Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tevez härliga kväll - och Uniteds mörka räntesiffror

Christensons blogg

Vi börjar med den fotboll som faktiskt spelades igår. Manchester City slog Blackburn med 4-1 och Carlos Tevez var magnifik. Före matchen fick han pris som månadens spelare i december och fortsätter han så här så borde han plocka upp januaris utmärkelse också. Igår blev det ett hat-trick och City är nu förbi Tottenham och upp på en fjärdeplats i tabellen.

Vi vet ju att Tevez arbetar hårt och att han skapar en massa lägen, men nu har målen börjat trilla in också, vilket gör honom till en komplett anfallare (ja, förutom huvudspelet då kanske). Dessutom tyckte jag det var roligt att se “gamle” Micah Richards. Sololöpningen som resulterade i Citys andra mål påminde om den härliga styrkan och den härliga tekniken som försvararen visade upp när han först slog igenom våren 2006.

 **********

Martin Petrov är en annan spelare som har gynnats av tränarbytet. Han har varit i fin form på sistone. Men vem petar Patrick Vieira när han är frisk? Varken Nigel de Jong eller Gareth Barry om ni frågar mig. Och vilka garantier har fransmannen egentligen fått från Roberto Mancini för att uppnå sin VM-dröm? Hur glad kommer han att bli om han går från bänken hos Inter till bänken hos City? 

Annons

 **********

Vieira missade matchen mot Blackburn på grund av skada och det finns en hel del “experter” här i England som hävdar att köpet av ex-Arsenalkaptenen var ett misstag och att det är ett bevis på att Premier League håller på att tappa positionen som världens bästa liga. Paul Wilson på the Observer är en av dem. Läs mer här.

**********

Nya uppgifter om Manchester Uniteds finanser igår. Glazer-familjen försöker omfinansiera lånen till en lägre och stabilare ränta, vilket i och för sig är positivt, och enligt experter här i England lär de lyckas med det.

Dessutom gick United i vinst med ungefär 550 miljoner kronor.

 **********

So what’s the problem?

Well, quite a lot, actually. Anledningen till att United gick så mycket plus är naturligtvis försäljningen av Cristiano Ronaldo som inbringade nästan en miljard. Och säg att man gör ett liknande resultat nästa säsong men i stället säljer Nani till Atletico Madrid för 80 miljoner kronor, då kommer räntorna på Glazers lån leda till en gigantisk förlust. Vilket är en skandal för en klubb som har så mycket intäkter som United.

Annons

**********

Det har framkommit att att sex familjemedlemmar från Glazerklanen har lånat runt 130 miljoner kronor från klubben och behöver inte betala tillbaka skulden på fem år. Dessutom har ett av familjens företag tagit ut ytterligare 130 miljoner kronor för “management fees”.

Men det kanske värsta av allt är att United nu har betalat 3.5 miljarder kronor i ränta. En helt sjuk summa. Ibland undrar jag om det sitter en fotbollsgud där uppe som har skickat Glazerfamiljen till Old Trafford för att rädda spänningen i fotbollsvärlden. För ni kan ju bara tänka är hur överlägsna United skulle ha varit om de hade kunnat investera ytterligare 3.5 miljarder i spelare.

 **********

Högst oroväckande var även dessa rader i den finansiella rapporten som sa att Glazers huvudföretag kan ta ut nästan en miljard kronor “for general corporate purposes, including repaying existing indebtedness“.

Annons

Och om de kan plocka ut en miljard från klubben så där bara så spelar det ingen roll längre att de dyraste lånen (med 14.25 procent i ränta) ligger på Glazerfamiljen och inte United. För nu har de varnat att de kan plocka ännu mera pengar för att betala dessa katastrofala lån.

 **********

Till slut några få meningar om Liverpools pajas till ägare före jag släpper det ekonomiska. Tom Hicks Snr sa igår att Liverpool kommer att “spendera stora pengar” på spelare i sommar.

Vad konstigt att han säger det samma dag som hans son avgår för att ha skrivit obscena mejl till en supporter.

Tror jag på att Liverpool kommer att spendera mycket pengar i sommar? Inte en chans. Det här, om ni kommer ihåg, är jänkarna som satt och tittade fansen rakt i ögonen och lovade att de inte hade gjort “en Glazer” och lånat massa pengar för att köpa klubben – när de hade gjort precis det.

Annons

I wouldn’t trust them further than I could throw them, som engelsmännen säger.

Linhem. Det borde nog vara fuckface och inte fuck face, men alla tidningar här i England har rapporterad ordet som särskrivet så jag körde på den linjen.

 **********

Tråkigt när man ser Jos Hooiveld från “AIK Solna” på the Guardians hemsida. Det fanns även en redigerare på the Guardian som hävdade på fullt allvar att det skulle vara Helsingborgs och Trelleborgs med s på slutet.

Nästan lika illa som tyskarna när de skriver Arsenal London. Och måste säga att jag blev lite förvånad första gången jag såg Bayern München på italienska: Bayern Monaco.

**********

Inte alla West Ham fans hatar Frank Lampard tydligen. Mittfältaren har blivit uttagen i Hammers team of the decade, framröstat av fansen. Andra spelare? Bland annat Paolo Di Canio, Michael Carrick och Joe Cole.

Annons

**********

Bara två lag i Premier League-historien har släppt in fler mål än Wigan årgång 2008-09 efter 19 matcher (44) : Sheffield Wednesday (45, 1999-00) och Barnsley (50, 1997-98). Sorry, Sergej.

**********

Crystal Palace, likt Portsmouth, har grymt stora finansiella problem och spelarförsäljningen har inletts. Situationen är så illa att man säljer till League One-lag. Southampton har betalat 18 miljoner kronor för Jose Fonte och frågan är vilken storklubb som slår till på jättelöftet Victor Moses. Liverpool, Manchester City och Nottingham Forest har varit och rykt i ynglingen.  

**********

Portsmouth säger att de inte kommer att sälja Younes Kaboul för mindre än 180 miljoner kronor. Ha ha ha.

**********

Arsenals ytterback Gavin Hoyte kommer att vara utlånad till Brighton även fram till sommaren.  Han har gjort 10 matcher för the Seagulls så här långt. Tränare för Brighton just nu? Gus Poyet, den gamle Chelsearäven.

Annons

En riktigt bra spelare faktiskt, kolla in honom här. Men vem är det som ger honom en blöt puss efter cirka 20 sekunder?

Wisey? Usch…

**********

Så svaret till gårdagens fråga, som löd så här: Vilket lag i Premier League har dragit på sig minst frisparkar den här säsongen?

Rätt svar är Birmingham, vilket en hel del av er visste (vilket får mig att undra om statistiken fanns tillgänglig där ute på nätet…) Själv hade jag tyckt att Wigan eller Arsenal hade varit en bättre chansning.

Småskrattade lite när jag såg att någon gissade på Stoke. Med Ryan Shawcross i laget… (obs, inget illa menat, JonnyH).

Hur som helst: Pelle, att våga är att göra (hur många gånger nu?), Galmond, U turn if you want to (inte första gången för er två heller), ManUtdno1 – Boris, MW, Higuain äger, hapew, twingen svarade rätt. Jag lyfter på hatten.

Annons
Publicerad 2010-01-12 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto