newcastlespelarna. –It was flat, som Alan Hansen sa på Match of the Day.

Bedrövligt.

**********

Hull förtjänar knappast att få spela Premier League-fotboll nästa säsong heller. Man visste att man behövde vinna mot United för att vara 100-procentigt säkra på att klara ett nytt kontrakt – men förlorade ändå med 1-0 mot Uniteds reservlag. Svagt.

Det här var Uniteds uppställning: Kuszcak – Rafael, Brown, Neville, De Laet – Nani, Fletcher, Gibson, Welbeck – Martin, Macheda.

Annons

Att United vann ändå är ett skrämmande bevis på hur stor klyftan har blivit mellan de fyra bästa lagen och resten av ligan.

Gary Neville lär inte få spela i Rom mot Barcelona på onsdag men frågan är vad gårdagens startelva betyder för Rio Ferdinand? Ferguson sa före matchen att mittbacken behövde spela för att vara med i startelvan i Rom – men jag har en känsla att skotten bluffar.

**********

Hulls tränare Phil Brown slet tag i en mikrofon efter matchen och gick och sjöng: -We are staying up, we are staying up. We are staying up, we are staying up.

Över 20,000 fans sjöng med. Han såg ganska töntig ut, måste jag säga, men jag förstår honom: vilken lättnad.

Annons

**********

Middlesbrough förlorade med 2-1 mot West Ham och åkte ut med dunder och brak. Det var som Gary O’Neil sa: -Vi har haft massor med chanser att klara oss kvar men vi har inte tagit dessa chanser.

På BBC:s Match of the Day så undrade expertkommentatorerna till och med om ordföranden Steve Gibson kanske säljer klubben. Det vore hemskt tråkigt.

Och frågan är väl om Gareth Southgate får sitta kvar. Han verkar inte vara en dålig tränare taktiskt sett men släpper man Mark Schwarzer, Luke Young och Lee Cattermole och köper spelare som Marvin Emnes, Didier Digard och Justin Hoyte så måste man ju ifrågasätta hans kapacitet att köpa rätt spelare (för att inte tala om Afonso Alves).

Annons

**********

Chelsea slog Sunderland med 3-2. Nicolas Anelka gjorde mål och vann Premier Leagues skytteliga. Vilken underskattad anfallare. Jag lyfter på hatten åt honom.

Ricky Sbragia avgick som Sunderlandtränare efter matchen och det var väl egentligen ingen som var förvånad här i England. Han har inte trivts i rampljuset och passar nog bättre som andratränare.

Men trots allt så har han gjort tillräckligt för att Sunderland ska spela Premier League-fotboll även nästa säsong – och det är ju trots allt som räknas.

**********

Sheffield United-Burnley i Championship play-off final idag, måndag, och jag måste säga att jag verkligen vill att Burnley vinner. Inte för att jag har något emot United – men jag har verkligen imponerats av Burnley och deras tränare Owen Coyle.

Annons

Det faktum att laget har tagit sig till play-off finalen är ett mindre mirakel. Coyle har bara 23 spelare i truppen – minst antal spelare i hela Championship – men laget har spelat hela 60 matcher den här säsongen.

Varför så många matcher? Jo, först slog man ut Chelsea och Arsenal i Ligacupen och sedan gick man till 5:e omgången i FA Cupen.

**********

Klubbens ordförande, Barry Kilby, är en legend. Han är 60 år gammal nu och spelade för Burnleys ungdomslag 1968. Han är en supporter – och ordförande.

Och så här säger han om staden Burnley, som bara har 88,000 invånare. -The teams up here live on top of each other – Blackburn and Accrington are very close and Old Trafford is only 25 minutes away. But Burnley is our team, synonymous with our town. You wouldn’t dare come out in Burnley in a Man United shirt on a Friday night.

Annons

Läs hela Jamie Jacksons artikel här.

Kom igen Burnley!

**********

Fabio Capello tog ut sin trupp till VM-kvalmatcherna mot Andorra och Kazakstan i juni igårkväll och Gary Neville var med igen.

How did that happen?

Paul Robinson också med igen…

Hela truppen här.

**********

Scunthorpe slog Millwall med 3-2 i League One play-off finalen och kommer att spela Championshipfotboll nästa säsong. Stort grattis.

Gillingham kommer att spela League One-fotboll nästa säsong efter 1-0 vinsten mot Shrewsbury i play-off finalen i lördags.

**********

Säsongens sista fråga (och nu är det väl ändå dags att ingen av er klarar av min fråga…)

Vilken nuvarande Premier Leaguespelare gjorde mål i alla omgångar av en FA Youth Cup någon gång under 90-talet och för vilken klubb spelade han?

Annons
Publicerad 2009-05-25 01:34

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto