Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad vet vi egentligen om Burnley?

Christensons blogg

Burnleys seger mot Manchester United var enastående på många sätt. Fattigast slog rikast (om man bortser från alla lån), minst slog störst och liten by slog stor stad.

Och på något sätt så ger resultatet hopp åt fotbollen – och framför allt Premier League – här i England. Toppligan har blivit alltför förutsägbar på senare år och behöver sådana här skrällar.

**********

Vad vet vi då om Burnley och stadens fotbollslag?

1. Staden har 73,000 invånare och ligger i Lancashire, samma landskap som Blackburn.

Vet ni förresten hur man skiljer på en ”city” och en ”town” här i England? En ”city” har en katedral, det har inte en ”town”. Burnley är en ”town”.

Annons

2. Tränaren Owen Coyle är skotte men spelade en landskamp för Irland 1994. Han tränade St Johnstone före han flyttade till Burnley 2007 och föredrar teknisk fotboll med snabbt passningsspel.

3. Coyle hyllades, något oväntat, under Wrestlemania 25.

4. Reading spenderade 33 miljoner pund på spelare när de åkte ur och Derby spenderade 26. Burnley och Cole har spenderat 16.

5. Bara Preston har spelat på samma arena längre än Burnley. Burnley flyttade till Turf Moor 1883. Det var en otrolig stämning på Turf Moor i onsdags när Burnley slog United.

6. Laget spelade i olika färger till att börja med (uppmärksammat av kollega Ekwall idag) och bytte bara till claret-and-blue eftersom man såg det som en hyllning till dåtidens bästa lag, Aston Villa.

Annons

7. Coyle är 43 år gammal och tackade nej till ett "drömjobb" med Celtic i somras. Han står för något som det inte finns mycket av i dagens fotboll: lojalitet.

8. Förra säsongen lovade ordföranden Barry Kilby att ge pengarna tillbaka till säsongskortsinnehavare om Burnley gick upp i Premier League. Detta skulle ha kostat runt 30 miljoner kronor men det är många supportrar som har vägrat att ta emot pengarna ”eftersom klubben behöver dem”. Otroligt.

9. Vilka spelare känner vi igen då?

Robbie Blake, som gjorde målet mot United.

Brian ”the Beast” Jensen, den danske kultmålisen.

Graham Alexander, veteranbacken som spelade alla 46 ligamatcher förra säsongen.

Annons

David Edgar, backlöftet som kom gratis från Newcastle i somras.

Andre Bikey, fd Readingförsvararen som tappade fattningen och knuffade omkull en funktionär under afrikanska mästerskapen.

Chris Eagles, före detta Manchester Unitedspelare som även representerat Sheffield Wednesday och Watford.

10. Efter att ha gjort ett mål i en ligamatch en gång firade Blake med att dra ner shortsen och visa ett par röda kalsonger med texten Super Bob. I clubshoppen säljs det numera röda kalsonger med texten Super Bob. Det är tydligen en storsäljare.

**********

Så här sa Coyle nyligen om vad det betyder för honom att vara Burnleytränare:

"As a manager you are responsible not only for a team but for a whole town. We really know what it means to everybody and when we lose a game – ‘hurtful’ doesn’t explain it. I feel as if I have let the whole town down. Especially this town because, as we know, next year when Old Trafford is full there are more people in there than live in the whole town of Burnley."

Annons

**********

Tre engelska lag spelade i Europa League igår kväll. Everton slog Sigma Olomouc med hela 4-0 och unge mittfältaren Jack Rodwell gjorde två mål och Joleon Lescott var petad. Yoseph Yobo och Phil Neville i mittförsvaret. Rodwell kan bli riktigt bra.

Intressanta kommentarer från Louis Saha i morse. Han säger att Lescott inte har gjort något fel som lämnat in en transferansökan. Jag tror ju kanske inte att David Moyes håller med och tränaren skulle nog önska att Saha håller tyst i fortsättningen.

Fulham slog Amkar Perm med 3-1 men Andy Johnson åkte på en axelskada och kan bli borta i flera månader. Roy Hodgson var rasande.

Aston Villa förlorade borta mot Rapid Wien med 1-0 efter att ha släppt in ett mål efter 16 sekunder. 1-0 är inget katastrofalt resultat men mycket mer oroväckande var att Villas första skott på mål kom i den 87:e minuten.

Annons

**********

Hibs i Skottland har köpt Anthony Stokes från Sunderland. Stokes var ju det före detta jättelöftet som utbildades i Arsenal.

Hibs? Hmmm, kanske inte riktigt var han hade sett sig själv tre år senare.

**********

Tottenhams målvakt Heurelho Gomes borta i hela tre månader tydligen efter skadan han ådrog sig mot Hull. Några rapporter här i England skriver att Tottenham funderar på att köpa Newcastles unga målvakt Tim Krul men nu måste det väl ändå vara Carlo Cudicinis tur att vakta målet?

**********

Ibland brukar jag nämna rugby här på bloggen och detta följs ofta av kommentarer om hur ärlig sporten är och hur mycket bättre domarna behandlas.

Annons

Detta är visserligen sant men jag måste ändå skratta när denna mest manliga sport drabbas av en ”hair-pulling scandal”. Läs mer här.

**********

Och till slut lite fredagsnöje. The Daily Mail har plockat fram Sam Allardyces bästa värvningar efter Michel Salgado, 63, skrev på för Blackburn.

The Mail har även valt ut Allardyces sämsta värvning och det gladde mig att se Micke ”The Killer” Svenssons mördarblick figurera i den bilden. Tjock-Jardel tycks försöka påstå att Svensson har dragit honom i tröjan.

Jösses. Den blicken kulle man inte vilja bli mött av i en mörk gränd…

**********

Helgens Premier League omgång

Lördag:

Arsenal-Portsmouth
Birmingham-Stoke
Hull-Bolton
Man City-Wolves
Sunderland-Blackburn
Wigan-United

Annons

Söndag:

West Ham-Tottenham
Burnley-Everton
Fulham-Chelsea

Måndag:

Liverpool-Villa

Ser framför allt fram emot West Ham-Spurs och Fulham-Chelsea.

Publicerad 2009-08-21 11:48

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto