Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Glöm Ronaldo – Evra är Uniteds viktigaste spelare ikväll

Christensons blogg

Ikväll är det äntligen dags: Manchester United mot Barcelona i Rom.

På framsidan av vår sportdel på the Guardian idag har vi rubriken: A final the world has waited for

och det är väl så det känns.

**********

Mycket av förhandssnacket här i England har naturligtvis fokuserats på matchen i matchen mellan Cristiano Ronaldo och Lionel Messihär kan ni läsa Paul Haywards lysande artikel The showman against the shy man – om temat här.

Själv tycker jag att matchen mellan Messi och Uniteds vänsterback Patrice Evra är mest intressant att titta på. Jag tror att den duellen kan avgöra matchen.

Annons

Messi kommer naturligtvis inte att stanna ute på sin högerkant hela matchen men nog kommer Barca försöka att attackera fransmannen med tanke på att han har haft stora problem mot en spelare som Aaron Lennon den här säsongen.

**********

Evras uttalanden här i England har blivit märkligare och märkligare. Förra veckan utnämnde han sig själv till ”världens bästa vänsterback”. Inget konstigt i det – förutom att det var en väldigt kaxig kommentar från en spelare som vanligtvis är ganska försiktig.

Och i dagens tidningar har Evra anklagat Cesc Fabregas för att försöka skada honom i ligamatchen den 16 maj så att han inte kunde spela i Champions League-finalen. Det är en ganska allvarlig sak att säga.

Annons

-Alla förstod att han försökte skada mig. Det var för att jag sa att semi-finalen var 11 män mot 11 pojkar, sa Evra.

**********

Håller Evra på att tappa förståndet? Har pressen inför mötet mot Messi blivit för mycket för honom?

Troligen inte, men nog känns det som om inte allt står rätt till.

Evra är en komplex person – och inte undra på det när man betänker vilken ovanlig uppväxt han har haft.

Han föddes i senegals huvudstad Dakar och växte upp i en förort till Paris, där han snodde croissanter för att få något att äta.

Sedan fick han ett proffskontrakt med ett italienskt lag – han spelade som anfallare då – men missade tåget till ett försäsongsläger och räddades av en främling från Senegal på centralstationen i Milano.

Annons

En grupp nunnor var också tvugna att hjälpa till före han hittade till rätta i fotbollsvärlden.

Läs den fantastiska historien här (artikeln är från 2006).

Jag undrar verkligen hur det kommer att gå för Evra ikväll. Vad tror ni?

**********

Så vad har vi för troliga laguppställningar ikväll då?

Enligt våra Guardian reportrar i Rom så kommer det att se ut så här:

Barcelona: Valdes – Puyol, Pique, Toure, Sylvinho – Xavi, Busquets, Iniesta – Messi, Eto’o, Henry

Intressant lag. Iniesta och Henry spelklara alltså – men hur länge orkar de ikväll? Det är väldigt varmt i Rom idag tydligen.

Och vad vet vi om denna Busquets? Har ni bästtre koll än vad jag har? Berätta.

Annons

United: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra – Carrick, Anderson, Giggs – Park, Ronaldo, Rooney

En ganska väntad startelva – om den nu stämmer – med Tevez och Berbatov på bänken. Enda frågan var väl om Scholes eller Giggs skulle få spela från start.

**********

Uniteds bänk med just Berbatov och Tevez och dessutom Scholes känns ju en hel del starkare än Barcas med Hleb, Bojan och Gudjohnsen – och det kan bli avgörande en kväll som denna.

**********

Sir Alex Ferguson pratade igår om att United måste sikta på att komma ifatt Real Madrid, som har nio Europacuptitlar.

Har mannen drabbats av storhetsvansinne efter att ha kommit ifatt Liverpools 18 ligatitlar?

Real Madrid har vunnit Europacupen nio gånger. United tre… (eller fyra efter kvällens match, om jag är rätt ute).

Annons

**********

Inget lag har vunnit Champions Leaugue två gånger irad. Lag som Milan (1995), Ajax (1996) och Juventus (1997) nådde finalen året efter deras segrar – men förlorade den andra finalen alla tre.

Här berättar Ruud Gullit om varför det är så svårt att vinna två finaler irad – men att han tror att United kan lyckas med bedriften.

**********

Evra har även erkänt att Ronaldo filmar ibland. Ha ha ha. Inte direkt vad man vill höra från en lagkamrat kanske. Men det stämmer ju…

**********

Missa inte uppvärmningen på tv ikväll – Unitedfansen kommer att göra en – enligt uppgifter – fantastisk hyllning till Sir Matt Busby, den legendariske tränaren vars 100:e födelsedag det hade varit igår.

Annons

Och om ni är för unga för att veta vem Sir Matt Busby är så måste ni bara läsa om honom här före matchen – utan honom hade United aldrig varit så välkända och så populära som de är världen över idag.

**********

Stackars Darren Fletcher, Dani Alves och Eric Abidal – de tre avstängda spelarna ikväll. Speciellt eftersom åtminstone Fletchers och Abidals utvisningar var felaktiga.

**********

Före detta Unitedlegenden Denis Irwin säger att Barcelona inte har någon plan B om deras spel inte fungerar – och jag kan bara hålla med. Eller åtminstone såg vi ingen plan B mot Chelsea i varje fall.

**********

Ett engelskt lag har aldrig förlorat en Europacupfinal i Rom. Liverpool vann båda sina finaler: 1977 och 1984.

Annons

**********

Läste en intressant statistik häromdagen: Ronaldo har aldrig gjort mål mot ett spanskt lag i en tävlingsmatch medan Messi aldrig har gjort mål mot ett engelskt lag i en tävlingsmatch.

Kan det verkligen stämma?

**********

Om matchen går till straffar tror jag att Barcelona vinner.

Men mitt tips för ikväll är ändå en Unitedseger, troligen med 1-0 med den outtröttlige Wayne Rooney som målskytt i den 57:e minuten.

Vad tror ni?

**********

Nu återstår bara att räkna ner timmarna och minuterna till matchstart – samt att hoppas att vi får se en fantastisk match mellan två fantastiska lag.

Have a nice evening.

Publicerad 2009-05-27 09:40

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto