Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Till minne av Keith Alexander - a real gentleman

Keith Alexander blev bara 53 år gammal. Macclesfield Town-tränaren dog i sitt hem på tisdagsnatten, bara några timmar efter bortamatchen mot Notts County.

Alexander kanske inte var ett känd namn i Sverige men här i England visste alla fotbollsintresserade vem han var.

**********

Alexander var en av bara två svarta tränare bland de 92 ligaklubbarna i England. Men framför allt var han en av de allra första – den allra första på professionell nivå – svarta tränarna här i England.

För oss idag kan det vara svårt att föreställa sig vad han gick igenom så sent som på 90-talet. Utan Alexander är det omöjligt att veta om ens tränare som John Barnes och Paul Ince hade fått sina chanser.

He was a trailblazer, som engelsmännen säger.

**********

Tänka sig att han var en av de allra första svarta tränarna i den engelska ligasystemet (de fyra högsta divisionerna) när han tog över Lincoln City 1993 efter en spelarkarriär som innefattade hela 20 klubbar. Han fick utstå en hel del rasism från motståndarfans och – ännu mer chockerande – från motståndarlagen.

**********

Han tränade Ilkeston Town och Northwich Victoria långt ner i ligasystemet före han återvände till Lincoln och gjorde underverk där trots svåra finansiella förhållanden. Det gick mindre bra när han skrev på för Peterborough United men det kändes som om han hade hittat hem när han tog över Macclesfield Town 2008.

**********

Macclesfields ordförande Mike Rance sa igår att han och alla anställda av klubben var helt knäckta efter nyheten.

-Han var en fantastisk man, en riktig gentleman och det var en ära att arbeta med honom. Jag har inte bara förlorat en tränare utan även en vän. Vi är helt knäckta.

-Jag pratade med honom kvart över elva på kvällen i tisdags och han var på gott humör. Vi hade spelat bra mot ett topplag och vi pratade lite om ett möte vi behövde gå på med fotbollförbundet. Några timmar senare var han död. Det känns overkligt.

**********

Paul Ince, som kände Alexander väl, sa igår: -När jag blev tränare så var det Keith jag såg upp till. Han gjorde ett fantastiskt jobb med Lincoln. Jag har spelat under Sir Alex Ferguson, Terry Venables och John Lyall till exempel men de hade toppjobb. Keith gjorde fruktansvärt bra ifrån sig under väldigt svåra förhållanden. Han skulle ha tränat ett lag högre upp i seriesystemet.

-Jag pratade med Keith två eller tre månader sedan och jag vet att han var väldigt ambitiös. Men han klagade aldrig – och han kunde ha klagat på en hel del – på omständigheterna. Han bara gjorde sitt jobb utan att gnälla. Han kommer alltid att ha ett speciellt ställe i mitt hjärta.

**********

Och tänka sig att Ince nu är den ende svarte tränaren i de fyra toppdivisionerna. Det är något som inte stämmer där. Kanske handlar det om omedveden rasism, om att inte våga göra något annorlunda, som att ge en svart tränare chansen.

**********

Alexander hade haft sina problem med hälsan tidigare. 2003 drabbades han av pulsåderbrock – men kom tillbaka och visade inga tecken på några helst problem vid en läkarundersökning nyligen.

Det finns dock inget som tyder på att han dog på grund av stressen han fick utstå som fotbollstränare.  

**********

Han var en sann pionjär och här kan ni läsa mer om honom.

**********

Jag avslutar hyllningen till Alexender med en mening från Simon Barnes artikel i the Times: You couldn’t read a line about Keith Alexander without wishing you’d known him.

**********

Otroligt kul att se era engelska VM-elvor och trupper efter bloggen igår. Jag måste säga att jag blev väldigt imponerad av era kunskaper. Några av era startelvor var ju bättre än min egen tamigfan. Det var ju inte alls meningen. How dare you?

Det var många som var upprörda över mitt val av Theo Walcott och jag kan väl säga att min elva och trupp var ganska utopisk, dvs den utgick från spelarna var friska och hittade formen (som hat-tricket i Kroatien för Walcott till exempel) i de månader som återstår till VM.

Men, som sagt, oerhört kul med allt engagemeng. Ska bli roligt att blogga under VM nu.  

Och så dålig var väl inte David Odonkor???

**********

Och Capello tycks hålla med mig när det gäller Walcott…

**********

Nu åker jag till Suffolk för att vila upp mig lite, gå på långa promenader och dricka några pints Adnams.

Oh yes.

Han en trevlig helg.

Publicerad 2010-03-05 kl 09:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons