Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

War of the Roses - äntligen möts Leeds och United igen

Christensons blogg

Det är FA Cupens tredje omgång till helgen och vi kan se fram emot en klassisk drabbning på Old Trafford: Manchester United mot Leeds. Det här är ett möte som har sett hatet sippra ut genom porerna på spelare och fans genom åren och jag hoppas att det blir en dramatisk drabbning i morgon.

**********

Så den här fredagen tänkte jag berätta lite mer om  rivaliteten mellan de här två klubbarna. Och det kanske inte kommer som någon överraskning att en av anledningarna till hatet mellan de två klubbarna beror på geografin. Leeds är största staden i landskapet Yorkshire medan Manchester är störst i grannlandskapte Lancashire.

**********

Redan på 1400-talet började det gå snett mellan de två grannarna. Yorskhire och Lancashire stred ofta på den tiden och dessa brutala krig har fått namnet Wars of the Roses – the white rose (Yorkshire) and the red rose (Lancashire). Ett av slagen, nära Leeds, har till och med kallats “det blodigaste i Englands historia”.

Annons

**********

Rivaliteten fortsatte århundrade efter århundrade och tog fart igen under industriella revolutionen, då de två städerna kämpade om att vara bättre än varandra. Och sedan, mot slutet av 1960- och början på 1970-talet så spred sig rivaliteten till fotbollsplanen.

**********

Det var under 60-talet som Leeds började kallas “dirty Leeds” med stenhårda spelare som Billy Bremner och Norman Hunter. Mot denna fysiska sandstorm ställde United spelare som Bobby Charlton, Denis Law, George Best och Johnny Giles.

En match, i FA Cupen 1965, är klassisk. Den slutade 0-0 men är mest ihågkommen för den brutalt dåliga stämningen på planen. Jack Charlton och Law började slåss och the Yorkshire Post skrev efter matchen: “Both sides behaved like a pack of dogs snapping and snarling at each other over a bone”.

Annons

Här kan ni läsa mer om matchen och vem som vann omspelet.

**********

Kampen fortsatte under 70-talet och återupptogs igen under 90-talet då Leeds – med före detta Unitedspelaren Gordon Strachan i spetsen – vann ligan 1992. Strachan och Sir Alex Ferguson, som ni kanske vet, gillar inte alls varandra.

Men sedan sålde Leeds Eric Cantona till United och har aldrig kommit i närheten av United igen. Det har visserligen varit småbråkigt mellan Roy Keane och Alf-Inge Håland, Ian Harte och Fabien Barthez samt Robbie Keane och David Beckham men Leeds har helt enkelt varit för dåliga för att upprepa de riktiga dusterna från 60- och 70-talet.  

**********

Trots detta fortsätter det – ofta otäcka – hatet på läktarna. Unitedfansen sjunger om Leedsfansen som blev dödade av Galatasaraysupportrarna före Uefa Cupfinalen 2000 medan Leedsfansen kontrar med hemska sånger om Münchenkatastrofen 1958.

Annons

**********

Sir Alex Ferguson ser dock fram emot att möta Leeds igen. Det var fem år sedan sist nu. Och det här hade Ferguson att säga om Leeds-United mötena den här veckan.

-Det har alltid varit fantastiska, tuffa matcher när vi har mött Leeds. Vi hade några fantastiska matcher på Elland Road eftersom atmosfären brukade vara elektrisk och vi brukade göra bra ifrån oss där. Det var alltid lite hotfullt där och jag sa alltid åt spelarna att vara lugna för om det hände något på planen kunde det lätt spilla över till läktarna.

-Leeds kommer att ta med sig 9,000 fans till matchen på lördagen så att det kommer att bli en hel del jobb för polisen. Men det kommer att vara en fantastisk atmosfär och förhoppningsvis en bra cupmatch.

 **********

Och om ni tar en titt på den här videon så förstår ni att Unitedfansen inte har glömt rivaliteten med Leeds. Här “framför” de “We all hate Leeds scum” före Carling Cup finalen 2009, som spelades mot, er, Tottenham.

Annons

**********

Leeds stjärnanfallare Jermaine Beckford har sagt till vänner att han inte vill lämna klubben före han har varit med att slå ut United ur FA Cupen.

**********

Beckford är som sagt Leeds stjärna och förra säsongen blev han den förste Leedsanfallare som gjort fler än 30 mål under en säsong sedan Lee Chapman 1991. Visserligen var det i League One, men ändå.

Leeds tränare Simon Grayson har sagt att Beckford är “Leeds Wayne Rooney” och han har definitivt ett hett temperament. Ska bli mycket intressant att se om Beckford kan hålla sig lugn på Old Trafford.

Det är många som hävdar att Beckford skulle göra mål även i Premier League, men jag undrar jag. Han är trots allt 26 år nu och jag skulle säga att han är en bra eller till och med jättebra Championshipspelare – men håller troligen inte för Premier League.

Annons

David Anderson på the Mirror håller med mig, och kallar Beckford “a poor man’s Andy Cole” som behöver “två eller tre chanser för att göra ett mål”. Men å andra sidan finns det sämre saker än att var en poor man’s Andy Cole.

**********

Andra intressanta FA Cup-matcher den här helgen:

Aston Villa-Blackburn
Bolton-Lincoln
Blackpool-Ipswich
Everton-Carlisle
Middlesbrough-Man City
Reading-Liverpool
Forest-Birmingham
Southampton-Luton
Sunderland-Barrow

**********

De senaste dagarna har jag fått så mycket beröm för mina bloggar bland kommentarerna att jag suttit och rodnat här i East Finchley. Jag får passa på och tacka och också önska ett gott nytt år till alla läsare (även er som kommer med kritik naturligtvis) och hoppas att vi får ett trevligt 2010!

Publicerad 2010-01-01 03:06

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto