Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad har hänt med Southampton - och Wengers dilemma

Christensons blogg

Arsenal fortsätter att imponera spelmässigt och igår blev det 3-1 mot Celtic och avancemang till Champions League-gruppspelet.

Dagens tidningar här i England har dock fokuserat sig på Eduardos filmning för att få straffen som ledde till 1-0 målet. Rubriken på vår framsida på the Guardian: Celtic call for Eduardo to get Euro ban for ‘diving’.

Wenger hade inte mycket att säga om straffsituationen förutom att Artur Boruc hade rört Eduardo men har på the Guardian letade vi fram lite andra citat från Arsenaltränaren.

Vi gick tillbaka tre år efter en incident då Shaun Wright-Phillips, som då spelade för Chelsea, hade ramlat inne i straffområdet.

Annons

Då ville Wenger stänga av alla spelare som filmar. Varför sa han inget om det igår…?

**********

Jag har haft några läsre de senaste veckorna som har undrat vad som egentligen har hänt med Southampton?

För sex år sedan spelade laget FA Cup-final och blev åtta i Premier League. Southampton var ett utmärkt exempel på hur ett lag från en mindre stad kunde konkurrera i högsta divisionen utan att spendera för mycket pengar.

**********

Men sedan dess har det gått spikrakt nedåt för the Saints. Problemen började i mars 2004 då Gordon Strachan lämnade klubben för att ta ledigt från fotboll ett tag. Detta var inget Southampton kunde ha förutsett eller förhindrat – men sedan anställde man flera tränare som misslyckades.

Annons

Paul Sturrock lyckades bara klamra sig fast vid tränarjobbet i fem månader och under hans tid började det cirkulera rykten om attitydsproblem bland spelarna.

Reservlangstränaren Steve Wigley tog över från Sturrock men misslyckades även han (jag tror dock att Anders Svensson sa att Wigley var en av de bästa tränarna han någonsin haft) och då anställde Saints Harry Redknapp.

**********

Men inte nog med att Redknapp verkade ganska ointresserad under sin tid i klubben, han hade ju dessutom tränat Southamptons hatade sydkustrivaler Portsmouth under flera år.

Redknapp köpte in sin son, Jamie, men laget spelade urusel fotboll och spelarna verkade sakna självförtroende. I maj 2005 åkte Southampton ur Premier League.

Annons

**********

Men allt är inte tränarnas fel. Ordföranden Rupert Lowe måste också ta sitt ansvar. Det var han som skulle se till att ekonomin inte spårade ur helt men istället gjorde han klubben till åtlöje när han anställde fd rugbytränaren Sir Clive Woodward som teknisk direktör.

**********

Första säsongen i the Championship gick väl sådär om man bortser tre matcher under duon Dave Bassett och Dennis Wise (herregud vilken duo!) och det faktum att Woodward blev befordrad och arbetade tillsammans med nye tränaren George Burley.

Jag trodde att Burley var rätt man att ta Saints framåt men även han misslyckades på St Mary’s. I rättvisans namn ska sägas att han tvingades arbeta under tuffa ekonomiska restriktioner och konstanta protester mot ordförande Lowe.

Annons

**********

Southampton blev 12:a första säsongen i the Championship och den följande säsongen slutade man till och med på en play-off plats. Men det var kanske symptomatiskt att man förlorade play-off semi-finalen mot Derby County på straffar.

2007-08 visade verkligen hur illa det stod till med Southampton. Burley berättade att han hade tvingats sälja Gareth Bale och Kenwyne Jones på grund av de ekonomiska problemen och lämnade till slut klubben i januari 2008 för att bli skotsk förbundskapten.

**********

Saints undvek visserligen nedflyttning den säsongen genom att vinna den sista matchen, 3-2 mot Sheffield United. Men nu var de ekonomiska problemen så stora att man inte ens kunde behålla Nigel Pearson som tränare.

Annons

**********

Och det var väl inte direkt överraskande att Saints åkte ur till League One förra säsongen. Och för att göra saker och ting ännu värre så innebar klubbens finansiella problem att man inledde den här säsongen i League One med 10 minuspoäng.

Truppen ser beklämmande svag ut och jag tror inte att man går upp till the Championship den här säsongen.

**********

Dessa är tuffa tider för Southamptonfansen och klubbens situation visar också hur lång tid det tar att få ordning på en klubb som missköts under en längre tid.

Leeds United, som vi alla vet, är ett annat bra exempel på detta.

Publicerad 2009-08-27 13:02

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto