Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Derby Countys och Nigel Cloughs resa mot toppen

Christensons blogg

Idag börjar the Championship i England och jag tänkte ta mig en närmare titt på Derby County, en klassisk klubb som jag tror kan överraska den här säsongen.

Derby vann ju engelska ligan 1972 och 1975 och gick till semi-final i Europacupen mot Juventus våren 1973. Mannen som ledde klubben till deras första ligatitel var Brian Clough, en tränarlegend.

Idag heter tränaren Nigel Clough, Brians son, och det är inte undra på att optimismen är på väg uppåt runt Pride Park. Derbyfansen har inte haft det lätt de senaste åren. Först visade det sig att fyra högt uppsatta personer inom Derby County hade förskingrat miljontals kronor från klubben och förra året höll man på att åka ur the Championship.

Annons

**********

Men klubben är helt klart på rätt väg nu. En grupp amerikaner tog över Derby för 18 månader sedan och verkar vara mycket mer Randy Lerner än Tom Hicks och George Gillett.

En av jänkarna är Tom Glick och han har varit vice-president för NBA tidigare. De här grabbarna vet hur man sköter en klubb.

Derbys skuld har redan sjunkit från 400 miljoner kronor till 290 miljoner kronor och ska ner till 220 miljoner kronor i oktober.

Skulden kommer att ha halverats alltså. Inte illa i dessa tider.

**********

Nigel Clough har lånat vissa delar av sin fars tränarmanual (spelarna har spelat fotboll i parken och varit och simmat tillsammans) men är ganska trött på att jämföras med Brian. Och man kan ju förstå det.

Annons

**********

Derby har en otrolig fanbase. 21 400 säsongsbiljetter har sålts och premiären mot Peterborough (som tränas av en annan berömd tränarson, Darren Ferguson) är utsåld, vilket innebär fler än 33,000 åskådare på Pride Park. Imponerande.

**********

Det enda som kanske inte imponerar är spelarmaterialet – och det är ju ganska viktigt när det gäller fotboll…

Robbie Savage har fått en nytändning under Clough och är ingen dålig spelare på den här nivån. Rob Hulse är kvar, Kris Commons och James McEveley likaså.

Derby har långt ifrån den bästa truppen i the Championship men vem vet, kanske Nigel Clough upprepar några av de bedrifterna hans pappa stod för och tar klubben mot toppen.

Annons

**********

Det ska dessutom bli ytterst intressant att följa Roy Keane och Ipswich. Keane gjorde ju succé med Sunderland i the Championship medan det gick tyngre i Premier League.

Och ska inte hans rykte som tränare förstöras totalt så måste han göra ett bra jobb med Ipswich.

Lättare sagt än gjort, om man tittar på truppen. Colin Healy, Steve Bruces son Alex, Jon Stead och Richard Wright är väl de mest namnkunniga spelarna. Ska bli mycket intressant att följa.

**********

Sheffield United är alltid med i toppen och lär vara det även den här säsongen. Tränaren Kevin Blackwell är fortfarande kvar trots att han såg ut som om han hellre ville käka skalbaggar än att fortsätta med the Blades efter en tredje play-off final förlust på sex år i våras.

Annons

Stackarn.

**********

Doncaster har skrivit kontrakt med fd Manchester Unitedspelaren Quinton Fortune, som även är frugans fd pojkvän (snälla, man kan väl få namedroppa ibland…, någon gång bara, no?)

**********

Crystal Palace har lånat in unga löftet Freddie Sears från West Ham. Det kan bli en höjdare och nu måste väl Neil Warnock lyckas med att ta laget till en play-off plats, eller? Annars blir det nog sparken.

**********

Och så har vi Nottingham Forest som under Billy Davies – en av mina favorittränare – har köpt spelare för cirka 60 miljoner kronor i sommar. Det handlar om Chris Gunter (Tottenham), Paul Anderson (Liverpool), Paul McKenna (Preston), Dexter Blackstock (QPR) och Dele Adebola (Bristol C).

Annons

Dexter vet hur man gör mål på den här nivån…

**********

Det ska också bli intressant att följa Reading med tränaren Brendan Rodgers (som gjorde så bra ifrån sig med Watford förra säsongen) som ju har ersatt Steve Coppell.

Såg naturligtvis kommentaren ”NU KÖR VI READING” igår på bloggen. Inget namn dock. Who are you?

Men det kan bli tufft för Reading, man har tappat Kevin Doyle och Marcus Hahnemann och nu är James Harper på väg till Wolves.

Jag tror inte Reading går upp den här säsongen. Tyvärr.

**********

Wazza, ingen chans att jag överger fotbollskanalen. Lojalitet och allt det där du vet.

Cerpa, tack för bra svar bland kommentarerna (som vanligt). Cambridge United OCH Chester City är krisklubbar. Måste skriva om dem också.

Annons

Robin, vi på the Guardian hittar sannerligen inte på några nyheter. Tabloiderna däremot kör lite rövare då och då med transferrykten. Men så fort det är citat med i artikeln eller om det handlar om skador brukar även de hålla sig till sanningen.

Nyckeln är citaten. Finns det inga citat är ryktena till 95% felaktiga.

Chelseaparanoia, måste säga att jag inte har en aning. Kanske får ta upp ”klonade” spelaren senare.

I måndagens blogg blir det en hel del Community Shield-matchen mellan United och Chelsea (spelas söndag) och på tisdag tänkte jag ta en titt på League One, League Two och Blue Square Premier med det fantastiska AFC Wimbledon.

Supporterägda AFC Wimbledon inleder säsongen mot Luton på lördag. Svennis Notts County möter Bradford i League Two. Ebbsfleet – också supporterägd – spelar borta mot Altrincham. Allt i morgon alltså.

Annons

**********

Idag handlar ALLT här i England om England-Australien i cricket. Fourth Ashes Test. 1-0 till England. Freddie Flintoff skadad. Kevin Pietersen skadad. Men Australien har knappast imponerat. Bring it on!

**********

Gillade Keanes kommentar om Ipswichs försäsong: ”I haven’t enjoyed myself that much for a long time – but don’t tell the wife.”

Ha ha ha. Det kan nog bli en rolig säsong i the Championship.

Publicerad 2009-08-07 10:12

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto