Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En härlig dag med AFC Wimbledon

Jag vet att det är Manchesterderby på söndag men jag känner också att det är min uppgift som bloggare att skriva om annat än Premier League också.

Det blir en utförlig blogg efter derbyt på Old Trafford men idag tänkte jag skriva om något som ligger mig mcyket varmt om hjärtat: AFC Wimbledon.

**********

Imorgon spelar AFC Wimbledon Blue Square Premier match mot Ebbsfleet United, det andra supporterägda laget i den engelska femtedivisionen. Jag är medlem i Ebbsfleet United och fick igår ett mejl som skrev att runt 1500 AFC Wimbledon fans kommer att åka till bortamatchen och att Ebbsfleet hoppas på publikrekord och viktiga intäkter från matchen.

1500 pers på en bortamatch i division fem! Inte illa, men så är ju AFC Wimbledon en speciell klubb också.

**********

Den finansiella situationen är inte lätt för klubbarna i Blue Square Premier efter tv-bolaget Setantas kollaps. Varje klubb fick nästan en miljon kronor från Setanta före konkursen men – efter ESPN:s beslut att inte sända från ligan – så har ett svart hål uppstått i många klubbars bankkonton.

AFC Wimbledon kommer dock att klara sig. Klubben har nämligen mycket sund ekonomi tack vare de smarta fansen som sköter finanserna.

**********

AFC Wimbledon är alltså klubben som uppstod ur askorna när gamla Wimbledon köptes upp och flyttades till Milton Keynes (som ligger en timme norr om London) 2002. Den bildades av supportrar och ägs fortfarande av supportrar.

Och varje gång jag skriver eller läser om AFC Wimbledon så blir jag så grymt imponerad. Klubben har alltså klättrar genom stora delar av ligasystemet och befinner sig nu i en liga där många spelare är halvprofessionella.

Klubben har reservlag, damlag och massor med ungdomslag.

Det är en stor klubb nu AFC Wimbledon men ändå har man lyckats behålla den härliga familjära och jordnära känslan som fanns där för sju år sedan när klubben bildades.

**********

Jag tycker också att AFC Wimbledons enorma framgångar visar att det finns alltför många personer i fotbollsvärlden som underskattar fans. AFC Wimbledon är bättre skött än många klubbar i England, även dessa högre upp i seriesystemet. Mycket bättre skött till och med.

Two fingers up the establishment, om vi säger så.

**********

Förra lördagen tåg jag tunnelbanan och sedan tåget (en 20-25 minuter) från Waterloo till Norbiton för att träffa Henrik ”the Swedish Womble” Persson och polarna Pelle och Markus och titta på AFC Wimbledon-Cambridge United.

Det var en härligt solig dag och redan på tåget såg jag en hel del Cambridge fans. När jag kom till Kingsmeadow fick jag reda på att hela 800 bortafans hade kommit för att titta på matchen. Inte illa.

**********

Väl på Kingsmeadow, som även kallas The Fans Stadium, träffade jag de tre männen från Swedons. Henrik har gästbloggat här på fotbollskanalen förut och om ni inte läst hans blogg förut så måste ni göra det nu. Mannen lever för AFC Wimbledon.

Det var en underbar stämning redan från början. Vänligt, glatt, ömsesidig respekt mellan fansen, trevliga funktionärer, bra fotboll och nästan fullsatt.

Det kändes som om jag hade gått på en fotbollsmatch ”som fotboll ska vara”. En biljett kostade 140 kronor och – till skillnad från Premier League – så kan man gå en hel familj utan att bli ruinerad. Nästan ingen supporter gick före slutsignalen – till skillnad från Premier League där vissa arenor är halvfulla efter 90 minuter – och efter matchen kom spelarna till baren och stod och snackade med fansen.

**********

Kingsmeadows kapacitet är 4500 åskådare och det är en härligt kompakt arena med underbar stämning. Den ser väldigt engelsk ut – byggd mitt i ett bostadsområde – med klassiska engelska radhus i bakgrunden.

Fansen stod så nära planen att de kunde driva med Cambridgespelarna, som i sin tur svarade med några fyndiga repliker.

Jag stod och njöt måste jag säga – trots att matchen slutade 0-0.

**********

Henrik är lite av en kändis på Kingsmeadow och han berättade en del om vad han har varit med om. Det har varit efterfester med spelarna, inklusive en målis som kan balansera en pint Guinness på huvudet. Det har dessutom varit träningsmatcher mellan AFC Wimbledon och FC United då tokstollarna från Manchester kommer ner i en buss på fredagseftermiddagen.

De dricker sig redlösa på Kingsmeadowpuben, går tillbaka till den parkerade bussen och sover, vaknar på lördagen och går direkt till puben, kollar matchen, dricker mer och åker sedan hem.

Jösses.

**********

Swedons sponsrar dessutom en spelares bortadräkt, Kennedy Adjei. Adjei har en något märklig målsgest: när han gör mål tar han fram en badmössa och sätter på huvudet. I lördags fick han en ny, skinande, gul badmössa från sina svenska sponsorer. Han visste inte riktigt vad han skulle säga.

Och i pausen gick Pelle ut och gav bort saltlakrits (eller var det turkisk peppar?) och Ahlgrens bilar till någon lycklig vinnare (eller radiostation eller vad det nu var, jag hängde inte med riktigt).

**********

Hur som helst, det var en härlig eftermiddag i något som kändes som en fotbollsutopi och jag kan verkligen rekommendera ett besökt till Kingsmeadow nästa gång ni kommer till London.

Och blir ni sugna på att stötta den här fantastiska klubben och bli medlem så kan ni göra det här (klicka på länken längst ner på sidan).

**********

Genom Henrik träffade jag dessutom också Jim och Barry, två härliga eldsjälar som har varit med om hela Wimbledons berg och dal bana. Och det var ganska intressant att höra vad Jim sa:

-Visst var det hemskt tungt för sju år sedan när Wimbledon flyttade till Milton Keynes men hade inte det hänt så hade vi ju aldrig fått bilda AFC Wimbledon och det här är det bästa som har hänt mig som fotbollssupporter. Tänk vad jag har fått uppleva med en klubb som verkligen känns som min. Helt oslagbart.

-Jag kunde fortfarande varit tvungen att titta på Wimbledon, kanske i League One, på Selhurst Park eller någon annan utlånad arena. Nu har jag min egen klubb och min egen arena.

**********

Jag lyfter återigen på hatten för personerna som ligger bakom AFC Wimbledon. En solskenshistoria i dagens överkommersiella fotboll.

Och jag måste säga att jag hade roligare på Kingsmeadow än jag hade när jag senast gick på Premier League-fotboll.

Det blir fler besök, det lovar jag.

**********

AFC Wimbledon ligger just nu tia i Blue Square Premier. Tidigare den här säsongen blev en match, mot Wrexham, inställd på grund av att den walesiska klubben hade för många spelare borta på landslagsuppdrag.

Det säger väl allt om hur långt den här supporterägda klubben har kommit.

Publicerad 2009-09-18 kl 11:08
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons