Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Chelsea leder - men regerar inte

Chelsea leder ligan med fem poäng – men spelar som ett mittenlag. Försvarsspelet är darrigt och nervositeten har spridit sig i laget. Formkurvan visade en seger på de sju senaste matcherna före gårdagens lite turliga 2-1 vinst mot Fulham.

**********

Och jag tyckte The Times utmärkte Matt Hughes var helt rätt ute när han skrev så här i sin matchrapport.

To borrow a phrase from the political lexicon, which may even apply to the Prime Minister Gordon Brown at the moment, Chelsea are in government but not in power. Carlo Ancelotti’s side are five points clear at the top of the Barclays Premier League, although it is difficult to see precisely why, and no one can say with any certainty how long their lead will last. Their authority of old is missing.

**********

Missförsta mig inte. Chelsea förtjänar att leda ligan mer än något annat lag just nu. Det som förvånar mig är bara att de inte alls uppträder som ett ledarlag. Och vinsten mot Fulham var sista matchen för Didier Drogba, Salomon Kalou, John Obi Mikel och Michael Essien före Afrikanska Mästerskapen inleds och just nu känns det som om Drogbas frånvaro kommer att drabba ligaledarna hårdast. Han låg ju bakom nästan allt i anfallsväg för Chelsea mot Fulham.

**********

Alltid kul att se en spelare spela sin första Premier League-match från start och då tänker jag inte på Yuri Zhirkov som kostade 220 miljoner kronor från CSKA Moskva utan snarare på Fulhams 20-årige försvarare Chris Smalling, som kostade runt 500 000 kronor när han gick från Maidstone för ett och ett halvt år sedan.

Det var förstås mindre roligt att 20-åringen gjorde ett matchavgörande självmål men ni som såg matchen vet att det inte var hans fel och jag håller med Fulhams tränare Roy Hodgson, som sa efter matchen: -Det finns självmål som jag inte kallar självmål och det här var ett av dem.

Och faktum är att så länge Smallings hade John Paintsil som högerback och inte Craig Baird så hade de koll på läget.

**********

Första bortavinsten för Manchester City sedan augusti och det verkar som om Roberto Mancini läser den här bloggen eftersom på Molineux mot Wolves spelade Craig Bellamy från start och Robinho satt på bänken…

Skämt åsido, ett Wolves med Michael Mancienne som innermittfältare var väl inte världens svåraste uppgift men efter två matcher med Mancini som tränare och sex poäng ser det ljust ut för tillfället. Pablo Zabaleta gjorde helt ok ifrån sig som vänsterback och Carlos Tevez är i grym form just nu. Och 180 minuter utan ett insläppt mål under Mancini nu.

Ni Wolvesfans där ute: hade ni inte väntat er mer från Sylvan Ebanks-Blake den här säsongen. Vad har hänt med mannen?

**********

Tottenham Hotspur smyger med i toppen också och klev upp på en fjärdeplats efter 2-0 segern mot West Ham på White Hart Lane. Nu har West Han visserligen inte vunnit på the Lane på 10 år (senaste Hammers-tränaren som vann där? Harry Redknapp) men vad spelar det för roll? Ledley King var tillbaka i mittförsvaret (hur många matcher håller han den här gången?) medan Luka Modric spelade sin första match från start sedan augusti.

Michael Dawson föredrogs som Kings partner framför Sebastien Bassong och det måste vara extra tungt för den sistnämnde eftersom han heller har tagits ut till Kameruns trupp till Afrikanska Mästerskapen (Rigobert Song, 68, var däremot med…).

Köper Tottenham Scott Parker – som skadade sig igår – i januari (som tidningarna skriver här i England) tror jag West Ham kan åka ur. Och därför tror jag inte heller att de säljer.

**********

-Vi förlorade mot ett av de bästa lagen i landet idag, sa West Hams tränare Gianfranco Zola.

Det var ett tag sedan någon tränare sa det om Spurs.

**********

Birmingham är bara fem poäng efter Spurs efter 1-0 borta mot svårspelade Stoke och är nu obesegrade i 11 matcher. Jag tycker dessutom att det är kul att en spelare som Cameron Jerome, som gjorde det enda målet på Britannia Stadium, kan lyckas i Premier League. Nu när nästan alltid handlar om storstjärnor från världens alla hörn så är det positivt att se en kille som inte fick långtidskontrakt med klubbar som Huddersfield, Grimsby och Sheffield Wednesday under sina ungdomsår nu lyckas i högsta ligan. Det måste ge hopp till en hel del ungdomar i de här landet.

**********

Sunderland har nu radat upp sju matcher utan en enda vinst och det enda positiva med gårdagens 2-2 resultat (förutom själva poängen då förstås) var att 20-årige David Meyler debuterade för a-laget ett och ett halvt år sedan han köptes av Roy Keane från Cork City.

Meyler stod för några x-rated tacklingar Keane själv skulle ha varit stolt över men jag undrar jag om han inte bara är en “poor man’s Lee Cattermole”.

Darren Bent gjorde Sunderlands två mål medan Morten Gamst Pedersen och El Hadji Diouf målade för hemmalaget. Pedersen? Lever han fortfarande alltså?

Så här skrev the Guardian om norrmannen som ryktades vara på väg till Manchester United för några år sedan: Pedersen has largely looked such a shadow of his former self under Allardyce that he has been dubbed “The Ghost”.

**********

Det gladde mig verkligen att James Vaughan fick hoppa in och göra mål för Everton igår när Liverpoollaget slog Burnley med 2-0. Vaughan kallades “den nye Rooney” när han gjorde a-lagsdebut som 16-åring för fyra år sedan men sedan dess har anfallaren drabbats av så många skador att han istället kunde ha kallats för “den nye Anderton”.

På fyra och ett halvt år har han spelat 10 ligamatcher från start. Kan gårdagen ha varit en vändpunkt?

**********

Så till lördagskvällens fråga: Vilken spelare i Premier League har skjutit flest skott på mål utan att göra mål? Ingen av er lyckades pricka rätt på ytterligare en svår fråga.

Rätt svar är nämligen Evertons Jack Rodwell, som har lossat  bössan 26 gånger den här säsongen utan att göra mål.

Signaturen Math var nog närmast med sitt svar (trots att han/hon gissade på Steven Pienaar till slut: Det måste vara någon i Everton, så som de skjuter och missar!

**********

Aston Villa-Liverpool och Bolton-Hull ikväll.

Publicerad 2009-12-29 kl 02:28
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons